Uzun süreli yolculuğa çıkacaksınız ve sırt çantasına neler koymalı, çantada neler bulunmalı bir türlü karar veremiyor musunuz? Bunun için en iyi yöntem uzun seyahatlere çıkmış, deneyimli gezginlerin sırt çantası listesi detaylarını incelemek. Herkesin kendisine göre farklı ihtiyaçları vardır fakat temel sırt çantası malzemeleri çoğunlukla herkesin işini görür. Uzun süren seyahatlerim sırasında sırt çantasında bulunan malzeme listem ve her malzeme hakkındaki görüşlerim.
Öncelikle yanınızda bulundurursanız büyük faydasını göreceğiniz eşyalar kategorisi:
Plastik: Yaklaşık 2*1 mt boyutunda plastik çayır çimende otururken, uzanırken işe yarar. Çadırın dışına koyduğunuz çantanızı yağmurdan korur. Biraz kalınca dayanıklı plastik bulundurmakta fayda var. Yalnız değilseniz adam başı bir plastik taşımak en güzeli.
Koli Bandı: Olmazsa olmaz, gezginin en yakın dostu. Her işe yarar. Yanımda kağıt tipi bant var. Siz kendi damak zevkinize en uygun olanı mutlaka taşıyın. Yırtık mı var; koli bandı, bir yeriniz kesildi acil tampon mu gerek; koli bandı, ayakkabı delindi; koli bandı, 2-3 şişe taşımak gerek; koli bandı. Bu ve daha saymakta güçlük çektiğim her işe yarar.
Çöp Poşeti: Her an işinize yaramasa da gün gelir bir işe yarar. Çantanızda bulunan uyku tulumu ve matı uzun süreli yağmurdan korur, ağır yağmur halinde panço görevi görür, çantanızın yağmurluğuna destek olarak kullanılır, yeri gelir üstüne oturup piknik yaparsınız. Orta veya büyük boy bir rulo bulundurmalı.
Çakı, Çakmak, Ayna, Tarak: Çakı her nevi kesme, doğrama, Nutella sürme işini görerek hayatta kalmanızı sağlar. Orta boy hafif fonksiyonu olan birşey yeterlidir.
Çakmak yerinde kullanıldığı takdirde yemek için ateş yakmaya, keyif için sigara yakmaya, pantolondan sarkan ipleri yakmaya yarar. Aptallık ederseniz ormanı yakarsınız, çadırı yakarsınız, başınızı yakarsınız. Manyetolu olanları en makbulu. Uzun ömürlüdür. Eşeklik edip zippo taşımayın derim. Gazı uçar gider, aç kalırsınız.
Ayna ile günlük ego okşamanızı yaparsınız, kendinize çeki düzen verirsiniz, yeri gelir yardım istemek için işaret verirsiniz.
Tarak ise günlük saç taramak için kullanılan bir aparat. Her gün saçlarınızı tarayın ki bitli, pireli gezgin olmayın. Ayrıca dökülen saçları toplamak, kafayı havalandırmak gibi ek faydaları da mevcut.
Kuru Odun: Bizim gibi odunla çalışan ocağınız var ise ne olur ne olmaz diyerek ufak bir torba içinde kuru odun bulundurmak faydalıdır. En azından ateşi başlatır, ıslak odunları yakmayı başarırsınız.
Kibrit: Çalı çırpıyı tutuşturmak için çakmaktan daha hızlı ve güvenilir eski dost. Kuruluklarını teminat altında tutmanız gerekir.
Çadır Ipi: 3-5 kuruşa inter sport mağazasında bulduk. Bildiğimiz çamaşır ipi. Zaten biz de çamaşır asmak için kullanıyoruz. Kıyafetleri düzenli yıkamak ve havalandırmak mühim konu.
Ziplock (Kilitli torba): Kuru kalması gereken herşey için muhteşem icat. Envai boyda bulmak mümkün. Biz şehriye, pirinç, un, defter, kitap, pasaport,objektif, laptop için kullanıyoruz.
