Uçak yolculuğu yapan her 1.000 kişiden yaklaşık 7 tanesinin bagajları yanlış destinasyona gidiyor veya kayboluyor. Bu sayı bağlantılı uçuşlarda 2 katına çıkabiliyor. %0,7 sayı olarak yüksek görünmese de piyango kazanmaktan çok çok çok ve hatta çok daha büyük bir ihtimal. Büyük bir heyecanla hazırlandığınız seyahatinizin ilk adımında kayıp bagaj gerçeği ile karşılaşmak insanın sinirlerini fazlasıyla zorlar. Hele bir de sürekli hareket etmenizi gerektiren bir seyahat planınız varsa, donsuz kalmanın dayanılmaz gerginliğini hissetmeniz kaçınılmazdır.
Ben de bir kaç kez yanlış yönlendirilmiş – kayıp bagaj kabusuyla karşı karşıya kaldım. Bazısında çok basit bir şekilde ertesi gün çantama ulaşabildim, bazı durumlarda 3-4 gün beklemem gerekti. Sadece bir kez, pegasus sağolsun, tüm seyahatim boyunca çantama ulaşamadım, Aralık ayının kıç donduran soğuklarında donsuz kalmanın deneyimi ile ruhumu ve sabrımı bir seviye daha güçlendirdim. Karşılaştığım kayıp bagaj olaylarının hepsinde öyle ya da böyle çantama kavuştum. Bagajın tamamen kaybolup havaalanı evrenindeki bir karadeliğe düşmemesi için dikkat ettiğim bir kaç ipucum var. Yazının içeriğinde bunları da bulabilirsiniz.
Alınacak Önlemler
Bugüne kadar sorunsuz uçak yolculuğu yapmanız bundan sonra da sorun yaşamayacağınız anlamına gelmez. Check-in sırasında teslim ettiğiniz bagajın her an kaybolma ihtimali olduğunu aklınızdan çıkarmayın. İstatistikler gösteriyor ki, ilk bakışta ayırt edilmesi kolay bir bagajın bulunması sıradan bagajlara göre kat kat daha fazla. Check-in sırasında teslim ettiğiniz çantanın diğer binlerce çantadan ayırt edilmesi için önleminizi alın.
- Mümkünse parlak renkli bir çanta kullanın.
- Bavulunuzu ayırt etmeyi kolaylaştıracak renkli kurdeleler veya kumaş parçası bağlayın.
- Her bagaj bandında yüzlercesini gördüğümüz standart tipte, siyah bavulları kullanmaktan vazgeçin.
- Bagajın görünür bir yerine ad, soyad ve iletişim bilginizi yazın. Havayolu firmalarının bu iş için kullandığı güzel etiketler var.
- Bavulunuzda neler olduğunu bir kağıda yazın.
- Bavulunuzda asla ve asla değerli eşya, para, elektronik cihaz, bozulacak gıda, akacak – kokacak sıvılar taşımayın.
- Bavulunuzu kilitlemeyi ihmal etmeyin.
- Gittiğiniz yerde konaklayacağınız otel, hostel vs… için telefon numarası yanınızda bulunsun.
- Check-in sırasında aldığınız bagaj etiketini ve uçuş kartınızı asla ve asla kaybetmeyin, atmayın. Ek önlem olarak telefonla fotoğrafını çekin.
Havaalanında Kayıp Bagaj İşlemleri
Uçaktan indiniz, bagajların döndüğü bantın yanında beklediniz, beklediniz, beklediniz… Herkes çantasını çoktan aldı ve mutlu bir şekilde havaalanını terk etti. Siz de boş boş dönen bantla baş başa kaldınız. Bu duyguyu iyi biliyorum. Sinir bozucu, hayattan soğutan bir his. Panik yapmayın, kayıp bagaj ofisinin yerini öğrenin. Bundan sonrası biraz bürokrasi biraz da inat gerektiriyor.
- Sakin olun. Sinirli, gergin tavırların kimseye faydası olmaz.
- Bagaj etiketi ve uçuş kartınız ile kayıp bagaj ofisine başvurun.
- Çalışan öncelikle bagaj etiketinizdeki numarayı sorgulayarak bagajın nerede olduğunu görmeye çalışacaktır.
- Bagajın nerede olduğu belli ise görevliye sorup not alın. Teyit almak için bagajın bulunduğu havalimanını aramanız gerekebilir.
- Kayıp bagaj formunu eksiksiz ve net bir şekilde doldurun. Yukarıda yazdığım detaylar burada devreye giriyor. Bavulun ayırt edici özellikleri, tipi, üstündeki iletişim bilgileri, ön gözünde veya en üstte neler olduğunu yazmanız işinizi kolaylaştıracaktır.
