Dünya Turu İçin Tasarruf Yöntemleri

Güncemi veya Feysbuk sayfamı takip edenlerden aldığım mesajlar arasında “abi gezmek için parayı nerden buluyorsun?” veya “Ben de gezmek, Dünya’yı görmek istiyorum ama yeterli param yok, bunu nasıl halledebilirim?” soruları ezici bir üstünlüğe sahip. Önceleri tek tek açıklamaya çalışsam da artık “parayı nerden buluyorsun?” sorusuna “Biz dededen zenginiz, Osmanlı zamanında paşa dedeme kocaman bir dağ vermiş Sultan, dağda mermer çıkmış. O gün bu gündür ailecek hiç çalışmıyoruz, ordan oraya geziyoruz!” veya “Hangi vergi dairesinden geliyorsunuz?” hatta “Bu konuyu muhasebecimle görüşmeniz daha doğru olur. Buyrun kendisinin eposta adresi: calisipparabiriktiriyorum(at)azharciyorum(nokta)kom” şeklinde cevaplar vermeye başladım. Farkındayım bu yaklaşımım pek hoş görünmüyor ama konuyu eğlenceli bir yöne çektiğinden eminim. Siz de uzun sürecek bir yolculuğa çıkmak mı istiyorsunuz? Dünya turu için para biriktirmek gerektiğini düşünüyor fakat bunu nasıl yapacağınızı bilemiyor musunuz? İşte size beş değil, on değil, yirmi hiç değil… Çok daha fazla para biriktirme yöntemleri.

Hayalleriniz arasında Dünya’yı gezip tanımak varsa ve aileden veya işinizden dolayı gerçekten sağlam bir birikiminiz yoksa geriye kalan en iyi seçeneğiniz yola çıkmadan önce para biriktirmek olacaktır. Bunun kolay olacağını söyleyen kim varsa kendilerine kulak asmayın çünkü hiç kolay olmayacak. Para biriktirmeye başladıktan sonra sizi bol miktar dirayet, inat, yaratıcılık ve sabır göstermeniz gereken günler bekliyor olacak. Bunu sakın unutmayın. Hey hemen de umutsuzluğa kapılmayın, bir hayaliniz var ve bunu gerçekleştirmek için elinizden gelen tüm fedakarlığı göstermeye değmez mi? Bence değer…

Araba Kullanmayı Azaltın

Her bir damla benzin hayalleriniz için bir adım demektir.
Her bir damla benzin hayalleriniz için bir adım demektir.

Aktif olarak kullandığınız bir arabanız var ise daha az kullanmaya özen gösterin. Özellikle memleketteki benzin fiyatlarını ve trafikte harcadığınız vakti düşününce tasarruf yapmak için iyi bir alan gibi görünüyor. Ulaşım önceliklerinizi gözden geçirin ve yürümek, bisiklet, toplu taşıma, araba şeklinde öncelikler belirleyin. Alışveriş yapmak için şehrin bir ucundaki avmye gitmek zorunda değilsiniz. Eğer seneler sürecek bir yolculuğa çıkmayı planlıyorsanız arabanızdan kurtulmayı şimdiden planlamalısınız. Böylece benzin, vergi ve sigorta gibi giderlerden kurtulmayı başarabilirsiniz. En azından arabanızı her hafta 100 km daha az sürerseniz yaklaşık 30 lirayı kurtarmış olursunuz.
Benzin tasarrufu: Aylık 120 tl; Yıllık 1440 tl

Faturaları Azaltın

Evde kullandığınız elektrik, su ve gaz gibi giderleri mağara insanları gibi yaşamadan da azaltmanız mümkün. Kullanmadığınız elektrikli cihazları fişten çekin, keyif duşlarınızı birazcık kısaltın, dişlerinizi fırçalarken, bulaşık yıkarken suyu kapatmaya özen gösterin, oturmadığınız odanın lambasını kapatmaya özen gösterin. Ampülleri düşük enerji harcayan ledler ile değiştirin. Güzel havalarda saçınızı kurulamak için kurutma makinesi yerine havlu kullanın, çamaşır ve bulaşık makineniz tamamen dolduğunda açın ve düşük sıcaklıkları seçmeye çalışın. Isıtma sisteminizin derecesini mümkün mertebe düşük tutmaya çalışın. Birkaç derece düşük kullanmanız bile gaz giderinizi ayda %3-5 oranında düşürecektir. Bu şekilde giderlerinizi takibe alın yapacağınız tasarrufa siz de şaşıracaksınız.
Enerji tasarrufu: Aylık 20-30 lira; Yıllık 240-360 lira

