Yatak Böcekleri ve Korunma Yöntemleri

Uzun süre seyahat edenler, özellikle düşük bütçeli hostellerde konaklayanlar, yatak böcekleri (tahtakurusu) ile eninde sonunda tanışma fırsatını elde ederler. Güney Asya ülkeleri bu konuda son derece kötü bir üne sahip olsa da Avrupa’nın göbeğindeki hostellerde yatak böcekleri sorunu yaşayan bir çok gezgin tanıdım. Evden binlerce kilometre uzakta iken yatak böcekleri en son ihtiyacınız olan problemler arasındadır.

Her geçen yıl çok daha fazla insan seyahat ettiği için son 10 yılda yatak böcekleri sebebiyle sorun yaşayanların sayısı 4 kat artmış. Sadece hostellerde değil nadir de olsa 4-5 yıldızlı otellerde bile bu sorun ortaya çıkabiliyor. Bir çok ülkede kimyasal DDT’nin kullanımı yasaklandığından beri yatak böcekleri ortalıkta rahatlıkla cirit atmaya devam edebiliyor.

Yatak böcekleri rahatlıkla görüp tespit edebileceğiniz canlılardan değildir. Daha da kötüsü hiç bir zaman göremeyeceğiniz şekilde saklanıp hiç beklemediğiniz bir anda saldırıya geçebilirler. Çoğunlukla yatak böcekleri saldırısından sonra varlıkları farkedilmektedir.

Yatak böcekleri - Tahta Kurusu ancak yetişkin haldeyken görülmesi kolaydır.
Yatak böcekleri – Tahtakurusu ancak yetişkin haldeyken görülmesi kolaydır.

Yatak böcekleri beslenmeden 18 ay hayatta kalabilirler. Muhtemelen yatak böceklerinin bulunduğu bir yerde yatmış bile olabilirsiniz. Gece uykunuzda sinsice ortaya çıkıp sizden beslenmemeleri odada olmadıkları anlamına da gelmez.

Her şeye rağmen bir takım ipuçlarına dikkat edebilirsiniz. İyi bir gezgin kiralamadan önce odayı görmek ister. Odaya girip lambayı açar açmaz banyo – tuvaleti kontrol etmek yerine doğruca yatağa göz atmanızda fayda vardır. Yatak böcekleri gece yaşayan canlılardır ve sadece etraf karanlık olduğunda hareket ederler. Eğer şansınız varsa bir kaç tanesini farketmek için en iyi zaman ışığı açtıktan hemen sonrasıdır.

Yatak Böcekleri İçin Nereye Bakmalı?

Böceklerin ardında bıraktıkları izleri tespit edebilirsiniz.
Böceklerin ardında bıraktıkları izleri tespit edebilirsiniz.

– Öncelikle yatağın altına bakmalısınız. Ufak siyah veya kahverengi lekeler olup olmadığını kontrol edin. Bunlar iğne başı büyüklüğünde lekelerdir ve yoğun bölgeler genelde böceklerin yuvalandıkları yerlerdir. Yatak etiketini de kontrol edebilirsiniz. Nedendir bilinmez ama etiketin olduğu bölgeyi çok seviyorlar.

– Çarşaf ve yastık kılıflarını kaldırarak altlarını kontrol edin. Böcekler beslendikten sonra ufak noktalar halinde kan izi bırakırlar. Bunların varlığı böceklerin varlığına işaret etmektedir.

– Duvarlarda çatlaklar olup olmadığına bakın. Bu çatlakların çevresinde kahverengi – siyah dışkı lekeleri gözünüze çarpabilir. Bir çok böcek cinsi yatakların 5-10 metre çevresinde yuvalanırlar.

– Odada sandalye, koltuk gibi mobilyalar var ise minderlerinin altını kontrol etmelisiniz. Yukarda bahsettiğim gözlemleri yaparak işaretlere bakabilirsiniz.

Yatak Böceklerinden Nasıl Korunmalı?

– Yapacağınız en iyi korunma şekli gözlem yapmaktır. Kiralamak istediğiniz odada yatak böceği olup olmadığını resepsiyona sorarak öğrenemezsiniz.

– Çantanızı asla yatakta veya yerde bırakmayın. Çantanızın yerden yüksek bir yerde durmasını sağlayın. Bir sehpa veya valizlik var ise mutlaka çantanızı buraya koyun. Hatta televizyonun üstü bile yerden daha iyidir.

