Kamp Yapmanın 5 Olumsuz Yanı ve Korunma Yöntemleri

Doğayla bütünleşmek, çadırda konaklamak ve kamp yapmak birçok kişi için heyecan verici ve son derece keyifli bir aktivite. Ben de dahil kamp yapan hemen herkes çadır kampı yapmanın ne kadar güzel, faydalı ve gerekli olduğundan bahseder durur. Peki hiç olumsuz yönleri, zorlukları yok mudur? Çadır kampı konusunun kamera arkasına geçiyor ve tatsız gerçeklikleri ile yüzleşiyoruz.

1Böcekler

Uzaktan bakıldığında doğal alanlar ne kadar sessiz ve ıssız görünürse görünsün doğada yalnız olmadığınızı sakın unutmayın. Yürüyüş sırasında, mola verdiğinizde ve hatta çadırınızda mışıl mışıl uyurken bile farkedeceksiniz ki etrafta birbirinden farklı yapıda ve huyda böcekler var. Bunların en popüler ve can sıkıcı olanları arasında kene, karınca ve örümcekler gelmekte. Gerekli önlemleri alıp birkaç ufak noktaya dikkat ederseniz bu şirin canlılardan zarar görmeden birlikte vakit geçirebilirsiniz.

  • Yanınızda mutlaka böcek kovucu sprey bulundurun. Vücudunuzun açıkta kalan kısımlarına (göz çevresi ve dudaklar hariç) spreyi uygulayın.
  • Kamp yaptığınız bölgede ve çantanızda açıkta yiyecek, çöp bırakmayın. Çöplerinizi mutlaka dayanıklı çöp poşetine koyup ağzını sıkıca bağlayın ve çadırdan uzak mesafede tutun.
  • Ayakkabılarınızı giymeden önce içlerini mutlaka kontrol edin.
  • Yeni kıyafet giyerken mutlaka iyice sallayıp iç dış yapmayı unutmayın.
  • Çantanızdan bir şey alırken dikkatli davranın.

Bir çok haşere insana durduk yere saldırmaz. Rahatsız edildiği veya istemeden de olsa zarar gördüğü sürece doğadaki canlılar saldırganlaşır. Böceklerle karşılaştığınız zaman kaçmaları için fırsat verin.

Antigua adasında kamp yaptığım ilk günün sabahı çantamı açtığımda içinin karıncalar tarafından istila edildiğini görmek güne harika bir başlangıç yapmama sebep olmuştu. Çantamda bulunan ağzı açık kalmış müsli bu sevimli yaratıkları mıknatıs gibi bütün gece çantama çekmiş.

2Yağmur

Çantanızı aldınız, büyük bir heyecanla yola çıktınız ve kötü bir sürpriz yağmur başladı. Özellikle mevsim geçişlerinin olduğu dönemlerde, sık ağaçlık bölgelerde olası bir durumdur. Bu yüzden çantamızda nefes alabilen ve suya karşı dayanıklı yağmurluğumuzu eksik etmiyoruz. Unutmayın kötü hava yoktur, uygun olmayan giysi vardır. Yoğun yağışlarda bir kaç günü çadırda hareket etmeden geçirme riski her zaman vardır.

3Sıcaklık / Çok Sıcak Hava

Yağmura göre çok daha can sıkıcı bir durum sıcak, güneşli havadır. Çadır bir anda fırına döner. Günlük yürüyüşlerde güneş çarpma ve sıvı kaybı riski çok yüksektir. Bahar ve yaz mevsimlerinde çantamızda yüksek faktörlü güneş kremi mutlaka bulunmalı. Susamayı beklemeden her 10 dakikada bir bol bol sıvı tüketmeli. Şapka kullanılmalı ve uzun süreli yorucu aktivitelerden uzak durulmalı.

