Sırtçantalı Sırları : Ucuz Seyahat Rehberi

Sırtçantalı gezgin imajı Dünya’nın heryerinde benzerlik gösterir. Ucuz seyahat etmek sırtçantalı gezginin en büyük motivasyonudur. Hiçbir yere bağlı olmayan, sırtında çantası ile oradan oraya seyahat eden, hafif pasaklı bir genç canlanır zihinlerde. Sırtçantalı seyahat hostel ve yaz tatilinden çok daha fazla anlamı barındırmakta.

Sırtçantalı seyahat bağımsızlık ve macera demektir. Aynı zamanda en ucuz seyahat şeklidir. Bu sebeple yaşlı gezginler, düşük bütçeli gezginler ve hatta konforu seven, gastronomi meraklılarının da gözardı etmemesi gereken bir seyahat şeklidir.

Sırtçantalı seyahat tarzını öğrendikçe yolculuklarınızın daha keyif verici ve ilginç olacağını göreceksiniz. Günümüzün maddi sorunlarla dolu hayatında sırtçantalı gezginlerden düşük bütçe ile daha kolay, etkili ve macera dolu geziler yapmanıza imkan tanıyacak ipuçlarını öğrenebilirsiniz. Hafif çanta hazırlamak (7-8 kiloluk çantanızı havayoluna gülümseyerek teslim edebilirsiniz.), uygun fiyatlı kaliteli yemek ve konaklama bulmak gibi konularda sırtçantalı gezginlerin bilgileri eşsizdir.

Hostelde Konaklayın

Bir yetişkin olarak hostelde konaklamak size çok alakasız görünebilir. Hosteller sadece gençlere hizmet etmiyor. Son zamanlarda tarz sahibi, bir veya iki kişilik oda imkanı sunan hosteller birçok yetişkin gezgin tarafından da tercih edilmektedir. Erken rezervasyon gerektirmemesi, gayet temiz oda, yatak sunması, otellere göre çok daha uygun fiyatlı olmaları hostelleri gün geçtikçe popüler yapmakta.

Tanım olarak hosteller 4-10 kişilik ortak odalara sahip, ortak banyo ve/veya tuvalet imkanı bulunan, dinlenmek, sohbet etmek, birlikte film seyretmek gibi aktiviteler içeren ortak alanı olan yapılardır. Son zamanlarda kurulan hosteller bu kavramı elden geçirip özel oda, sanatsal dizaynlar, yüzme havuzu, kahvaltı – yemek servisi, hatta oda servisi gibi hizmetler vermeye başladılar.

Her hostelin kendine özgü bir tarzı olduğuna göre düşündüğünüz yere gitmeden önce ufak bir araştırma yapmanız faydalı olacaktır. Booking veya Tripadvisor gibi sitelerden konaklamayı düşündüğünüz yer ile ilgili bilgi alabilirsiniz. Bazı hosteller geleneksel tarzda ortak odalarla hizmet verirken kimisi özel oda imkanı sunuyor olabilir.

Shanti Hostel, Bitola
Shanti Hostel, Bitola

Otel, hostel veya kamp. Hangisinde konaklamalı?

Yürüyerek Seyahat Edin

Sırtçantalı seyahat çoğunlukla güç ve dayanıklılık gerektirir. Alp dağlarının zirvesine çıkacak, Cebelitarık boğazını yüzerek geçecek bir tip olmasanız bile seyahate çıktığınız şehirde günlük yürüyüş turları yapmayı düşünebilirsiniz. Sınırlarınızı zorladıkça ulaştığınız başarılar özgüven patlamasına sebep olacaktır. Tren veya otobüs ile uzun yürüyüş turunuzu birarada yaparak oldukça kişisel ve özel bir seyahat yapabilirsiniz.

Milli parklar, ortaçağ köyleri, sahil şeridi gibi yerleri keşfetmenin en güzel yolu yürüyerek seyahat etmektir. Yürüyerek seyahatin en büyük avantajı da ücretsiz olmasıdır.
Seyahat ettiğim birçok şehirde ücretsiz yürüyüş turları düzenlendiğini gördüm. Turizm bürolarına uğrayarak bu tür aktiviteler hakkında bilgi alabilirsiniz. Internette biraz araştırma yaparak gideceğiniz yerle ilgili yürüyüş rotaları, görülecek yerler hakkında plan yapmak seyahatinizden en yüksek düzeyde faydalanmanızı sağlar.

Yürüyerek seyahat etmek istiyorsanız birkaç ay öncesinden günlük yürüyüşler yapmaya başlayın. Mutlaka kaliteli yürüyüş ayakkabısı satın alın. Kronik bir hastalığınız veya sağlığınızla ilgili bir sıkıntınız varsa önceden mutlaka doktorunuzla konuyu görüşün.

En yavaş seyahat şekli : Yürümek

Ultra Hafif Seyahat Nedir?

