Hangi Boy Sırt Çantası Seçmeli?

Hangi model sırt çantası alacağınıza karar verdikten sonraki adım Hangi Boy Sırt çantası Seçmeli sorunun yanıtını bulmaktır. Seyahat planları yapan gezginlerin ilk hatası ihtiyaçlarından çok daha fazla eşya taşımalarıdır. Dört farklı ayakkabı, bir sürü pantolon, şortlar, kocaman havlular, şapkalar ve yol boyunca hiç kullanılmadan çantada yer kaplayan onlarca ufak tefek ıvır zıvır. Kimi zaman tek başına çantasını kaldırıp sırtına takmakta güçlük çeken gezginlerle karşılaştığım oldu. Balkan seyahatime sırtımda 70 lt ve 20 kg ağırlığında bir çanta ile yola çıktım. Hem de önceki seyahatlerimden oldukça deneyimli olduğumu düşündüğüm halde hata yapmıştım. Çok geçmeden çantamın ağırlığı eziyete dönüştü ve çok kısa bir süre içinde eşyalarımın yarısını yolda bıraktım. Balkan seyahati sonunda çantamı küçülterek 60 lt’ye terfi ettim. Böylece istesem de yanıma almaktan vazgeçtiğim bir çok eşyanın ağırlığından kurtuldum. Hedefim 50-55 lt bir çanta ile seyahat edebilmek. Çok sayıda gereksiz eşyanın çantada yer kaplamasının tek sebebi ihtiyaçtan daha büyük boy çanta satın alarak seyahate çıkmaktır. Ufak boyda bir çanta sizi hafif, az fakat etkili eşya taşıma konusunda zorlayacaktır.

Sakın unutmayın sırtınızdaki çanta ile çok uzun süreler ve mesafeler katedeceksiniz. Sırt çantanızla tek başınıza başa çıkabilmelisiniz. Tren, uçak gibi araçlarda baş üstü bölümlere kaldırabilmelisiniz. Kalabalık sokaklarda, süpermarketlerin reyonlarının arasında, trenlerin dar koridorlarında sırtınızdaki çanta ile yürümek zorunda kalacaksınız. Sırtınızda ağır, büyük ve hantal bir çanta ile bu tür durumlarda çok büyük sıkıntılar çekmeniz olasıdır. Kalabalık kaldırımlarda, pazaryeri gibi yerlerde sırtınızdaki kocaman çanta ile birine çarptığınızda ciddi sıkıntılar yaşayabilirsiniz. Emin olun bu tür durumlar düşündüğünüzden daha sık başınıza gelecektir. Unutmayın sırtınızda çanta ile seyahate çıkma sebebiniz eşyalarınızla savaş vermek değil tam tersine rahat ve sorunsuz hareket özgürlüğü kazanmaktır.

İLK KURAL KÜÇÜK VE HAFİF BİR SIRT ÇANTASINA SAHİP OLMAKTIR!

sirt-destek

Sırt Çantası Boyutları

Sırt çantasının büyüklüğü için kullanılan birim litredir. Çoğunlukla sırt çantaları 35 – 85+15 litre arasında hacimlerde üretilir.

Gezginler arasında en popüler olan ve benim de ulaşmak istediğim sırt çantası 50 lt hacme sahiptir. 60 litreden büyük hacme sahip çantaları kesinlikle önermiyorum. 60 lt bile dört mevsim sürekli değişken koşullarda, çoğunlukla dağ, tepe gibi doğal bölgelerde seyahat eden, çadırda konaklayan ve kendi yemeğini dışarıda pişirenler dışında bir çok gezgin için yeterince büyük bir hacimdir. Sırt çantanızın hacmini küçük tutmak sizin elinizdedir. Yine de 35 litrden küçük çantalar ile seyahat etmek oldukça zor ve ciddi deneyim gerektirir. Sıradan okul çantası ile Dünya seyahatine çıkan, yıllarca gezenlerle de karşılaştığım oldu. Kendilerine saygım büyüktür.