4Gizli Ücretler

Doğada vahşi çadır kampı yerine rahatlık ve konfor amaçlı bir kamp alanını tercih etmiş olabilirsiniz. Benim de zaman zaman hoşuma giden, tercih ettiğim kamp şeklidir. Önceden yaptığınız araştırmalar veya telefon konuşmaları sonucu ücreti öğrenip kamp alanına vardığınızda bir bakıyorsunuz ki size belirtmedikleri ek ücretler ortaya çıkıyor. Kamp alanına göre değişebilen bu uygulama ücretli duş, sıcak su, havlu, çadır başına 2 kişiden fazlasının ek ücrete tabi olması veya yiyecek ve içeceklerin yüksek fiyatları olabilir. Kamp alanı çevrelerinde ATM gibi imkanlar bulunmayacağı için yanınızda bulunan para tahmin ettiğiniz süre yeterli olmayabilir. 10 günlük kamp hayalleri kurarken 5. günün sonunda kendinizi evde bulmak sanırım hiç hoşunuza gitmeyecektir.

Tercih ettiğiniz kamp alanına gitmeden önce internette arama yaparak daha önce kalanların görüşlerini öğrenmeye çalışın. Telefon veya e-posta ile iletişim kurabiliyorsanız aklınıza gelen her detayı sormaktan çekinmeyin.

5Rahatsızlık Veren Komşu

Kimisi kampa yalnız başına gitmeyi tercih eder kimisi de 3-5 arkadaş toplanıp gitmeyi. Buradaki kelime oyununa aldanmayın. Daha öncede belirttiğim gibi doğada yalnız değilsiniz. Rahatsızlık verici komşunuz yan çadırda aşk yapan arkadaşlarınız da olabilir, horlayan çadır arkadaşınız da. Hiç aklınıza gelmeyecektir fakat dağın başında yapayalnız çadır kampı yapıyor olsanız bile tam uykuya dalacakken çadırın dibinde biten sabaha kadar fiyu fiyu öten bir kuş veya cırcır böceği de kolayca rahatsızlık verici komşu statüsüne erişebilir.

Gece vakti çadırı söküp sessiz bir yer aramak yerine yanınızda taşıyacağınız kulak tıkaçları bu sorunun üstesinden gelmenizi kolaylaştıracaktır. Kulak tıkaçlarını eczanelerden almayı ve yeterince temiz tutmayı unutmayın.

6Bonus: Kötü Tuvalet / Banyo

Uygunsuz Tuvaletler | Editor B @Flickr

Kamp alanlarında bulunan tuvalet ve banyoların yeterince temiz olmamasını bonus olarak nitelemeyi uygun gördüm. Çadır kampı yaptığınıza göre doğanın kucağında olduğunuz kesin. Çadır kampına giden umduğu değil bulduğu yerde tuvalet ihtiyacını gidermeli diye düşünüyorum. Banyo için endişe etmeyin. Yakınlarda bulunan su kaynağından pet şişe yardımı ile banyonuzu yapmanız mümkün.

Yanınızda taşıyacağınız ıslak mendil ve sabun bezi bu sorunun üstesinden gelmenize katkıda bulunacaktır.

14 YORUM

  1. Lümpen bir toplumda her zaman size rahatsızlık verecek birileri bulunur. Ya 4X4 arazi aracınızla kuş uçmaz kervan geçmez yerleri tercih edeceksiniz, ya da ucuzluğa tav olup bütün sorunlara rağmen çadır kampı yapmaya çalışacaksınız. Libidosu azmış karektersizler ve hiç kimseyi umursamadan doğanın dinginliğine rağmen dinlediği müzikle etrafına rahatsızlık saçan haşereler en büyük sorunu teşkil ediyor.

  2. Merhabalar. Biz Kaş ta kamp yapmak istiyoruz. İlk deneyimimiz olacak. Güvenli ve toplu taşıma araçlarına yakın bildiğiniz bir yer varsa tavsiyelerinizi bekliyorum. Şimdiden teşekkürler.

    • Merhaba;
      Maalesef Kaş tarafını çok iyi bilmiyorum. Çok uzun zaman oldu o taraflara gitmeyeli. Türkiye kültür rotaları ve orman bakanlığı sitelerinden faydalanabilirsiniz.

  3. merhaba
    en son yorumda böcek kovucu spreylerden bahsetmşsiniz. önerebileceğinizen iyi spreylerin isimleini\ markalarını söyleyebilir misiniz ??

  4. Pis tuvalet konusunda bir arkadaşımın fotoğrafı aklıma geldi. Çok pis olan bir alafranga tuvaleti koli bandı ile kaplamıştı içi bittikten sonra da koli bandını söküp atmış.