Hafif Çanta Hazırlayın

Sırtçantalı gibi seyahat etmek için sırtçantalı gibi çanta hazırlamak zorunludur. Tekerlekli valiz veya konforlu olmayan el çantaları ile uzun mesafe yürümek imkansızdır. Çantanız hafif olduğu sürece havayollarının can atarak hazırladığı ek ağırlık cezasından da kurtulursunuz.

Tüm bu sırtçantalı gezginler üç, beş kilo ağırlıkla nasıl aylarca seyahat edebiliyorlar? Sırtçantalı gezginin yanında taşıdığı çok işlevli malzemeler (Kremli şampuan, şort olabilen pantolon, kaşık-çatal içeren çakı gibi), kendisi hafif fakat dayanıklı sırtçantası, nefes alabilen ve küçük boyutlara sıkıştırılan kıyafetler gibi eşyalar çantalarını hafif tutmakta. Kendinize uygun malzemeleri yakınınızda bulunan doğa sporları mağazasından temin edebilirsiniz. Izmir’deki favorim Kutup Ayısı.

Merkezi yerlere seyahat edecekseniz çevredeki çamaşır yıkama servislerinin yerini öğrenin. Bazı hosteller oda fiyatına dahil veya ufak ücret karşılığı çamaşır yıkama hizmeti verebilir. Tercihim çantamda ufak deterjan taşımak. Giysilerimi elde yıkayıp sabaha kadar kurumaya bırakıyorum.

Çantamda neler var?

Marketten Alışveriş Yapın

Hafif hazırlanmış çanta size sadece havaalanında avantaj sağlamakla kalmaz, yemek, içmek için de yer kazandırır. Sırtçantalı gezginler yerel sokak satıcıları, taze ürünlerin bulunduğu pazar ve mahalle fırını gibi yerlerden faydalanırlar. Özellikle Avrupa gibi restoranların oldukça pahalı olduğu bölgelerde manav ve marketler önem kazanıyor.

Güney Fransa seyahatim boyunca marketten aldığım taze baget ekmeği, lezzetli Fransız peyniri ve birkaç çeşit salam ile harika sandviçler hazırladım. Uygun fiyata oldukça yerel lezzetleri canımın istediği her yerde tatma fırsatını yakaladım.
Manavlarda taze meyve bulunması daha olasıdır. Meyveler ucuz olmasının yanında doyurucu ve besleyicidir.

Hostellerin hemen hepsi konuklarına mutfağı kullanma fırsatı sunar. Istediğiniz yemeği pişirip ufak kaplarda yanınızda taşıyabilirsiniz.
Birçok marketin bir bölümü hazır yemek çeşitleri de sunmakta. Büyük fiyat avantajları ile doyurucu porsiyonlar yakalamak mümkün.

Kamp Mutfağı – En Lezzetli 5 Tarif

ucuz seyahat

Planları Esnetin

Seyahat planınızı biraz esnetin. Çift yönlü ve açık tarihli uçak bileti aldığınızı düşünün. Gittiğiniz yeri canınızın istediği gibi gezer, keşfeder ve canınız ne zaman isterse o zaman geri dönebilirsiniz. Birçok kişi bu tür seyahate çıkmak için yeterli imkanlara sahip değildir. Yine de bu seyahat sırasında biraz esnek davranmaya, biraz doğaçlama yapmaya engel olmamalı.

Sırtçantalı gezginler dakika dakika nereden nereye gideceklerini, hangi gün ve saatte hangi araca bineceklerini planlamazlar. Seyahat sırasında yönlerini son dakikada değiştirmeyi pek severler. Yine de her zaman dikkatli hazırlanmış bir yol planına sahiptirler.
Seyahatten önce esneklik üzerine plan yapın. Karşılaştığınız yerel vatandaş veya diğer gezginlerden alacağınız tavsiyelere açık olun. Seyahat planınızı tekrar düzenlemeye hazırlıklı olun. Hostelde yer ayırtmış olsanız bile farklı bölgelerde bulunan hostel bilgileri yanınızda bulunsun. Belli bir şehre gidiyorsanız çevresinde ilginizi çekebilecek yerleri araştırın. Ulaşım, konaklama gibi bilgileri not alın.

Sırtçantanızda ihtiyacınız olan her şey var ve rüzgarın yönüne göre hareket etmek istiyorsanız biraz doğaçlama seyahat için planınızda yer ayırın.

Yola Yalnız Çıkın

Yanında yol arkadaşı olmadan seyahate çıkanlar sırtçantalı gezginlere mutlaka kulak kabartmalı. Sırtçantalı seyahatin en temel prensibi kişisel bağımsızlık ve keşiftir. Elinizi tutacak yol arkadaşına ihtiyaç duymayan bir düşünceyi barındırır.

