Heyecana kapılıp sırtına çantasını aldığı gibi dpüa yürüyüşlerine çıkan bir çok kişi daha ikinci haftanın sonuna gelmeden yürüyüşünü hüzünle bitirmek zorunda kalır. Böylesi durumlarda yaşanan başarısızlık hissi daha sonrası için planladığınız seyahatlerinizi, doğa yürüyüşlerinizi de doğrudan etkileyecektir. Uzun mesafeleri yürüyerek kat etmek istiyorsanız öncelikle sıkı bir doğa yürüyüşü, kampçılık bilgisine ve ardından uygun fiziksel ve zihinsel hazırlığa ihtiyacınız olduğunu unutmayın.
Uzun mesafeli patikaları yürümek istiyorsanız bir sene öncesinden plan ve hazırlık yapmaya başlamalısınız. Amerika’da bulunan PCT, AT ve CDT gibi rotalarda 2002 yılından beri on binlerce kilometre patika yürümüş olan uzman Justin “Trauma” Lichter uzun patika yürüyüşlerine nasıl hazırlık yapılması gerektiğini özetlemiş.
ZİNDE OLUN
Sakatlıklardan uzak durun. İlk iki hafta sadece patikanın tadını çıkarın. Asıl yapmayı planladığınız yürüyüşe en az 3 ay kala günlük yürüyüşler yapmaya çalışın. Hazırlığınızın bir parçası olarak görmeniz gereken bu yürüyüşlere boş bir çanta ile başlayın. Belki içine atıştırmalık bir şeyler veya bir şişe su koyabilirsiniz. Ardından günler ilerledikçe yavaş yavaş çantanızı doldurmaya devam edin. Kendinizi bir anda zorlamanıza hiç gerek yok. Yürüdüğünüz mesafeyi de aynı şekilde yavaşça arttırarak zaman içinde hedef mesafenize ulaşın. Çantanızdaki ağırlığın değişken olmasına özen gösterin. Bir gün ağır bir çanta ile yürüyüşe çıktıysanız ertesi gün daha hafif bir çanta hazırlayarak vücudunuza dinlenmesi için fırsat tanıyın. Yapmayı planladığınız yürüyüşte hangi tür ayakkabıyı kullanacaksanız hazırlık aşamasında da aynısını kullanmaya özen gösterin. Böylece ayaklarınız ayakkabınıza alışır ve olası sorunları önceden görebilirsiniz.
GÜNDE 4800 KALORİ
Kulağa çılgınca geldiğinin farkındayım fakat “doğa yürüyüşçüsü açlığı” diye bir kavram boşuna çıkmamıştır. Sırtta çanta ile doğada yapılan uzun mesafeli yürüyüşler vücudumuzun fazlasıyla kaloriye ihtiyaç duyduğu aktivitelerin başında gelir. Günde aşağı yukarı 4800 kalori = 1200 gram (yaklaşık) gıda tüketmeniz gerektiğiniz unutmayın. Yanınızda taşıdığınız yiyeceklerin su içermemesine dikkat edin. Fındık, fıstık gibi çerezler, çikolata, karışık enerji barları gibi ürünler az yer kaplar fakat yüksek enerji içerir.
YEMEKLERİNİZİ KORUYUN
Bu konuda her ne kadar ayılar çok fazla dikkat çekse de asıl yemek hırsızları fare, sincap gibi küçük canlılardır. Gıdanızı hava almayan kaplarda tutmaya özen gösterin. Kamp alanınızın çok yakınında yemek pişirmeyin. Mümkünse iyi korunmuş gıda paketlerini akşamdan bir ağaç dalına asın.
HAVA DURUMUNA DİKKAT EDİN
Fakat bu durumu çok da kafanıza takmayın. Her şarta çok iyi hazırlanmak her zaman doğru bir seçenek olmayabilir. Sırf temkinli olmak adına gideceğiniz bölgenin ortalama havasından 20 derece daha sıcak bir uyku tulumu taşımanın size hiç bir faydası olmayacaktır.
KÜÇÜK HEDEFLERLE İLERLEYİN
Yürümeye başlar başlamaz önünüzde uzanan yüzlerce, binlerce kilometre yolu düşünerek daha ilk adımdan kendinizi yormayın. Önünüzde uzanan patikayı küçük bölümlere ayırın. Günlük ve hatta saatlik hedeflerinize ilerlemeye çalışın. Bir süre sonra ardınızda bıraktığınız mesafeleri gördükçe hayretler içinde kalacağınızdan eminim.
Yürümek düşünmenin en güzel hali bence. Doğada yürüyüş yapmak ilham verici. Üzerine düşündüğüm her şeyi değerlendirmenin, geliştirmenin en keyifli şekli. Buna mental hazırlık da çok önemli. Yazı için çok teşekkürler. 🙂