İletişim Giderlerinizi Gözden Geçirin

İletişim hizmeti aldığınız firmayı arayıp yüksek faturalardan şikayet etmeyi denediniz mi? Ben denedim ve gerçekten işe yaradığını söyleyebilirim. Müşteri hizmetleri ile görüşmek biraz uzun sürse de kendilerine fatura miktarından rahatsız olduğunuzu, daha uygun seçenekler talep ettiğinizi söyleyin. Kullanım sıklığınıza göre size uygun bir ekonomik paket sunacaklarından eminim. Özellikle iletişim firmaları müşteri kaybetmektense biraz para kaybetmeyi göze alırlar. Belki çok fazla tasarruf yapamayabilirsiniz fakat yine de tüm iletişim giderlerinizi azar azar düşürmekten kesinlikle karlı çıkacaksınızdır.
Kişisel fikrimi sorarsanız evinizdeki televizyondan hemen kurtulmanızı önereceğim. Böylece bir taşla bir çok kuş vurabilirsiniz. Televizyonun harcadığı elektrik ve uydu – kablolu yayın gideri cebinize kalacaktır.
İletişim tasarrufu: Aylık 20-50 lira; Yıllık 240-600 lira

Spor Salonu Üyeliğinizi İptal Edin

Eğer spor salonunun aranan isimlerinden iseniz, sportif bir yaşam tarzınız varsa bu seçenek sizi biraz üzebilir. Buna rağmen bir düşünün, hayaliniz muhteşem kaslara sahip olmak mı yoksa Dünya’yı gezip keşfetmek mi? Spor salonundan uzak kalmayı hayal bile edemiyorsanız en azından haftada bir veya ayda üç kez salona uğramayı düşünebilirsiniz.
Salona gitmediğiniz zamanları evde veya yakınınızdaki bir parkta telafi edebilirsiniz. Yürüyüş veya koşu yapmak, evde bir kaç dambıl ile çalışmak, işe bisikletle gitmek gibi alternatifleri düşünerek tasarruf etmeniz mümkün.
Spor tasarrufu: Aylık 50-200 lira; Yıllık 600-2400 lira

Kahveyi Azaltın

Haftada 3-5 bardak kahveden vazgeçerek ciddi tasarruf yapabilirsiniz.
Haftada 3-5 bardak kahveden vazgeçerek ciddi tasarruf yapabilirsiniz.

Eminim bu seçenek kulağa hiç hoş gelmiyor. Bir kahvenin kırk yıl hatırı olsa da özellikle büyük şehir yaşantısında kahve ciddi bir gider oluşturabiliyor. Starbaks veya benzeri yerlerde içtiğiniz süslü americana, latte mocha, espresso ve adını dahi bilmediğim binbir çeşit kahvelerden uzak durmak zor görünebilir. Bu havalı kahvelerden haftada 3-5 bardak daha az tüketerek Dünya turu hayalinize katkıda bulunabilirsiniz. Sıcak yaz aylarında evde buzlu kahve hazırlayıp ufak bir termosta yanınızda taşıyabilirsiniz. Dışarda kahve içmek yerine ofisteki bedava kahvenin tadını çıkarabilirsiniz.
Kafein tasarrufu: Aylık 155-200 lira; Yıllık 1860-2400 lira. (Haftalık 5 bardak orta veya büyük boy kahveye göre hesaplanmıştır.)

Sefertası ile Tanışın

Sefertası ile sağlıklı beslenip aynı zamanda tasarruf yapmak mümkün.
Sefertası ile sağlıklı beslenip aynı zamanda tasarruf yapmak mümkün.

