Yaz Mevsiminde Doğa Yürüyüşü İçin Tavsiyeler

Sıcak yaz mevsiminde doğa yürüyüşü yapmayı kim sevmez ki? Ağaçların serin gölgesinde yürümek, bir zirveye tırmanmak, uçsuz bucaksız ovalarda kamp yapmak için en güzel zaman bahar ve yaz mevsimleridir. En güzeli, tıpkı göçebelerin yaptığı gibi, bunaltıcı yaz günlerinde yükseklere, yaylaya çıkmak ve tertemiz yayla havasıyla vücudu ve ruhu dinlendirmektir.

Yaz mevsiminde doğa yürüyüşü yapmak son derece keyifli, kolay ve heyecanlıdır. Bu kolaylığa ve heyecana kapılıp kendinizi doğa yürüyüşüne atmadan önce almanız gereken önlemleri yazmaya karar verdim. Yaz mevsiminde doğa çoktan uyanmış oluyor. Yakıcı güneş, çayırlarda, ormanda oradan oraya koşturan, uçuşan kuşlar, böcekler, her yanı sarmış bitki örtüsü, polenlere karşı gereken önlemleri almaz isek keyiften çok birer tehdit unsuru olabilirler. Doğaya ulaştığımızda önce güvenlik, tedbir, ardından keyif ve huzur geliyor.

  • Su Kaybı (dehidrasyon), yaz sıcağında artan terlemeyle birlikte düşündüğünüzden çok daha hızlı yaşanabilir. Ciddi sağlık sorunlarına sebep olabilir. Yanınızda gün boyu yetecek miktarda su bulundurun. Su içmek için susamayı beklemeyin.

Doğa Yürüyüşlerinde Su İhtiyacı

  • Güneş Yanığı, günübirlik orman yürüyüşlerinde bile başınıza bela olabilir. Uygun şartlarda derinizin kararması, ardından acı içinde kıvranmanız için yarım saat yeterlidir. Bunu önlemek için mutlaka kaliteli, en az SPF 15 veya daha yüksek faktörlü güneş kremi kullanmalısınız.
  • Güneş Çarpması çoğu kişinin göz ardı ettiği fakat son derece ciddi sonuçları olan, dikkatli olmamız gereken bir durum. Sıvı kaybı, aşırı yorgunluk ve sıcağa maruz kalmak güneş çarpması yaşamak için yeterli olabilir. Bunu önlemek için yakıcı saatlerde dinlenmek, mutlaka şapka ve hafif giysiler kullanmak, bol bol sıvı tüketmek ve gereksiz yorgunluklardan kaçınmak gerekir.

Benim gibi güneşe karşı hassas gözleriniz varsa, doğa yürüyüşüne, kamp etkinliklerine giderken yanınızda mutlaka kaliteli güneş gözlüğü bulundurun. Güneş gözlüğü almak için Solaris gibi kaliteli ürünler sunan mağazalara bakabilirsiniz.

Yaz Mevsiminde Doğa Yürüyüşü İçin Tavsiyeler – Yolda Kal
Doğa yürüyüşünde sürekli sıvı almaya özen gösterin.
  • Sinek, böcek, kene ısırıkları herkesin ortak derdi. Sadece biz insanları değil, doğada yaşayan diğer canlılar da bu sorundan şikayetçi. Önlem olarak içeriğindeki DEET maddesi yüksek olan böcek kovucu sprey kullanabilirsiniz. Bitki özlü olanlar kulağa hoş geliyor fakat çok işe yaramıyor. Tecrübeyle sabit.

Kenelerden Nasıl Korunulur?

Bahar aylarında ortaya çıkan, çok güzel görünümlü, genelde ufak tüylere sahip, rengarenk tırtıllar hemen dikkatinizi çekecektir. Uzak durun! Şaka yapmıyorum, o renkli, şirin, minik tırtıllara dokunmayı düşünmeyin bile. Bazıları cildinizde, vücudunuzda çok ciddi reaksiyonlara sebep olabilir. Dokunmayın!

  • Böğürtlenler, yemişler ve mantarlar da tırtıllar kadar çekici, renkli, şirin, lezzetli görünebilir. Benim gibi bu konuda ciddi eğitiminiz, bilginiz yoksa, bulunduğunuz bölgede yaşayan türleri çok iyi bilmiyorsanız ellemeyin. Tadına bakmayın. Ufacık bir bitkiyi koparmak bile acılı deri reaksiyonlarına sebep olabilir. Bitki dünyası acımasızdır, uzaktan seyredin, fotoğraflarını çekin, koparmayın, yemeyin.
  • Dengesiz havalar özellikle bahar aylarında tehlike oluşturabilir. Sabah yürüyüş yaparken güneşli olan hava akşam bir anda fırtınaya, sağanak yağışa dönüşebilir. Yürüyüş ya da kamp yaptığınız bölgenin hava durumunu sürekli takip edin. Olası sel veya şimşek tehlikelerini önceden gözden geçirin. Sel durumunda nasıl hareket etmeniz gerektiğini önceden belirleyin.

CEVAP VER

Yorumunuz
Adınız

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.