Korint Boğazı

Sabaha karşı 03:00 civarı Korint geçidinin girişine varıyoruz. Telsiz ile tekne bilgimizi ve konumumuzu kontrol merkezine bildiriyoruz. Bize o sırada boğazdan bir yolcu feribotunun geçtiğini yaklaşık saat 05:00’te geçidin tekrar açılacağını bildiriyorlar. Etrafta bizden başka bir tekne yok. Çaresiz sabahın serinliğinde bekliyoruz.

Korint Boğazı

Korint Boğazı, Tarihi Korint şehri yakınlarında anakara Yunanistan’ı ve Peloponnez yarımadası arasında yer alan dar karaköprüsü. Boğazın İngilizce dilindeki karşılığı olan Isthmus of Corinth adındaki “isthmus” sözcüğü Antik Yunanca’da “boğaz” anlamına gelir ve arazinin darlığını vurgu yapmak için kullanılmıştır. Boğazın Batısında Korint Körfezi, Doğusunda ise Saronik körfezi bulunur. 1893 yılından beri hizmet veren 6.3 km uzunluğundaki Korint Kanalı, Peloponnez yarım adasını bir adaya dönüştürmüştür.

Bölgeye bir kanal yapma fikrinin başlangıcı Antik Yunanistan’a kadar gider. Kanal kazmak için ilk teşebbüs M.Ö. 7. yüzyılda Tiran Periander ya da Periandros tarafından yapılmıştır. Ortaya çıkan teknik zorluklar yüzünden bu fikrinden vazgeçen tiran, bunun yerine daha az masraflı olan ve Diolkos olarak bilinen taş kaplı bir nakliye yolu yaptırmıştır. Diolkos’un kalıntıları bugün halâ modern kanal boyunca görülebilir durumdadır.

Roma Cumhuriyeti, ardından da Roma İmparatorluğu bölgenin kontrolünü sağlayınca, kanal için bir takım girişimlerde bulunuldu. Julius Caesar bunun, yeni kurmuş olduğu kolini “Colonia laus Iulia Corinthiensis” için bir avantaj olabileceğini öngörmüştü. Tiberius’un saltanatı ile birlikte mühendisler bir kanal kazmayı denediler ancak modern aletlerin eksikliği yüzünden, bir Antik Mısır buluşu olan ve piramid yapımında kullanılan granit blokları taşımak için geliştirilen yöntemi kullandılar ve 32 yılında gemileri yuvarlanan kütükler üzerinde taşıdılar. 67 yılında, bir Hellen-dostu olan Roma İmparatoru Nero, 6,000 köleye bir kanal kazılması emrini verdi ancak ertesi yıl Nero ölünce, yerine geçen İmparator Galba kendisine çok pahalıya malolduğu gerekçesiyle kanal kazısını iptal etti.

korint boğazı
Korint Boğazı Çıkışı
Saat 5:00’te yapılan anons ile boğazın geçide açıldığını öğreniyor ve yola çıkıyoruz. Korint gerçekten de sıra dışı bir yapıya sahip. Yer yer genişlik 16-17 metreye kadar düşmekte. Boğaz üzerinden geçen yollar, demir yolları farklı bir görüntü sergilemekte. Biz çok erken geçtiğimiz için ortalık oldukça ıssız. Fakat gündüz vakti buralardan fotoğraf çeken çok sayıda insanlar olurmuş. Boğaz içinde hız sınırlaması mevcut. Yaklaşık 3,40 deniz mili uzunluğundaki boğazdan çıkmamız yarım saatten fazla sürüyor. Çıkışta hemen solda bulunan iskeleye bağlanıp kanaldan çıkış işlemlerini yaptırmak için kontrol merkezine uğramayı ihmal etmiyoruz.

Kanala girerken henüz karanlık olan hava çıktığımızda çoktan ışımaya başlamıştı. Gecenin yorgunluğunu atmak için kamarama çekiliyorum.

[1] https://tr.wikipedia.org/wiki/Korint_Bo%C4%9Faz%C4%B1