Sefertasını kullanan son nesile ait olduğumu düşünüyorum. İlkokula giderken sefertaslarının beslenme çantalarına ve sonrasında kantinden alınan sandviçlere dönüştüğüne şahit olmuştum. Artık bakıyorum da sefertası taşıyan kimse kalmamış gibi görünüyor. Adı bile çok güzel değil mi? Sefer-tası. Dünya turuna çıkmayı hayal ediyorsanız sefere çıkacağınızı unutmayın. Gittiğiniz yerlerde her gün restoranlarda, fast foodlarda yemek yemeyeceğinizi de unutmayın. Yolculuğa çıkmayı mı hayal ediyorsunuz? Şimdiden yolculuk yapıyormuş gibi yaşamaya ne dersiniz?
Öğlen yemekleriniz için bir sefertası alın. Evde hazırladığınız yemekleri öğlen yiyerek büyük oranda tasarruf yapabilirsiniz. Sadece tasarruf yapmakla kalmaz dengeli ve sağlıklı beslenmeye başlarsınız. Akşam yemeğini biraz fazla hazırlayıp kalanları bir sonraki güne saklayabilirsiniz. Veya haftasonu bol miktarda yemek hazırlayıp dondurucuda saklayabilir, istediğiniz gün bunları sefertası ile işe götürebilirsiniz.
Çok trendi, havalı bir ofiste çalışıyor olabilirsiniz. İş arkadaşlarınız bu konuda sizle dalga geçmeye çalışabilirler. Kural 1: Çevrenizdekilere kulak asmayın! Tropik adalarda çekeceğiniz fotoğrafları yolladığınızda kendilerine sefertası sayesinde Dünya’yı dolaştığınızı hatırlatmayı ihmal etmeyin.
Tabldot tasarrufu: Aylık 90-120 lira; Yıllık 1080-1440 lira. Haftalık 3 öğlen yemeği ortalama 7,5 – 10 tl olarak hesaplanmıştır.

Güzellik Giderlerinizi Azaltın

Tasarruf etmek için görünümünüzü yerle bir etmeyi tavsiye etmeyeceğim. Yine de kişisel bakımınız için biraz tasarruf yapmanız mümkün. Saç kesimlerinizin arasını uzatın, saçınızı evde boyamayı düşünebilirsiniz. Erkekler basit saç kesimlerini evde yapmayı deneyebilir. Kuaför değiştirmek zorlu bir karar olsa da indirim sağlayan farklı salonları deneyebilirsiniz. Şehir fırsatı sitelerinden indirimleri takip edebilirsiniz. Lüks ve isim yapmış kuaförler yerine daha az bilinen, usta olmasa da işinde iyi yerler keşfetmeyi deneyebilirsiniz.
Kişisel bakım tasarrufu: Aylık 50-100 lira; Yıllık 600-1200 lira

Kütüphanenin Yolunu Öğrenin

Günümüzde bilgiyi bedavaya satmıyorlar. Özellikle kuşe kağıda basılı, sert kapak tasarımlı kitaplar yüksek ücretlere sahip olabiliyor. Yeni almak yerine sahaflardan ikinci el kitap almayı alışkanlık haline getirin. Daha da iyisi şehir kütüphanesine giderek bedava kitapların tadını çıkarabilirsiniz. Evde çok sayıda kitabınız varsa bunları ikinci el kitaplar için değiş tokuş yapmayı düşünün. Nasıl olsa yıllar sürecek seyahatiniz boyunca bu kitapları yanınızda taşımayacaksınız. Elektronik kitap satın alıyorsanız sizinle aynı kitapları okuyan kişilerle iletişime geçip ödemeyi ortak yapın.
Kitap tasarrufu: Aylık 30-50 lira; Yıllık 360-600 lira.

İkinci El Eşyaları Değerlendirin

Eminim dolabınızda ihtiyacınızdan çok daha fazla kıyafetiniz bulunuyor ve inatla yenilerini almaktan kendinizi alıkoyamıyorsunuz. Dolabınıza yeni bir soluk getirmek için üstünü örümcek ağları kaplamış, bir kenarda yıllardır unutulmuş kıyafetlerinizi satışa çıkarın. Bu sayede elinize sıcak nakit geçebilir. Alışveriş yapacağınız zaman bütçenize sadık kalın. İndirimde olmayan bir şey almayı düşünmeyin. Sırf indirimde diye kıyafet almayı da düşünmeyin. Özellikle kıyafet veya ayakkabı alırken gerçekten ihtiyacınız olup olmadığını sorgulayın.
Kıyafet gideri: Yıllık 500-1500 lira

Yaşam Alanınızı Düzenleyin

Ufak bir evde yaşamak düşündüğünüz kadar kötü bir fikir olmayabilir.
Ufak bir evde yaşamak düşündüğünüz kadar kötü bir fikir olmayabilir.

