Sırbistan’a yerleşme kararı almamın bir sebebi de ülkede bulunan birbirinden güzel kamp alanlarını ve milli parkları keşfetmekti. Bu sene vaktimin çoğunu kitap yazmak ve köylerden ev bakmakla geçirdiğim için bu isteğimi tam olarak yerine getirme fırsatı bulamadım. Yine de geçtiğimiz Mayıs ayında ilk adımı atarak, çantamı toplayıp çok merak ettiğim Zasavica Doğa Koruma Alanı için yola çıktım.
Zasavica doğa koruma alanı Belgrad’ın 80 km batısında ve Novi Sad’ın 62 km güneyinde el değmemiş bir doğanın tam ortasında yer almaktadır. Kamp alanına gitmek için Belgrad otobüs terminalinden Sremska Mitrovica otobüsüne bindim. Şansıma kampın sahibi de bir kaç görüşme için şehre gelmiş. Kendisiyle telefonlaştık ve beni arabayla şehirden alıp kamp alanına kadar götürdü.
Araçla gelmek isteyenler ise otobanın Sremska Mitrovica çıkışında, ödeme gişelerini geçip sola dönmeli ve ilerideki döner kavşaktan düz ilerlemeli. Sava nehri üstündeki köprüden Macvanska Mitrovica yönüne devam edip Zasavica II köyü yönünde yol almalı.Köyün sonunda, sol tarafa giden bir dar yol var. Burası sizi kampa götürecektir. Yol boyunca tüm dönüşlerde ve önemli bölgelerde büyük kamp tabelalarını görmeniz mümkün.
GPS için koordinatlar: LON: 44° 57′ 38.0” N LAT: 19° 31′ 23.0” E
Zasavica Kamp Alanı
Zasavica kamp alanı Sırbistan‘ın en yeni ve modern, harika düzenlenmiş bir kamp alanı olarak karşıma çıktı. Toplam kapasitesi 42 karavan bölümünden oluşmaktadır. Zasavica doğa koruma alanı ile çok yakın olduğu için aynı zamanda doğa sever kampçılara da hizmet vermekteler. Karavanların ağırlıklı olarak ziyaret ettiği kamp alanında çadır alanları da bulunmaktadır.
Kamp alanının imkanları son derece modern, temiz ve düzenli. Her bölümde elektrik ve su bağlantısı bulunmakta. Sular soğuk ve içilebilir nitelikte. Ortak kullanım alanlarında erkek – kadın tuvaletleri, duşlar, çamaşırhane, tam donanımlı bir mutfak, buzdolabı, barbekü alanı yer almaktadır. Tüm bu alanlar gün boyunca görevliler tarafından kontrol edilmekte ve gerekli temizlikler yapılmaktadır. Kampta geçirdiğim yaklaşık iki hafta boyunca kampın genelinde en ufak bir aksaklık veya kirlilik ile karşılaşmadığımı mutlulukla söyleyebilirim. Çalışanları son derece cana yakın, yardımsever ve işlerini gerçekten severek yapan insanlardan oluşmaktadır.
Zasavica Doğa Koruma Alanı
Kamp alanından bir kilometre ötede yer alan doğa koruma alanı gerçekten doğa ile iç içe olmak isteyenler için muhteşem bir imkan sunuyor. Doğa koruma alanına giriş ücretli olsa da kampta konaklayanlardan giriş ücreti alınmıyor. Girişte dikkatimi çeken ilk bölüm sadece basit korkuluklar ile çevrelenmiş son derece geniş bir alanda yaşayan inek, eşek, domuz gibi canlılar oldu. Bunlar doğa koruma alanında tutulan ve serbest bir şekilde yaşayan, sütlerinden faydalanılan canlılar. Özellikle buraya özgü eşek peyniri ve sütü son derece ilgi gören bir ürünmüş.
Doğa koruma alanında yer alan restoranda dinlenmek, yiyecek ve içecek temin etmek mümkün. Sizlere önerim “Gulaş” adlı Macar asıllı yemek olacaktır. Bizim güveci andıran gulaş et ağırlıklı fakat sebze de içeren son derece lezzetli bir yemek. Buralara kadar gelmişken denemenizde fayda var.
