Sıradan yerler sizi sıkmaya başladıysa, tam da doğru yere geldiniz. “Dünyanın En Garip 8 Kasabası” adlı bu yazıda, dünyanın dört bir köşesinden topladığım, adeta birer gizem kutusu olan kasabaları yazdım. Bu kasabalar öyle sıra dışı ki, belki de bir film setinden fırlamış gibi hissedeceksiniz, ama hepsi gerçek ve kesinlikle görülmeye değer! Yer altından hayalet şehirlere, cıvıl cıvıl renkli kasabalardan zamanın ters işlediği yerlere kadar, bu kasabalar dünyanın ne kadar tuhaf ve aynı zamanda muhteşem bir yer olduğunu gösteriyor. Hadi, bu garip kasabaların ilginç dünyasına birlikte dalalım ve dünyanın tuhaf yanlarını keşfetmenin keyfini çıkaralım!
Dünyanın En Garip 8 Kasabası
Çöp Şehir: Manshiyat Naser – Mısır
Manshiyat Naser, diğer bir adıyla “çöp şehir”. Burası Mısır’ın başkenti Kahire’de bulunan bir gecekondu mahallesi. Çöpten elde edilen karlar üzerine gelişen bu kasabanın yerlileri, Kahire vatandaşlarının çöp tenekelerini bir ekonomi inşa etmek için karıştırıyorlar. Bu çöp şehirde tonlarca çöp var ancak elektrik ya da kanalizasyon sistemleri bulunmuyor.
İsviçre mi Almanya mı? Büsingen – İsviçre
Teknik olarak İsviçre topraklarında bulunan ancak Almanya’ya bağlı bir kasaba burası. Burada yaşayanlar, aynı anda hem İsviçre hem de Almanya’daki kamu hizmetlerinden yararlanabiliyor. Büsingen’de hem İsviçre hem de Almanya’ya ait posta kodları var. Acil bir durumda hem İsviçre hem de Alman polisleri aranabilir ancak İsviçre polisleri daha hızlı gelir. Busingen’de yaşayan herkesin, İsviçre vatandaşlığı olmasa bile, İsviçre’de çalışma ve mülk sahibi olması için izin verilir.
Çin’in Terkedilmiş İngilteresi: Songjiang
Şanghay’ın kasabalarından biri ve ilçenin kentsel merkezi olan Songjiang, eskiden bölgenin en büyük kentiydi. Şimdi, Şanghay Metrosunun 9. Hattı ile Şangay şehir merkezine bağlanmıştır. Şangay’ın yaklaşık otuz km. dışında, neredeyse tamamen terk edilmiş bir kasaba olan Songjiang, İngiltere’nin bir taklidi gibidir. Kasaba, tamamen İngiliz kültürü ile çevrilidir. Neredeyse hiç kimsenin yaşamadığı, baştan aşağı İngiliz kasabasının bir örneği olan Songjiang özellikle düğün fotoğrafı için gözde bir merkez olmuş.
Ölülerin Şehri: Colma – ABD
Kaliforniya’da bulunan Colma kasabasında ölülerin nüfusu yaşayanlardan daha fazladır. Burada 1500 sakin yaşarken 1,5 milyondan fazla ölü bulunmaktadır. Bu sebeple kasaba “Ruhlar Şehri” veya “Sessizlik Şehri” olarak da tanınır. Dünyanın en garip kasabası burası olabilir.
Tek Kişilik Kasaba: Monowi – Nebraska
Monowi, kuzeydoğu Nebraska’daki Çek göçmenleri tarafından kuruldu. Amerika’nın eyaletlerinden biri olan Nebraska’da bulunan bu kasaba, nüfus açısından Amerika’daki en küçük yargı alanıdır. 1930’lu yıllarda kasabada 150 kişi yaşıyordu ancak 2000’li yıllarda bu rakam ikiye düştü. Elsie’nin kocası 2004 yılında vefat etti ve Elsie’yi kasabanın tek nüfusu olarak bıraktı.
Hayalet Şehir: Ordos – Çin Halk Cumhuriyeti
Çin’in en büyük hayalet şehri olan Ordos, 2000’li yıllarda burada kömür bulunmasının ardından yatırımcılar tarafından 1 milyondan fazla insanı barındıracak şekilde inşa edildi ancak bugün bu rakamın yalnızca %2’si kullanılıyor. Maalesef bir süre sonra inşaat hızı talebin çok ilerisine geçti. Sonuç tahmin edeceğiniz gibi yarım kalmış binalar, iflas etmiş inşaat şirketleri ve hayalet bir kasabadan ibaret. Şehrin kullanılmayan, yarım kalan kısımları da kaderine terkedilmiş.
Ölmek Yasak: Longyearbyen – Norveç
Dünyanın en garip yaşam tarzının kuzeyde olması pek beklenmez. Kutup ayısı sayısı ile insan nüfusunun eşit olduğu bir kasaba burası. Dünyanın en kuzeyindeki müze, kilise, havaalanı, atm ve üniversite burada. Burayı ilginç kılan ise ölmenin yasak olması. Burada hastalanan ya da ölümü yaklaşan kişiler uçakla Norveç’e götürülüyor. Eğer birisi kasabada ölürse mezarlığa gömülmüyor. Bunun da sebebi ölü bedenlerin soğuktan dolayı çürümeyip ölümcül virüslere uzun yıllar ev sahipliği yapmasıdır.
Erkeksiz Köy: Noiva Do Cordeiro – Brezilya
Kadınların kurallarının geçerli olduğu bir dünya hayal edebiliyor musunuz? Brezilya’da bulunan Noiva Do Cordeiro kasabasında olan tam olarak bu. Kasabanın Türkçe anlamı “Kuzunun Gelini”. 1891 yılında kurulan bu kasaba, yaklaşık 600 kadından oluşuyor ve yalnızca birkaç tanesinin kocası var. Onlar da kasabayı ve dolayısıyla eşlerini sadece Cumartesi – Pazar günleri ziyaret edebiliyor. Dünyanın en garip yeri olabilir mi? Emin değilim ama sıradışı olduğundan hiç şüphem yok.
benimkisi san juan de chamula. meksikada.