Herkesin yaşamak için sıcak, güvenli, en azından dört duvar bir çatıya ihtiyacı var. Barınma ihtiyacınızı en temel halde tekrardan düzenlemeyi düşünün. Gerçekten de 3 oda 1 salon, 120 m2 evde büyük bir banyoya, ek tuvalete ihtiyacınız var mı? Bence yok. Dünya’yı tanımaya çıktığınızda ilk dikkatinizi çekecek konu kesinlikle insanların yaşadığı evler olacaktır. Amerika ve Türkiye dışında devasa evlerde yaşayanlarla çok sık karşılaşmazsınız. Ziyaret ettiğim Fransa, Sırbistan, Makedonya, Venezuela, Çin gibi ülkelerde 40-50 m2 evlerde yaşayan aileler gördüğümde çok şaşırmıştım.
Önceliğiniz Dünya turuna çıkmak ise standartlarınızı biraz düşürmeniz büyük oranda yardımcı olacaktır. Kutu gibi bir evde yaşam mücadelesi verin demiyorum fakat yaşadığınız evdeki eşyalarınıza, kullanım sıklığınıza ve ihtiyaç fazlanıza bir göz gezdirin. Evdeki boş olan odanız için bir ev arkadaşı alarak giderlerinizi paylaşabilirsiniz. Ev kendinize aitse AirBNB gibi sitelerde odanızı kiraya verebilirsiniz.
Ev tasarrufu: Aylık 100-300 lira; Yıllık 1200-3600 lira

Alışveriş Planı Yapın

Haftalık yemek planı yaparak marketten ve pazardan neleri alacağınızı önceden listeleyebilirsiniz. Böylece alışverişe gitmeden önce marketlerin indirimlerine bakarak tasarruf etmeniz mümkün. Bu sayede hem ihtiyacınız olmayan bir şeyleri almaktan kurtulur hem de gereksiz masraf yapmaktan kurtulursunuz.
Marketlerde zaman zaman yapılan büyük indirimlerde uzun süre dayanıklı ve sürekli kullandığınız bir şeyler görürseniz alıp derin dondurucuda saklayabilirsiniz. İndirimlerden haftalık 20-30 lira tasarruf etmeniz size aylık 60-90 lira olarak geri dönecektir.
Alışveriş tasarrufu: Aylık 60-90 lira; Yıllık 720-1080 lira

Evde Eğlenmenize Bakın

Haftanın yorgunluğunu atıp biraz eğlenmek tabii ki herkesin hakkıdır. Eğlenceden ve arkadaş sohbetinden tasarruf yapmak kulağa hiç de hoş gelmez. Yine de eğlenmekten bahsedince bunu her haftasonu dışarı çıkıp barlarda alkol, restoranlarda yemek tüketmekle kısıtlamak pek doğru olmaz. Ayda bir kez bile olsa arkadaşlarınızı eve davet edebilirsiniz. Davet ettiğiniz arkadaşlarınıza kendi içeceklerini ve atıştıracak bir şeyler getirmelerini belirtin. Evde arkadaşlarla bir araya gelmenin en büyük avantajı ise daha sosyal ve eğlenceli vakit geçirmektir. Şarap tadımı, film gecesi, oyun akşamı gibi farklı temaları bahane ederek harika vakit geçirebilirsiniz.
Eğlence tasarrufu: Aylık 50 lira; Yıllık 600 lira

Dijital Sinemayı Tercih Edin

Çok çılgın çekimlere sahip bir kaç film dışında hemen hemen tüm filmler küçük ekrandan da gayet keyifle izlenebilir. Bir film gösterime girdiği gün gidip izlediğiniz için kimse size madalya vermeyecek. Artık internet sayesinde yeni çıkan filmler kısa sürede online olarak da izlenebiliyor. Sinemaya gitmek veya DVD satın almak – kiralamak yerine bir kaç hafta bekleyip filmleri internetten izleyerek Dünya turunuz için tasarrufunuza katkıda bulunabilirsiniz.
Sinema tasarrufu: Aylık 50 lira; Yıllık 600 lira

Yemek Pişirmeyi Öğrenin

Evde yemek pişirerek hem sağlıklı beslenir hem de tasarruf yaparsınız.
Evde yemek pişirerek hem sağlıklı beslenir hem de tasarruf yaparsınız.