– Seyahate çıkarken çantanızda böcek kovucu spreyi asla eksik etmeyin. Organik böcek kovucu spreyler pek bir işe yaramıyor. Bunun yerine DEET oranı en yüksek ürünü tercih etmelisiniz. Şüpheli bir yerde konaklamak zorundaysanız çok abartmadan çarşafın bir kısmına ve yatağın çevresine böcek kovucu sprey sıkabilirsiniz. Aynı şekilde açıkta kalan ayak, el, kol gibi yerlerinize de sprey uygulamak böcekleri uzak tutmaya yetecektir.

– Eğer yatak böceklerinin saldırısına uğradığınızı düşünüyorsanız tüm eşyalarınızı hemen toplayın ve resepsiyona giderek durumu anlatın. Neler olduğunu yetkiliye anlatın ve odanızın değiştirilmesini veya ücret iadesini talep edin. Şahsen ücret iadesi almayı tercih ederim. Sonuçta böcekler tarafından ele geçirilmiş bir oda var ise muhtemelen tüm binada aynı sorun vardır.

– Ekonomisi düşük bir ülkede 5 € ücret karşılığı bir odada kalıyorsanız uğraşmaya hiç değmez. Sadece durumu anlatın ve oradan ayrılın.

Yatak Böceği İstilasında Ne Yapılmalı?

Yatak böceği ısırıkları hizalı ve genelde 3lü gruplar halindedir.
Yatak böceği ısırıkları hizalı ve genelde 3lü gruplar halindedir.

– Sivrisinek ısırıkları ile yatak böceklerinin ısırığını birbirinden ayırmalısınız. Yatak böcekleri genelde hizalı 3 ısırık izi bırakırlar. Sivrisineğin aksine yatak böceği ısırığının ortasında kan izi olan bir noktacık olmaz. Yine de emin değilseniz çevrenizdekilere sorabilirsiniz.

– Sıcak, çok çok sıcak su yatak böceklerine karşı en büyük savunmadır. Yıkayabildiğiniz tüm eşyalarınızı bulabildiğiniz en sıcak suyla yıkamalısınız. Kaynar su hazırlayıp kıyafetlerinizi bunun içine daldırabilirsiniz. Bunu bir kaç kez tekrarlamak faydalı olacaktır. Yatak böceklerinin bir çoğu 38°C’ye kadar dayanabilir. Bu sebeple kıyafetlerinizi yıkadığınız su en azından 50°C veya üstü olmalıdır. Bu şekilde yoğun bir temizlik süreci kıyafetlerinizin tamamen böceklerden arınması için tek güvenilir yoldur. Böylece eşyalarınızla birlikte evinize kadar yatak böceği taşımazsınız.

– Böcekleri soğuk ile öldürmeyi sakın denemeyin. Bu onları sadece uyku durumuna sokacaktır. Uygun sıcaklığa ulaşınca tekrar canlanacaklardır. Aynı şekilde kimyasal ürünlere de çok güvenmeyin. Çoğu kimyasal ürün böceklerin çok azına karşı gerçekten etkilidir. Eğer kimyasal bir ürün kullanmak zorunda kalırsanız bu konunun uzmanı birilerini bulmalısınız.

– Cildinizde çok fazla ısırık var ise bir doktora görünmeyi düşünebilirsiniz. Bir takım krem veya ilaçlar iyileşme sürecinizi hızlandırır ve kaşınma derdinden sizi kurtarabilir.

– Bir kere böcekler tarafından ısırılmanın travmasını yaşarsanız daha sonrası için zihninizi rahatlatmanız gerekir. Temizliğinden emin olduğunuz bir yerde uyumaya çalışırken ısırılmadığınızı kendinize hatırlatın. Çoğu zaman travmadan kaynaklı sanki her an ısırılıyormuş hissine kapılabilirsiniz. Bunun psikolojik olduğunu hatırlamaya çalışın.