Plastik Kutu: Pazarda satılan tipleri var farklı boylarda 5’li 10’lu setler halinde oluyor. Ufak olanına baharat karışımı koyduk, orta boy olanına usb harddisk ve kabloları koyduk. Kullanımı hayal gücünüze kalmış. Bir iki tane bulundurmalı. Abartmanın alemi yok.
Bütün bu malzemeler nereye gittiğinize, ne tür bir seyahat yaptığınıza göre değişkenlik gösterecektir. Bunlar bizim yol boyunca sürekli kullandığımız ve her seferinde sahip olmaktan mutluluk duyduğumuz malzemeler.
Gelelim işin şov kısmına. Gerçekten merak edenler için gelsin;
Çantamda neler taşıyorum:
Kamp Malzemesi
Çakmak, kibrit
Iki kişilik alüminyum pişirme seti
Böcek kovucu sprey (defans)
Hava ile şişen mat
Uyku tulumu (yazlık kipa malı)
Kafa lambası
Diğer
Cep telefonu ve şarj aleti
Usb harddisk
Islak mendil
Lamba için yedek pil
Harita
Kitap (Krishnamurti)
Müzik için kulaklık
Defter, kalem
Ilaç Çantası
Antibiyotik krem
Anti-ishal ilacı
Antibiyotik
Antihistaminik
Böcek sokmalarına karşı krem
Baticon (dezenfektan)
Yara bandı
Ağrı kesici
Para ve Belgeler
Nakit (olduğu zamanlar)
Banka kartı
Sağlık sigortası
Ehliyet
Pasaport
Asker terhis belgesi (gülmeyin yahu 15 ayımı verdim)
Elektronik
Fotoğraf makinesi (Nikon D70s)
Şarj aleti
3 adet objektif (28-100, 70-300, 50mm)
Tripod
Video kamera
Hafıza kartı
Laptop (asus meego)
Yemek Içmek
3 litre su
Konserve et, ton balığı
Ekmek
1kg pirinç
Fındık, fıstık
Kişisel Hijyen
Diş macunu
Diş fırçası
Mini şampuan
Sabun
Sabun bezi
Orta boy mikrofiber havlu
Güneş kremi
Giyim Kuşam
Teknik ayakkabı (Keen dry)
Sandalet
Şort mayo
Şort
3 çift çorap
2 adet t-shirt
1 adet kot pantolon
1 adet goretex pantolon
1 adet polar ceket
1 adet mont
Güneş gözlüğü
Kışlık şapka
3 adet boxer
1 adet eşofman altı
Tüm bu eşyalar sonucu çantam ortalama 20-25 kg civarında bir ağırlığa sahip. Keşke dediğim malzemeler yok mu? Var tabii ki. Işte karşınızda keşke listesi:
KEŞKE;
ÇANTA: Adam gibi kaliteli bir çanta alsaydım. Kullandığım çanta sıradan kısa süreli doğa yürüyüşleri için yapılmış. Bu sebeple pek ince pek kırılgan. Sırt sistemi de adam gibi değil. Uzun yürüyüşlerde sıkıntı yaratıyor.
ÇADIR: Kipa’dan aldığım çadır iyi, güzel, hoştu fakat 2,5 kg ağırlığı ile bezdirdi beni. Hiç kullanamadan yolda hediye verdim. Kaliteli hafif bir çadır alsaydım keşke.
UYKU TULUMU: Yaz günleri için ideal olsa da ne zaman nerede olacağımız belli değil. Nisanda kar yağar, mayıs ortasında bin metre irtifada 10 derece hava olur vs.
MONT: Çantamda şapşal gibi iki mont taşıyorum. Birisi polar, yağmur yedi mi kurumak bilmez. Diğeri ise pofuduk elyaf. Yağmurda bir işe yaramaz, çok yer kaplar.
Herşeye rağmen yola devam ediliyor. Öyle böyle bir şekilde sıkıntısız dertsiz yürüyoruz. Sağlığımız yerinde ya gerisi teknik detaylar.