Evde yemek yapmak dışarda yemekten çok daha ucuza mal olur. Hele ki erzak alışverişinizi düzenli olarak pazardan yaparsanız ciddi oranda tasarruf yaptığınızı görebilirsiniz. Sıradan bir lokantada akşam yemeği için harcadığınız 15-20 lira ile pazardan bol miktarda sebze, mantar, yeşillik alıp iki, üç günlük yemek yapmanız mümkün. Haftalık lokanta ziyaretlerinizden birisinden fedakarlık ederek ayda 80-100 lira tasarruf yapabilirsiniz.
Yemek yapmayı bilmiyorsanız endişe etmeyin. Düşündüğünüzden çok daha kolaydır. Tariflerle aranız iyi değilse bir arkadaşınızdan yardım isteyin. En azından basit yemekleri yapmayı öğrenmeye çalışın. Bir süre sonra nerdeyse tüm yemeklerin benzer mantıkla yapıldığını farkedeceksiniz.
Lokanta tasarrufu: Aylık 80-100 lira; Yıllık 960-1200 lira

Mikro Tasarruflar Yapın

Mikro tasarruflar ile her ay bir miktar biriktirebilirsiniz.
Mikro tasarruflar ile her ay bir miktar biriktirebilirsiniz.

Eskiden bankada hesap açanlara kumbara hediye edilirdi. Çocukluğumda bu kumbaralardan bende de vardı ama bir türlü etkili şekilde kullanmayı öğrenemedim. 17 yaşında ilk kez yurtdışına çıktığımda Avusturya’da yaşayan kuzenimin yanına gitmiştim. Evlerinin girişinde kocaman bir kavanoz ve içinde bir sürü bozuk parayı görünce şaşırdığımı itiraf etmeliyim. Öğrendim ki eve her geldiğinde cebinde kalan bozuklukları bu kavanoza atıp biriktiriyormuş. Her ay ciddi bir birikim yaptığını öğrenince şaşırmıştım.
Cebinizdeki bozukluklar psikolojik olarak ufak görünse de aslında bir çoğu çok da önemsemediğimiz yarım ve bir liralardan oluşuyor. Bunların sadece on tanesi bir araya geldiğinde 5-10 lira para yapıyor. Evde elinizin altında, mümkünse hemen kapının yanıbaşında duran bir kutu veya kumbara bulundurun. Her gün cebinizdeki bozuklukları burada biriktirmeye başlayın.
Bir diğer mikro tasarruf seçeneği de maaşınızda gizli. Her ay maaşınızı aldığınızda ilk işiniz birikim hesabınıza ufak da olsa belli bir miktar ayırıp onu yok saymak olsun. Bu 10 lira da olabilir 50 lira da. Sene içinde az da olsa bir birikim sağlayarak en azından gezinizin bir kaç gününü kurtarmanıza yardımcı olabilir.

Fazlalıklardan Kurtulun

Eminim sizin de evinizde hiç kullanılmayan, alınıp kullanıldıktan sonra bir kenara atılan, dönemi geçmiş, ilginizi çekmeyen bir sürü eşya vardır. Eski elektronik cihazlardan gereksiz fazla yastık örtülerine kadar ihtiyacınız olmayan, son 3-6 aydır hiç kullanmayı düşünmediğiniz, işinize yaramadığı halde bir kenarda yer kaplayan ne varsa gözünün yaşına bakmadan satın. Bunun için arkadaşlarınıza haber verebilir veya internet üzerinde ikinci el eşya satışına izin veren siteleri kullanabilirsiniz. 3-5 kuruş demeden elinizdeki fazlalıklardan kurtulun. Hem evinizde yer açılır hem de hayalini kurduğunuz Dünya turu için sıcak para kazanmış olursunuz.

