Yol Sohbetleri – Woswos’la Güney Amerika

Yol sohbetlerinin bu bölümünde sıradışı hikayeleri ile Burak ve Mehmet’i konuk ediyorum. Burak’ı ilk olarak “2 sefil” adlı Güney Amerika yolculuğunu yaparken tanıdım. Yol arkadaşı Muzaffer ile birlikte Bolivya’da hostelde kalıp gün içinde çiğ köfte satarak yolculuk yaptıklarını duyunca dakikalarca kahkaha attığımı hatırlıyorum. Seyyar satıcılık yaparak geçen yolculuğu bitirip yepyeni bir yolculuğa başlayan Burak ve yol arkadaşı Mehmet bu sefer de karşıma eski bir VosVos’la kebap satarak Güney Amerika’yı dolaşan iki genç olarak çıktı.

Yolculukları sırasında yaşadıkları zorluklar, olaylar, olumsuzluklar hiç bir zaman önlerinde engel olamadı. Bu inatçı gençler her seferinde yollarına devam etmeyi, olanları büyük bir cesaretle karşılayıp hızla toparlanmayı başarabildikleri için bana da çok güzel örnek olmuşlardır. Burak ve Mehmet’in çok ünlü VosVos ile yaptıkları seyahati ve yaşadıklarını merak ediyorsanız söyleşimizi okumaya hemen başlayabilirsiniz.

Bolivya'da iki kafadar
Bolivya’da iki kafadar
  • Merhaba sevgili Burak ELBEYLİ;
    Bize kısaca kendinizden bahseder misiniz? Kimdir Vosvos ekibi? Ne iş yapar(dı), nerede yaşar(dı), neden bir vosvos alıp ile ülke ülke gezmeye karar verdiniz?

Balina Kemikleri Adasından selamlar Güneş. Ben ve Mehmet yıllarca İzmir Doğal Yaşam Parkı’nda çalıştıktan sonra sisteme ve yaşadığımız hayat şartlarına ayak uyduramayıp çok sevdiğimiz işlerimizden ayrılarak yeni hayatlar aramaya çıkan gençleriz. VosVos Ekibi de ben ve Mehmetle başlayıp Cusco’da kebap satmaya başlayınca hızla genişleyen koca bir dünya oldu 🙂 Herkes istediği işi yapıyordu merak edenler youtube dan izleyebilir. ”vosvosta kebab güney amerika

Çoğumuz da çalışarak gezen takımdan olduğumuz için Cuscodaki adresimiz Sol Latino Hostelde kalıyorduk.  ”7 liraya Güney Amerikada Hostel”… Zaten Güney Amerikaya geldiğimizde cebimizde 3-4 bin dolar para vardı, bir iş yapmamız şarttı. Türkiye’den kebap makinasını getirdik. Arabayla gezer, makinayla çalışırız dedik.

Ünlü VosVos Peru'da poz verirken.
Ünlü VosVos Peru’da poz verirken.
  • Sizi ilk izlemeye başladığımda yine Güney Amerika’da sokak esnaflığı yaptığınızı hatırlıyorum. Çiğ köfte, ızgara köfte yapıp satma fikrine bayılmıştım. Bu fikir nerden çıktı?

Muzafferle 2 yıl önce gezmeye geldik, 4 aylığına. En ucuz nasıl gezeriz diye düşünürken Bolivya’da çalışarak gezenlerin takıldığı bir hostele düştük. Arjantinli kankalarla hostel tam şenlikti. Fransız yaptığı el işlerini satıyor, Amerikalı 20 yaşında bir kız 2 yıldır sokakta kek pasta satarak ülkeleri geçmiş gelmiş, bunlar gibi birçok örnek sanatla, aşçılıkla, müzikle, resimle hem geziyor hem keyfine bakıyor. Sabah 8 akşam 5 yok. Orada aklımıza ilginç bir fikir geldi. Markette lavaşı gördük, çiğ köfte yapalım dedik. Plansız, programsız, tamamen doğaçlama gelişti her şey. 😀

  • Şu anda tam olarak neredesiniz? Bulunduğunuz yeri ve bugünlerde neler yaptığınızı kısaca anlatır mısın? Bir sonraki durağınız neresi olacak?

Güneşim şu anda İsla Hueso de Ballena – Balina Kemikleri Adasındayız. Peru, Tumbes, Puerto Pizarro. Manuel Dayının balıkçı barakasında köpekler, civcivler, hep beraber yaşıyoruz. Geniş bir arazide sağımız lagün, solumuz deniz, bir de mangrovlar var. Projeler ve Hayaller için ekibi birleştirmeye çalışıyoruz. Temizlik yapıyoruz. Ada çok kirli. Hayvanlara bakıyoruz, gelen giden kampçı gezginlerle sohbet ediyor, deneyimlerimizi paylaşıyoruz. Keyifler yerinde yani 🙂 Bir süre daha buralardayız.