  5. yaz sezonunda kiz arkadasimla beraber 2 gunlugune datca yarimadasina kampa gittik. hava kararmadan hosumuza giden bir yere kampimizi kurduk. daha yarim saat gecmedi milli parklar idaresinden biri gelip `burasi yasak burada kamp yapamazsiniz` dedi. ustune gitmedik peki dedik. cadiri topladik. birkac saat yuruyup baska bir yer bulduk. ayni adam yine geldi ` burasida yasak olmaz toparlanin` dedi. zaten yorulmusuz hava kararmak uzere guc bela ikna ettik ama sinirler altust oldu. biz yasaklardan kaciyoruz sehirden insanlardan kaciyoruz gelip bizi buluyorlar. gece oldu atesimizi yaktik. oyle 3 4 odundan olusan hemen denizin kenarinda butik bir ateste guzel bir gece geciriyoruz. adam kabus gibi coktu yine basimiza `burda ates yasak`… tamam ates konusunda hakli olabilir belki ama inanin kampimizi zehir etti. 2 gunumuz heran adam biryerden cikacak diye tedirginlikle gecti.

    • Datça yarımadasında deniz kıyısı, ağaçlık neredeyse her yer milli parklardan oluşur. Milli parklarda da kamp alanları belirlenmiştir. Bu yüzden kamp alanı dışında kalmanıza izin verilmez.
      O pek hoşlanmadığınız adam da o kampı, ormanı, çevreyi korumakla yetkili bir çalışan. Görevini yapmış hatta bana sorarsanız görevini tam yapmamış bile. Kamp yapmanıza bir şekilde göz yummuş. Üstüne de ateş yakarsanız tabii ki gelip sizi uyaracaktır. Aslında bunun cezası bellidir fakat size ceza uygulamamak için uyarmış olduğunu unutmayın. Bu tüm Dünya’da böyledir. Hatta ülkemizde görevliler duruma göre kuralları esnetirler. Gelişmiş ülkelerde belirlenen alan dışında asla kamp yaptırmazlar ve ciddi cezalar uygularlar.

  6. Gecen hafta kilyosta sahilde kamp yaptik, ancak ucuz bi cadirla. Sabah ciğ düştü ve cadir tamamen islanmisti. Biz kuru olsak da cadira degen hersey nemliydi ve hic hos bir duygu degildi acikcasi. Acaba cadirim icin bir yagmurluk gibi birsey bulma sansim var mi? Cunku yagmurluk olan cadirlar gunese ve suya karsi daha dayanikli gibi geldi bana. Sevgilerle.
    Okan.

    • Merhaba,
      Sabah erken vakitlerde, özellikle de deniz kıyısı gibi nemli ortamlarda çadırın içinde nem oluşması gayet normaldir. Bunun önüne geçmenin en iyi yolu çadırın havalandırmasını iyi yapmaktır. Yanımda hep ufak mikrofiber havlu taşırım. Sabah çadırın içindeki ve dışındaki nemi toplamak ve kurumasını hızlandırmak için.

  7. Kampçıları yıldırmayan gerçekler 🙂
    Kerpe’de ormanın ortasına öylece dalıp çadır atmıştık.
    Ertesi gün yapışan keneleri görünce soluğu Eğitim Araştırmada aldık.
    Ücra köşelerden çıkan 4’er keneden sonra 1 hafta boyunca acaba kırım kongo kanamalı ateşli hastalığa yakalanırmıyız diye tahliller sonucu, kampçılığa hala devam ediyoruz 🙂 Ama test edilmiş kamp alanları tercih sebebimiz.

    • Doğada kamp yaparken hele ki kenelerin aktif olduğu dönemlerde mutlaka böcek kovucu sprey kullanmak gerekiyor. Hiç başıma gelmedi kene yapışması. Bu tür konularda fazlaca dikkatli davranıyorum. Yine de bu durumla karşılaşanlar pek hoş hatırlamıyorlar.
      Memnuniyet verici olan ise sıradan bir kene yapışma durumu olması 😀
      Geçmiş olsun

CEVAP VER

Yorumunuz
Adınız

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.