Dünya Turu İçin Tasarruf Yapın

Eğer deli gibi kahve tüketen, haftanın yarısını spor salonunda, diğer yarısını kuaförde geçiren, akşamları dışarda yemek yiyen, haftasonu deli gibi barlarda eğlenmeye çıkan, büyük bir evde ışıl ışıl binbir lamba ile yaşayan, kışın evin içinde donla dolaşan, küveti doldurmadan banyo yapmayan birisi iseniz yazının başından beri yaptığımız hesaplara göre yıllık 15-20 bin lira tasarruf yapmanız mümkün. Ortalama ve ekonomik bir yaşamınız varsa bile çok basit tasarruflarla bir yıl içinde seyahatiniz için ciddi miktarlar biriktirebilirsiniz. Dünya turuna çıkan bir çok kişinin beş hatta on yıl boyunca giderlerini azaltarak para biriktirdiğini biliyorum. Eğer gerçekten Dünya’yı keşfetmek en büyük hayaliniz ise bunu plana çevirip gerçek kılmak da sizin elinizde. Önünüzde fedakarlık yapmanız gerekecek, keyfinizden, eğlencenizden, yaşam alanınızdan, eşyalarınızdan vazgeçmenizi gerektirecek uzun bir süreç olabilir. Bu gözünüzü korkutmasın. Dünya’yı keşfe çıkınca yaptığınız tüm fedakarlıkların ve gösterdiğiniz özverinin karşılığını fazlasıyla alacağınızdan eminim. Bundan beş veya on sene sonra sabah uyandığınızda “Keşke o yazıyı okuduğumda tasarruf yapmaya başlasaydım, bugün Dünya turuna yetecek param olurdu” diyerek kendinizi suçlamanızı tavsiye etmem.

6 YORUM

  1. Dünya turuna çıkacaksanız eve de ihtiyaç yok. Kiracıysanı kiradan kurtulursunuz, ev sahibiyseniz, evinizi kiraya verebilirsiniz. Ailenizle yaşıyorsanız yapcak bişi yok.

    Yemek için evde de otursanız, dünya turuna da çıksanız bütçe 3 aşağı 5 yukarı aynı.

  2. Sigara kullanıyorsanız sigarayı bırakın.
    Günde 1 paket sigara, ortalama 7TL’den yılda 2.555TL

  3. Büyük bir beğeni ile sizi takip ediyoruz. Bu gün kendime bir çift pedal çevirmek için ayakkabı aldım. Freiburg’daki “Fahradwelt Hild” bütün ihtiyaçlarımı oradan temin ederim. Tezgahtar bayan’ın bizim Orta Asya kökenli olduğunu anlamıştım. Dereceli gözlük kullandığım için birde “güneş ve sinek gözlüğü” aldım. Bayana dönüp “Siz Türk müsünüz?” Yanıt hayır oldu. “Ben Türküm de. Bisiklet ile Tuna boyunca Türkiye’ye pedal çevireceğim. Çok masraflı oldu. Bütçeme göre alış veriş imkanım var mı?” Dedim. Benim anlattıklarım karşısında suskunluğunu bozup “Ben Kırgızım” dedi.
    Ben de “sen de benim gibi Türksün” dedim. Bana “Türkiye’den misin?” dedi.
    “Evet, Türkiye’de çalışan çok Kırgız soydaşımız var.” Yanıtını alınca tebessüm eti. Bu arada eşantiyon bazı şeyler verdi. Eve dönünce eşime anlattım.
    “Gene yapacağını yaptın.” diyerek gülüştük. Ben yalnız Türkleri sever gibi gözükmeme rağmen, bütün güzellikleri arınmış düşünceleri de sevdiğimi çokları gözlemlemleme imkanı bulmuşlardır. İyi,arınmış bir Türk:Dünyayı kucaklamasını bilir. Bu bağlamda sevgi dolu selamlarımızla esenlikler dileriz.

  4. Cok guzel bir yazi sevgili Gunes Akdogan! Aslinda, tasarruf etmenin mikro ve makro bir cok getirisi var. Tasarruf kavramini anlayabilen herkes, seyahatlerinden de bir o kadar haz alacaklar.

CEVAP VER

Yorumunuz
Adınız

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.