Peru'da yaşadıkları adada yapacak çok işleri var.
Peru’da yaşadıkları adada yapacak çok işleri var.
  • Sözlükte veya ansiklopedilerde yazan kavramları gözardı ederek “YOL” ve “YOLCULUK” kelimeleri için kendi tanımınızı yapar mısınız? Bu kelimeler sizin için ne anlama geliyor?

Abi zaten sözlüğe, ansiklopediye sığmaz. Buraya yazsak buraya da sığmaz 🙂 Öğrenmek, düşünmek, gelişmek diyelim.

  • Uzun süreli yolculuklara çıkan bir çok kişi gibi eminim sizin de yakın çevrenizde fikirlerinizi, hayallerinizi baltalamaya çalışanlar, gözünüzü korkutmaya çalışanlar olmuştur.

Yolculuğa çıkana kadar bunlarla nasıl başa çıktığınızı anlatır mısın?

Güneşim ben destekleyenleri kafama yazdım gerisini kafaya takmadım.

peru-sosyal
Peru’da dostlarla bir arada.
  • Biraz özeleştiri yapmanzıı isteyeceğim. Yaptığınız yolculuklar sonrasında hayatınızda, davranışlarınızda, huyunuzda olumlu veya olumsuz bir değişiklik olmuştur diye düşünüyorum.

Yolculuk öncesi ve sonrası gözlemlediğiniz değişimler nelerdir?

Abi değişim olmaz mı, cebindeki bile değişiyor. Önceden bi dünya para veriyordum çakmağa, şimdi 5 liraya 50 kutu kibrit alıyorum. Kutu aynı içini değiştir, şekline tipine bile alışıyorsun belli süreden sonra. Kaptırdım, kaybettim derdi de yok 🙂

  • Yaşadığıniz, yetiştiğiniz, sokaklarını, insanlarını bildiğiniz çevreyi ardınızda bırakıp aylarca hiç bilmediğiniz yerlerde bulunuyorsunuz. Uzun yolculuklar yapan bir çok kişinin bu durumla başa çıkamayıp evlerine döndüğünü duymuştum.

Zaman zaman da olsa ardınızda kalanları özlediğiniz oluyor mu? Bu durumla nasıl başa çıkıyorsunuz?

Yaşadığımız yerler, sevdiğimiz insanlar, hepsi her zaman aklımızda zaten. Özlemi sırt çantalarımız gibi sürekli yanımızda taşıyoruz. Bu durumla başa çıkmanın en güzel yolu başka şehirlerle, başka insanlarla kaynaşmak.

peru-tekne

  • Biraz da hayal dünyanıza inelim ne dersin? Hiçbir kısıtlamanın olmadığını düşünün. Bugün hesabınıza milyon lira yatıyor mesela. Vize ve zaman derdiniz yok. En büyük yolculuk hayalinizi gerçekleştirmek kalıyor. Nereye, nasıl ve neden gidersiniz?

Abi hayal dünyam çok geniş, düşünmek için zaman lazım. 1 milyon da çok para 😀 Ama en büyük yolculuk hayalimiz baştan sona salaş bir Güney Amerika belgeseli yapmak. Amazon’u ev teknelerle, Şili’yi karavanla, Bolivya’yı otostopla geçmek…

  • Yolculuklarınız boyunca en çok zorlandığınız yer neresi oldu? Sebebini ve başınıza gelenleri anlatırsan çok sevinirim.

Kutsal Vadi’de arkadaşlarla dağa tırmanmıştık. VosVosla geri dönerken 2 teyze el kaldırdı, araca aldık, köye dönüyorlarmış. VosVosun iniş yolunda frenleri patladı. Solumuz uçurum, sağımız dağ yamacı. Teyzeler ve arkada oturanlar kapıyı açıp attı kendini araçtan. Önde oturanlar da aracın içinde kaldı. Dağa vurdurduk VosVosu. Mehmet 2 hafta yürüyemedi, teyzelerden birinin omzu çıktı. Başımıza gelen en zor ve talihsiz olay buydu. Sebebi manyaklık ve parasızlık. Bütçemiz ’72 model VosVosa yetmişti. VosVosun gücü yollar için yeterli değildi. Yaşlıydı, sorunluydu. Bunu bile bile yola çıktık. 1200 km lik yol bu yüzden 7 gün sürmüştü.

  • Son olarak bu söyleşiyi okuyanlara iletmek istediğin bir şeyler var mı? Bu kısım serbest bölge, içinden geldiği gibi yazabilirsin.

İyi hayallerinizin peşinden koşun.  Adadan Sevgiler Selamlar.  🙂

peru-vosvos

Bağlantılar

Facebook: VosVos’la Güney Amerika

1 Yorum

CEVAP VER

Yorumunuz
Adınız

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.