Yazınızı okuyunca aklıma Hugh Mcmanners’ın Dokuz canlı ol adlı kitabında çakı için yazdığı tanım geldi: Dişlerinizden sonra en çok ihtiyaç duyacağınız şey 🙂
Güneş bey uzun süredir çalışma ve önerilerinizi takip ediyor ve çok beğeniyorum. Benim de en büyük hayalim sizin gibi yürüyerek seyahate çıkmak ve bu seyahatin sonunda doğal yaşama geçmek. Bu konuda örnek aldığım kişisin. 🙂
Pekii hocam, "tek başımıza kamp" tecrübemiz yoksa o ilk gece karanlık korkusu ile ne yapacağız? Gündüz korkulacak bir şey olmadığını gördüğümüz bildiğimiz halde, gece olunca olası ufak çıtırtılarda bile paranoya durumu ile nasıl başa çıkarız? Ateş yanarken ateşin aydınlatabildiği bölgenin dışını göremediğimizde vs ne yapmalıyız?.
Kamp tecrübesi edinene kadar yalnız kamp yapmak son derece tehlikeli ve uzak durulması gereken bir deneyimdir.
En iyi tavsiyem bu olabilir. Kamp yapmayı öğrenene kadar, iyice alışıp kendinizi rahat hissedene kadar yanınızda deneyimli birileri ile kamp yaptığınızdan emin olmalısınız.
Gerçekten çok zor ve cesaret gerektiren bir yolculuk. Tek kişi değilsiniz galiba zaten tek olsa psikolojik açıdan çekilmez o yollar 🙂 çok tebrik ediyorum, resmen birçok gence hayallerin imkansız olmadığını anlatıyorsunuz.
Sürekli bir mesleğiniz var mı, ya da rwklam mı alıyorsunuz?
Teşekkür ederim güzel sözleriniz için.
Mesleğim yazmak, fotoğraflamak oldu artık. Zaman zaman gönüllü işlerde çalışıyorum. Az da olsa blogumdan gelirim var. Bir şekilde idare etmeye çalışıyorum yani 😀
Selam GÜNEŞ,
Sitende yazdıklarını okumuş olmama ragmen tekrar tekrar okuyorum,verdiğin değerli bilgiler için çok tesekkürler.Bir konu hakkında danışmak için rahatsız ettim,kusura bakma.
Bu ikisinden hangisini seçmeliyim sence veya senin şiddetle onereceğin marka-model varmı ? Hı bide OSPREY Türkiye de yok bu konuda bilgin varmı? sağlıcakla kal,bol gezmeler.
ospreypacks.com/en/product/backpacking/farpoint_55
ospreypacks.com/en/product/backpacking/waypoint_65_-_mens
Merhaba;
Kullanım ihtiyacına göre seçimi kendin yapmalısın. Ama bu tip sırt çantaları için hacimleri biraz büyük geldi. 55-65 lt çantaya 15-20 kg malzeme çok rahat sığar sığmasına da bu tip çantalar ile pek rahat taşınacağınız sanmıyorum.
Alternatif olarak Türkiye’de rahatlıkla bulacağın, kalite ve fiyat açısından oldukça iyi Lowe Alpine’in modellerine de bakabilirsin.
kamp ocağını merak ettim. gazlı ocak hiç kullanmadın sanırım.
Gaz ocağını eskiden dağcılık yaparken kullanırdım. Uzun zamandır katı yakıt kullanıyorum. Kısaca odun parçaları 🙂
20 kilo çantaylada harbi yolculuk zor olur bencede ama oldukça faydalı bilgiler.
Böyle bir çanta kaç paraya toplanır acaba.
Hafif seyahat etmek gerçekten çok zor olabiliyor. En hafif seyahatim yaza denk gelmişti, onda da otostop yaptığım için (bir de çok su içen bir insan olduğumdan) 3-4 lt su taşıyordum yanımda şehirlerden uzaklaşınca. Özeti, yine hayal olmuştu hafif seyahat… 🙂
Özellikle su ve gıda büyük ağırlık tutmakta. Yine de uygun teknik malzemeler ile düşük ağırlıkta seyahat etmek mümkün olabiliyor.