- Sizinle iletişim kurulabilmesi için yurtdışına açık hattınızı veya kalacağınız yerin telefonunu verin.
- Bulunduğunuz havaalanı ve kayıp bagaj ofisinin iletişim numarasını, size yardımcı olan çalışanın adını not almayı unutmayın.
Büyük ihtimalle bagajınız uçağa yüklenmediği için size ulaşmamıştır. Bu durumların tespiti oldukça kolay oluyor ve bir sonraki uçuşla bagajınızı tarafınıza ulaştırıyorlar. Asıl sorun bagajın nerede olduğu bilinmediği veya yanlış uçağa yüklendiği zamanlarda ortaya çıkıyor.
Bir kaç gün içinde ulaştırılmayan bagajlar yüzünden temel ihtiyaçlarınızı almak zorunda kalabilirsiniz. Bu durumda öncelikle uçtuğunuz havayolu ile iletişime geçip müşteri hizmetlerine sakince durumu anlatın, yanınızda olmayan fakat ihtiyaç duyduğunuz ne varsa bunları ileterek fikir birliğine varın. İç çamaşırı, diş fırçası – macunu, kıyafet, çorap vs… Daha sonrasında ise yaptığınız harcamaların fiş veya faturalarını mutlaka saklayın. Bunların geri ödemesini alabilirsiniz. Tabii bu durumu kötüye kullanmaya kalkmayın, insaflı davranın.
Bulunamayan Bagajlar
Yukarda olması gerekenleri, yapılması gerekenleri yazdım. Gerçek hayatta işler çoğunlukla böyle ilerlese de her zaman bu kadar basit ve net olmayabiliyor. Seçtiğiniz havayolunun tutumu ve şirket politikası burada devreye giriyor. Kimi şirketler, (mesela pegasus gibi) kayıp bagajınızı pek umursamıyor, tekrar tekrar uğraşmanız, sorup soruşturmanız sonuç vermiyor, mecbur kalıp yaptığınız harcamaları ödememek için binbir takla atıyor olabilir. Bu tür durumlarda sakin kalıp inatla durumu takip etmeniz, çok sayıda telefon görüşmesi yapmanız gerekebilir. Çoğu firma ise sizi hiç uğraştırmadan talebinizi alır, işleme koyar, takibini yapar ve gerektiği zaman sizi bilgilendirir ve hatta çantanızı istediğiniz adrese teslim eder.
Pegasusu gönül rahatlığı ile bokladıktan sonra havaalanı evreninde ortadan kaybolmuş, belki de sizi sonsuza kadar terketmiş bagajınız için neler yapabilirsiniz, bunları yazayım.
- Bagajların kaybolduğu andan itibaren ilk 5 gün sorumluluk yer hizmetlerine aittir. Bunun sonucunda bulunmayan bagajların sorumluluğu havayolu şirketine devredilir.
- Kayıp bagajların büyük çoğunluğu 3-4 gün içinde teslim edilir. Toplamda 45 gün boyunca bulunamayan bagajlar karşılığı havayolu şirketi size bir tazminat ödemek için teklifte bulunur.
- Ödenecek rakam şirket politikasına göre değişebilir. Kimi şirket biletinizin belli miktar katı kadar ödeme yapar, kimisi beyan ettiğiniz eşyaların 2. el ücretini teklif edebilir.
- Bagajda kesinlikle ve kesinlikle değerli eşya, para, elektronik cihaz vs… taşımayın dememin sebebi de burada ortaya çıkıyor. Bu tür pahalı eşyaların karşılığını alamazsınız.
- Eğer çok pahalı kıyafetiniz varsa havayolu şirketi bunun faturasını görmek isteyebilir.
Öyle ya da böyle karşılıklı iletişim kurarak belli miktar tazminat almanız mümkün.
Bir şeyi merak ediyorum; su testisi su yolunda kırılır diye bir tabir vardır.. çok seyahat ederken başınıza bir çeşit trafik kazasının gelme riskinden korkmuyor musunuz? Sonuçta istatistik yükseliyor..
Bu tür fikirlere kapılsaydım evden dışarı çıkamazdım.
Her gün dünyada ev kazalarından ölen insan sayısı trafik kazasında ölenlerle hemen hemen eşit.
Yersiz korkular bence.
İnce ayrıntılara yer vermişsin, özellikle bavul kaybolduktan sonraki acil ihtiyaçlar kısmının ödenebilir olduğunu hiç düşünmezdim.
Teșekkürler….