Evcil Hayvanlarla Uçak Yolculuğu Nasıl Yapılır?

Sıcak yaz günleri gitgide yaklaşırken tatil planları da hızlandı. Yaz için belki de uçak bileti ve otel rezervasyonlarınızı çoktan yaptınız, her şeyi planladınız. Peki, ya sevimli dostunuz? Evcil hayvan sahiplerinin en sık merak ettiği konulardan biri de evcil hayvanları ile birlikte nasıl uçak yolculuğu yapacaklarıdır. Kediniz veya köpeğinizle uçağa binmek için hangi koşulları yerine getirmeniz gerekiyor biliyor musunuz? Yola çıkmadan önce nasıl bir hazırlık yapmalı, hangi adımları izlemeli? Türkiye’nin en büyük uçak bileti sitelerinden Enuygun.com Seyahat Analisti Murat Ekinay, evcil hayvanlarla uçak yolculuğu yaparken dikkat etmemiz gerekenlerle ilgili bilgi verdi.

Yolculuğa Hazırlık

Ekinay’a göre evcil hayvanlarımızla birlikte seyahate çıkmadan önce ilk aşamada iyi bir araştırma ve hazırlık yapmalıyız: ”Havayolu firmalarının bu konuda farklı uygulamaları olabiliyor. Biletimizi almadan önce havayolu ile görüşerek uçacağımız rotada evcil hayvan kabul edilip edilmediğini sorabilir, böylece gerekirse farklı bir havayolu veya destinasyonu tercih edebiliriz. Bu arada dikkat edilmesi gereken noktalardan biri de evcil hayvanlarla seyahat konusunda sürekli değişen uygulamalar. Yani havayolunun internet sitesinden edindiğiniz bilgi bile güncel olmayabilir. Biletinizi almadan önce mutlaka havayolunun çağrı merkezini telefonla arayarak bilgi almalısınız.” Seyahat Analisti Murat Ekinay, konuyla ilgili önerilerini şöyle sıralıyor:

Uçağa Kabul Edilmek İçin

Uçağa kabul edilmek için ilk kural evcil hayvanınızla birlikte aynı uçakta yolculuk yapmanız. Yani sevimli dostunuzu tek başına başka bir yere gönderme şansınız pek yok. Eğer yurt dışına seyahat edecekseniz yine yola çıkmadan önce mutlaka gideceğiniz ülkenin konsolosuluğu ile görüşüp bilgi alın. Bazı ülkeler yurt dışından evcil hayvan kabul etmiyor veya yolculuk öncesinde mutlaka gerekli aşıları yaptırarak bunu belgelemeniz gerekiyor. Örneğin Avrupa Birliği ülkelerine seyahat etmeden önce kedinize veya köpeğinize mutlaka inaktif kuduz aşısı yaptırmalısınız. Aşıdan 30 gün sonra ise test yaptırarak aşı karnesine işletmeniz gerekiyor. Bu nedenle bu işlemleri yola çıkmadan en az bir önce yaptırmanızda yarar var.

Veteriner Kontrolünden Geçirin

Yola çıkmadan önce petinizi mutlaka veteriner kontrolünden geçirin ve yolculuk için herhangi bir sağlık sorunu bulunmadığından emin olun. Evcil hayvanınızın insanları rahatsız edecek bir görüntüsü veya kokusu olmadığından emin olmalı, havalimanına gelmeden önce gerekirse temizliğini iyi yapmalısınız.

Sadece Kedi, Köpek ve Kuş Taşınıyor

Türkiye’de uçaklarla sadece kedi, köpek ve kuş türleri taşınabiliyor. Pitbull, buldog ve doberman gibi tehlikeli olabilecek türlere ise ne kabinde ne de kargo bölümünde izin verilmiyor. Eğer uçuşta kedi, köpek veya kuşlara alerjisi olan ve bu durumu doktor raporu ile belgeleyen bir yolcu varsa, evcil hayvanınız gerekli koşulları taşısa bile uçuşa kabul edilmiyor.

evcil-kedi-mama

Koltuk Seçimine Dikkat Edin

Evcil hayvanınızla seyahat ederken acil çıkış kapısı gibi uçağın diğer bölümlerine kıyasla daha geniş yerleri tercih etmeniz de rahat bir yolculuk için faydalı olacaktır. Eğer yanımızda oturan yolculardan biri rahatsız olursa kabin görevlilerinden yerinizin değiştirilmesini de isteyebilirsiniz.

Bu Belgeleri Yanınızda Bulundurun

Evcil hayvanınızla seyahat ederken aşı karnesi, eğer yurt dışına seyahat ediyorsanız pasaport ve sağlık sertifikası gibi belgeleri mutlaka yanınızda bulundurun. KKTC’ye seyahat ediyorsanız yine yolculuk öncesinde konuyla ilgili detaylı bilgi alın. Çünkü bu rotada evcil hayvanlar için farklı prosedürler uygulanabiliyor.

Ekstra Ücret Alınıyor

Evcil hayvanınız için ayrıca ücret ödemeniz gerekeceğini de unutmayın. Eğer petiniz kabin bagaj bölümünde seyahat edecekse bavulunuzu teslim ederken kafesi ile birlikte tarttırmalı ve havayolu görevlisine teslim etmelisiniz. Yolculuk sonunda ise sevimli dostunuzu havalimanında yine görevlilerden teslim alabilirsiniz.

Kaynak : Enuygun.com

CEVAP VER

Yorumunuz
Adınız

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.