28 YORUM

  1. Merhaba arkadaşlar Dünyanın en nalet böceği bu adı batasıca böcek.Şuanda Karadağ Niksiçte bir Şatoda kalıyorum ve 10 gündür bu böcekler yüzünden başıma gelmeyen hiçbirşey kalmadı.Allah kimseye yaşatmasın.Aşk acısıda ne ki? Seni Hiç tahta Kurusu Yedimi..?? 😂😂

  2. tahta kurusu böcekleri ile başımız dertte ilaclama geçen sene yaptık faydalı oldu bu sene ilaçlama yaptık faydası olmadı ciltte kaşınma kızarıklık şişme yapıyor gece aktif oluyor gündüz seyrek meydana çıkıyor evin duvarlarında geziniyorlar yakaladığımı öldürüyorum elimle ama çare etmiyor

  3. Çocukluğumda yan binadan bizim eve sıçramıştı. Sürekli ısırılmak kaşıntı.. baş gelemedik. Hatta bi gün küçük kız kardeşim sanırım 1 yaşlarındaydı ve bir sabah kalktığında yüzü şişmiş kare olmuştu. Tüm vücudu kızarmıştı. Başta ne olduğunu anlayamadık. Komşulara sorduk tahta kurusu dediler. Biz de evde görmeye başladık. Küçük kızıl renkli, kan emdiklerinde tombul, aç olduklarında sırtı karnına yapışmış iğrenç yaratıklardı. Hatta evde bunlara arkadaşlık eden siyah böcekler de vardi. Şu iri olanlardan. Evi ilâçlattık. Bir gece başka yerde kaldık. Tüm eşyaları yıkadık. Ve bir daha görmedik. Resmen rezillik pislik içinde yaşamışız onca zaman.

  4. Merhabalar yorumları okudum hep bir kaçış var. Ne hikmetse millet hep yurtdışından yazmış bunlar taşıyıcı konumunda olsa gerek:) 🙂 :). Nem, toz, ve yiyecek, içecek kırıntıları besleyici olabiliyor. Bir arkadaşa yardımcı olmak amacı ile ona yardımcı olmuş sorunu kökünden çözmüş idim. Eğer cevrenizde onları cekecek bir nokta var ise ya o cekeni yok edeceksiniz ya başka yete taşınacaksınız. Yada onlarla kanka olup beraber takılacaksınız. Yıllardır Güverçin beslediğim için bu konularda uzman oldum artık

  5. Biz de Londra’daki otelimizde karşılaştık. 3 günün sonunda eşimde de bende de kaşıntı olmaya başladı. Araştırdık ve tahta kurusu olduğunu anladık. Maalesef valizleri çoktan yere koymuştuk. Eve gelince valizlerimizi balkona attık, biz de duş aldık ve üstümüzden çıkanları kaynar suya bastık. Her şeyi sıcak suyla yıkayıp yüksek ısıda ütülemeyi planlıyoruz. Ayrıca valiz ve ayakkabılar için de böcek ilacı alacağız. En son da evi kontrol edeceğiz. Umarım eve bulaştırmayız.

  6. Bende evime yebi tasindim 1 ay oldu. Her gece kaşınıyorum. Vucudumda kirmizi isiriklar yok veya kizariklar kesinlikle yok. Ama cok kasiniyorum geceler. Ayrica boceklerden cok korkarim kaeincadan bile korkuyorum

  7. Şu an kolumda onlarca ısırık var iğrenç görünüyor ve acayip kaşınıyor. bu güne kadar sinek ısırığı sanıyordum ama yanımdaki çinden gelen arkadaşlar yatak böceği dediğinde öğrendim. hostelde son günüm çıkış yapsamda bir işe yaramayacak. Milanonun göbeğinde.

  8. Biz daha kotusunu yaptik, bu canlilari nasil olduysa eve tasidik. Once bir odadaki kanepede ortaya ciktilar, kanepenin dikis yerlerine saklanmislardi. Bi yigin beyaz yumurta da birakmislardi. Sonra salondaki koltuklara sicradilar. Bunlardan kurtulmamiz 3 ay aldi. Acimayip herseyi en yuksek sicaklikta yikadik. Her 2 haftada bir eve bi sise bocek ilaci sıkıp, saatlerce eve girmedik. Ve surekli heryeri kontrol ederek sonunda bunlari evden temizledik. 2 ay sonra da tasindik zaten 😂😂😂