Doğa koruma alanında hayvanların bulunduğu bölgeye girmek de mümkün. Burada yaşayan hayvanlar insanlara o kadar alışmışlar ki çocuklar gidip eşeklere sarılarak fotoğraf çekilebiliyorlar. Buradan nehir boyunca yürüyüş yapabileceğiniz bir patika da bulunmakta. Patika haritası için bilgi ofisine başvurabilirsiniz. Nehir kenarı boyunca uzanan patikada bir – iki günlük yürüyüşler yapmak ve nehirdeki yaban hayatı daha yakından keşfetmek mümkün.
Doğa koruma alanı bölge bölge yer alan kunduz barajları ile ünlense de burada yer alan kuş çeşitliliği de ender bulunan bir özellik olarak karşımıza çıkıyor. Özellikle üniversitelerden profesyoneller ve amatör kuş gözlemcileri sıklıkla bu bölgeyi ziyaret etmekte.
Nehirde Kano Turu
Kampta kaldığım süre boyunca müdür ve çalışanlarla kurduğum güzel dostluğun sonucu harika bir kano turu yapma şansı elde ettim. Bu bölgeyi herkesten daha iyi bilen Peja ile birlikte bir sabah erkenden yola çıkıp nehirde küreklerle kano gezisine çıktık. Bu gezinin amacı hem benim çevreyi daha yakından tanımam, video ve fotoğraflar çekmem hem de birlikte köylülerin koyduğu balık ağlarını toplayıp imha etmekti. Bu bölge koruma alanı olduğu için ağ ile avcılık yapmak yasak. Buna rağmen bir takım aklı evveller sağa, sola ağlarını gizliyorlar. Peja ile gezintimiz sırasında çok sayıda ağı toplayıp uygun bir bölgede hiç acımadan yaktık.
Kamp alanının yakınında yer alan Sremska Mitrovica şehri çeşitli imparatorluklar için çok önemli bir merkez konumunda hizmet vermiş. Bu yüzden şehirde görülecek harika tarihi eserler mevcut. Ziyaret etmenizi şiddetle öneririm.
İki hafta vakit geçirdiğim kamp alanından son derece harika anılar ile ayrıldığımı söylemek isterim. Çalışanların dostane tavırlarını, çevrenin muhteşem güzelliğini, el değmemiş doğanın içinde bulunmanın huzurunu, dört bir yanındaki yaban hayatına bu kadar yakın olabilmeyi kelimelere sığdırmak mümkün değil. Olur da bir gün yolunuz düşerse benden bu güzel insanlara ve coğrafyaya bir selam iletmeyi unutmayın.
Detaylı bilgiyi Zasavica Kamp Alanı sitesinde bulabilirsiniz.
Merhaba öncelikle yazılarınız ve verdiğiniz bilgiler için çok teşekkürler 🙂 ben tek başıma balkan turu yapacam. Çadırımı yanıma alsam mı bilemedim. Acaba eğer istersem belgrad da nehire yakın bir yerde kamp kurabilir miyim ? Bu şekilde kamp kuran insanlar oluyor mu ? güvenli midir ? bir de bu kamp alanına baktım çadır için 3 euro diyor çok uygun ve çok güzel bir yer peki 3 euro dışında kişi başı ayrıca ücret var mıydı ?
Merhaba;
Belgrad’ta ada ciganlija tarafında çadır kuranları duymuştum fakat güvenlik veya izin konusunda net bir şey söyleyemem.
Şehir içinde kamp alanı bulunmuyor. Şehir girişinde bir karavan alanı var. Bildiğim kadarıyla çadır alanı yok. https://en.camping.info bu sitede detaylı bilgilere ulaşabilirsinz.
Güncel fiyatlar için kamp ile iletişim kurmanız daha iyi olur. Fiyatlar genelde çadır alanı için geçerli oluyor. Ayrıca kişi başı giriş ücreti de olabiliyor.