Seyahat boyunca kimseyle deneyimlerinizi, gördüklerinizi paylaşamamaktan korkuyorsanız bir kez daha düşünün. Sırtçantalı gezginler seyahat boyunca diğer gezginlerle ve yerli halktan birileri ile karşılaşacaklarını, iletişim kuracaklarını çok iyi bilirler. Sırtçantalı gezgin gibi tek başınıza yola çıkın, göreceksiniz ki yol boyunca yalnızlık çekmeyeceksiniz. Çoğunlukla hostellerin konuklarına sunduğu birtakım aktiviteler diğer gezginler ile tanışmak için fırsat yaratır. Ücretsiz sunulan bisikletler ile tura çıkmayı deneyin, ortak alanda bulunan scrabble, jenga gibi oyunları birlikte oynayın, çoğu zaman sadece bir merhaba demek bile tanışmak için yeterli olabiliyor.

Çevrede çok fazla genç varsa yaşınızı dert etmeyin. Genç gezginler özellikle daha yaşlı gezginlerle sohbet etmek için fırsat kollarlar.

8 YORUM

  1. geri sayim basladi. tik tak.. bir basina yasayan 47 yasinda bir adamim. ev yok. para yok. dert edecek kimse yok. 1400 tl maas al gunde 12 saat calis. ay sonu elde sifir. 600 kira ver, 20 tl suya, 70 tl elektrige, 50 tl dogalgaza, 60 tl internete. 40 tl cep telefonuna ver. gitti 850. zaten bi telefon al, taksidini ode, ayda 150 tl, elde kaldi 400 tl. 200 yol ver, 200 yemege ver, her gun marti doner ye, ayran ic, ay sonunu bekle. Sagligin, cektigin stres yanina kar. artik yeter, aç kalirim sokakta yatarim ama ozgurce dolasirim. parayla kole olmaktansa ozgurce nefes almayi tercih ederim.
    5 yil sonra yas 52 olacak ve emekli olacagim. sukur 1000 tl emekli maasi veriliyor.😁 devlet sagolsun. bu parayla ac kalip sokaklarda yasar, ingilizce ogrenirim. baska insanlari tanima firsati gunes gibi her sabah dogar. yeni bir gun yeni bir hayat. her gun yeniden dogmak.
    tik tak geri sayim basladi. vahh gencligim vahhh. gencler 60 yasina kadar calismaktansa unv. bitirin, askerligi de yapin. hic ise bakmayin cikin 5 sene, 10 sene gezin. geldiginizde yas 35-40 olacak ise baslayin. 60’ta emekli olun. en azindan gencliginizi yasar, ozgurlugun anlamini kesfeder, bircok arkadasiniz ve 1-2 yabanci dilinz olur. dayilarin ve issizlerin kol gezdigi guzel memleketimizde birsey kaybetmis olmazsiniz. varsa ailenizden ayda 500-1000 destek alin, hic durmayin. zaten issizsiniz, zaten 60’i bekleyeceksiniz.

  2. Bu konuşmayı okudum.ben bile mutlu oldum. Benim sırt cantamla gezme hayalini kurduğumun uzerinden on yil gecti. Geldi mi sira ban?

  3. Güzel yazınız için teşekkürler..Ben 1- defa y.dışına yazlız ve uzun süreli cıkayım dedim..bir süre sonra accayip sıkıldım ve geri döndüm,sonrada döndüğümede pişman oldum:)..Türkiye şartlarında seyahat arkadaşı bulmak zor (zaman,vize,dil ,maddiyat…vb sebeblerden dolayı).Siz nasıl sıkılmadan geziyorsunuz?pif noktası varmı yoksa tamamen özgürlüğü sevme ile alakalımı?

    • Merhaba Cüneyt;
      Beni yolda tutan en büyük sebep “yalnız kalmaya” alışkın olmam. Hatta sık sık yalnız kalmaya ihtiyacım olması. Bu yüzden yeni yerlere gitmek, bilmediğim yerlerde kaybolmak daha çok keyif veriyor. Arada sıkıldığım tabii ki oluyor ama evde oturunca da sıkıldığım zamanlar oluyor. Her şey zamanla ve dirayetle ilgili sanırım.

      • Sırf su cevabınızla beni nasıl mutlu ettiniz anlatamam.universite ogrencisiyim ve en buyuk hayalim ne kariyer ne zenginlik;sizin gibi bir seyyah olmak.mezun oldugumda bunun için bütün ihtimallerim bitecek gibi gelirdi hep.görüyorum ki bu ihtimallerim ölene kadar bitmeyecek 🙂

        • hayal kurmadan olmuyor hiç bir şey. Öte yandan hayallerin sadece binde biri, milyonda biri gerçek oluyor.
          Hayat ise hayallere ulaşmak için uğraşmakla geçen süre olarak kayıtlara geçiyor 🙂

CEVAP VER

Yorumunuz
Adınız

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.