  9. Yazıyı okudum ve kaşınmaya başladım :S
    Maalesef Paris’te bir otelde başıma geldi yatak böceği sorunu 🙁 dediğin gibi, oda gündüz gayet temizdi ama hava karardıktan ve ışıkları kapattıktan sonra tam dalmak üzere iken bir karıncalanma ve kaşınma hissettim. Hemen fırlayıp ışığı yakınca aynı bu fotoğraftaki gibi böceklerin yatak ve yastık üzerinde dolaştığını gördüm! Hemen resepsiyona inip durumu bildirdim, odam giriş kattaydı, nedenin bu olabileceğini söylediler, en üst kattaki odayı vermeyi teklif ettiler.. o anda başka otele gidecek durumum olmadığı için mecbur kabul ettim. Üst kattaki odada problem olmasa da yine dediğin gibi psikolojik nedenlerden yataktan 2cm kadar havada ve yastıksız uyudum(!) (insan yeteri kadar rahatsız hissederse yerden 2 cm havalanabiliyor evet :))
    Ertesi gün otel bana kahvaltı ikram etti neyse ki affettim kendilerini :p
    Tabii bu yazıyı daha önce okumuş olsaydım, böcekleri üzerimde bir yere taşıyabilme ihtimalini bilir, daha dikkatli olabilirdim! Şans eseri böyle bir şey olmadı.
    O yüzden şu an kaşınıyorum, teşekkürler Güneş! 🙂

  10. Amerikadayken denk gelmiştim. Vücudumda onlarca ıssırık vardı ama tahta kurusu nedir bilmediğim için sivrisinek sanıyordum. Ayakkabının içindeki ıssırıklar sürtünmeden dolayı sarı kocaman baloncuklu iltihaplara dönüşünce hastaneye gittim ve doktor antibiyotik verdi. 6 saatte bir almam gereken antibiyotik için geceye alarm kurdum. Alarmla kalkıp ışığı yaktığımda yüzlercesini yatağımdan aşağı kaçışırken gördüm. Nasıl bayılmadıysam artık:/ Ertesi gün evden taşındım ve eşyalarımı yıkadım. Ama yine de bir sonraki eve de taşımıştım. Oradan da taşındım. Sonraki ev tertemizdi ama Amerikalı bir arkadaş sadece 1 gece yatıya kaldıktan sonra orada da görmeye başladım. Meğer üstlerinde taşıyorlarmış. Alışık olduklarından ıssırıklar onları etkilemiyormuş. Çantasında orasında burasında geziyor böcekle:/ Lanet yaratıklar, kaç yıl oldu hala aklıma geldikçe kaşınıyorum.

  11. Küçük siyah bii böcek şuan otelde kalıyorum ve sadece yürüdüğü yerler kaşınıyor bazı ısırık yerleri de sivilce gibi oluyor her an heryerden çıkabiliyor ne böceğidir bu ?

  12. Yatak böcekleri, pire, tahta kurusu, mayt, mite, toz akarı, toz böceği, deri böceği, kum böceği olarak isimlendirilen böcekler olup, pire ve tahta kuruları daha kolay imha edilirler. Gözle görülmeyen minik toz ve nem böcekleri ancak koyu zeminlerde ve el feneri yardımı ile fark edilebilir ve ciddi rahatsızlık sebebi olurlar. Bu konuda şikayetçi olan insanların hayli fazla olması ve pek çoğunun psikolojik çöküntü yaşaması sıkça karşılaştığımız bir durumdur. Güzel bir konuya değinmişsiniz oldukça faydalı bir yazı olmuş tebrikler.

  13. Daha once hic karsilasmamistim ama bugun Goa’da 1 haftadir kaldigimiz hostelde bes dakika kestirdikten sonra acayip kasinmaya basladim. Ustune bu yazi denk geldi. Tesaduf olamaz bence kesin bocekler yedi.

  14. New York’ta sikca karsilasilan bir durum: Bed Bug. Sirf bu bocekleri yok etmek icin kurulmus sirketler mevcut.

  15. kanada-TORONTO SEHRINDE BİR OTELDE LKALMISTIM VE 7 GUN BOYUNCA BU TAHTAKURUSU ISIRIGINA MARUZ KALDIM. COK KOTU BIR DURUM SUREKLI KASINIYORSUNUZ VE CILT UZERINDE YARALAR CIKIYOR. TURKIYEYE GELINCE ECZANEDE KREM ALDIM VE GECTI

  16. Bulgaristanda eski bir köy evinde kalırken bu durum başıma geldi çok fazla kaşındırıyor fakat ezcaneden alınacak bir vücut spreyi iş görüyor

CEVAP VER

Yorumunuz
Adınız

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.