25 kg biraz fazla ama galiba sizin ağırlıkları artıran montların yanında elektronik eşyalar. fotoğraf makineleri lap top şarz aletleri derken 5-6 kg’ı bulmuştur onlar
seyahatlerinizin devamını dilerim 🙂
Teşekkür ederim. En büyük handikap 4 mevsime uygun malzeme ve su, yiyecek gibi ihtiyaçların çokluğu oldu. Elektronik ekipman da hiç azımsanmayacak boyutta ağırlığa sahipler. Deneyimler arttıkça bunun da üstesinden gelmeye çabalıyorum.
vitamin alınabilirdi, ben olsam taze zencefil de mutlaka koyardım hatta antibiyotik görevi için sarımsak hhjkdhsjah. 1 adet eşofman altıyla nasıl geçirdiniz onca ayı? bir de çamaşırları nasıl yıkadınız dağda bayırda, helal vallahi. çantanızın hafifliği erkek olmanızın avantajı. kadın olsanız bir 5 kilo daha alırdı o çanta:D
bu tür gezi deneyimim olmasa da şu mont kısmını okuyunca, pofuduk ve poları düşününce, ağırlık benim sırtıma bindi sanki 🙂 bence bunların ikisinden de kurtulup, güzergahınızdaki muhtemel hava/iklim durumuna göre tek bir mont edinin.
yolunuz günlük güneşlik olsun!
En buyuk derdim henuz yol boyunca adam gibi teknik malzeme satan bir dukkana denk gelmemis olmamiz. Fakat havalar isindi onumuzdeki haftanin durumuna gore yolda terkediyorum montlarimi artik 🙂
Her Türk vatandaşın hayalini gerceklestirmis oldugunu gormek cok keyifli.. Malzemeleri okurken acayip keyif aldim. Su anda bulundugum ulkede, iki adimlik kamp icin hazirlik malzemelerini karsilastirinca sizi kahraman bile saydim:))
Yolun keyiflere acik olsun.
Teşekkür ederim. 2 adımlık kamplarla başlıyor herşey. İlk adımları attıktan sonra gerisi geliyor.
20kg iddialıymış gerçekten. Hele her gün kilometrelerce yürüdüğünü düşününce. Bence ne yapıp edip onu 15kg’a çekmelisin en azından.
Hani diğer taraftan listene bakınca çok gereksiz birşey de görmüyorum. Gözüme batanlar 1kg pirinç ve 3kg su oldu. Herhangi bir t anında 3kg su taşımak çok bence. Bir de pilav yapınca kaç gramdan yapıyorsun? 🙂
Kot pantolonun yerini de yarı ağırlıkta ve 2 kat kullanışlıkta başka tür bir pantolon alabilir bence.
Şahsen beni 13-14kg dan sonrası yoruyor. Ciddi bel ağrısı çekiyorum. Her yolculuğumda eşyalarımı gram gram azaltmaya kasıyorum sürekli…
Yolun açık olsun…
Yolda 2 kisi olunca her pilav yarim kilodan asagi olmuyor 🙂 Cok enerji gerek bu kadar yurumeye.
Su meselesi de hep derdimiz zaten. Yavas yol aldigimiz icin bir sonraki su bulabilecegimiz noktanin ne mesafede oldugunu kestirmek zor oluyor. Kisi basi 3 litre su 3 saat anca yetiyor. Ozellikle cadir kurmaya yakin saatlerde eger yerlesim yerinin uzaginda isek geceyi ve bir sonraki gunu en azindan 2-3 saat idare edebilecek kadar suyumuz oldugundan emin olmak istiyoruz.
Kot pantolonu yakinda emekliye ayiracagim zaten. Vakti doldu coktan 🙂
Para ve Belgeler kısmında Nakit (olduğu zamanlar) kısmına güldüm ben 🙂 Asker terhis belgesini taşımana değil. olur da pasaportunun başına bir şey gelirse bizim kıl konsolosluk görevlileri o belgeyi de isterler. Sanırsın Kuzey Kore’de yaşıyoruz.
Tripodu hiç kullandın mı?
Tripodu zaman zaman kullanıyorum fakat ağır meret 🙂 çoğunlukla videolar için 🙂