Planladığınız seyahatin süresi ile sırt çantası hacmi arasında kesinlikle bir orantı olmadığını baştan kabul etmelisiniz. 2 haftalık bir interrail seyahati ile 3 senelik bir Dünya turu seyahati arasında çantanızda bulunması gerekenler genelde aynıdır. Aradaki tek fark uzun süre seyahatte daha sık eşya yıkama zorunluluğudur.

Uçakla Seyahat Edenlerin Dikkatine!
Ryanair gibi ucuz havayolu firmaları kargoya verdiğiniz her çanta için ek ücret talep ederler. Bu gibi durumlardan kaçınmak için çantanızı yanınıza almayı düşünüyorsanız kesinlikle 50 litreden daha büyük bir çantanız olmasın. 50 litrelik çantalar bile zaman zaman havayolu firmalarının belirlediği baş üstü dolap boyutlarına uymayabilir.

Uçağı çok sık kullanarak seyahat edeceksiniz uygun boyutta bir çanta kullanarak check-in işlemlerini hızlandırabilir, uçaktan indikten sonra vakit kaybetmeden istediğiniz yere gidebilir ve daha da önemlisi çantanızın hava alanında kaybolmasının önüne geçebilirsiniz.

Sırt Çantanızın Önemli Özellikleri

İç Frame: Hemen hemen tüm doğa yürüyüşü çantaları iç frame (alüminyum bar) ile üretilmektedir. Dış frame ile üretilmiş çantalardan uzak durun.
Kaliteli Malzeme: Seyahatinizin en önemli malzemesi olan çantanız kötü malzemeden üretilmemiş olmalıdır. Yine de yol için zorlukla biriktirdiğiniz paranın büyük bir kısmını da sadece çanta için harcamanız gerekmez. Genelde 250-400 tl aralığındaki çantaların kaliteli malzemeye sahip olduğunu söyleyebilirim. Osprey, Deuter, VauDe, North Face, Quechua gibi markaların ürünlerine öncelikli olarak bakmanızı öneririm.
Konforlu Omuz Askıları: Kaliteli malzemeden üretilmiş, dayanıklı ve konforlu omuz askıları seyahat kalitenizi ve konforunuzu etkileyecek ilk faktörler arasındadır.
Yumuşak Bel Kemeri: Sanılanın aksine sırt çantasının ağırlığının çoğu omuzlara değil bel bölgesine aktarılmaktadır. Alacağınız çantanın bel kemerlerinin konforlu ve belinize rahat oturduğundan emin olun.
Hafif Malzeme: Ağır olarak nitelendirilen çantalar 3-5 kg ağırlığa sahiptir. Giysiler ve malzemelerle birlikte ağırlığınız oldukça yükselecektir. Her kilonun önemi olduğunu unutmayın. Bütçenizi de gözönünde tutarak boş ağırlığı 2-2,5 kg arasında bir çanta almaya çalışın.

Fermuar - Kilit
Fermuar – Kilit

Kaliteli Fermuarlar: Çanta satın alırken dikkatimi verdiğim bir konu da suya dayanıklı fermuarlara sahip olmasıdır. Özellikle havalimanı, hostel gibi ortak alanlarda konaklayacaklar için fermuarların kilit takılabilecek şekilde olması önemlidir.
Ek Yan Cepler: Güneş kremi, sabun, havlu, çorap, harita gibi sürekli elinizin altında bulunması gereken eşyalarınız için ek yan cepler oldukça kullanışlıdır.
Havalandırma: Çantanız tüm sırtınızı kaplayacaktır. Yetersiz havalandırmaya sahip çantalar çok kısa süreli kullanımda tüm sırtınızı terletecek ve sizi sırılsıklam bırakacaktır. Özellikle değişken şartlarda seyahat edenler bu durum sonucu rahatlıkla hastalanabilirler. Çantanızın sırt kısmında gerekli havalandırma yapısına sahip olması avantaj sağlayacaktır.
Renk: Genelde açık mavi, turuncu gibi parlak renkli çantaları tercih ediyorum. Özellikle yağışlı havalarda yürürken, acil bir durumda kurtarılmayı beklerken görünürlük önem taşımakta. Çantanızın kendi rengi parlak değilse bile yağmurluğunu görünmesi kolay parlak bir renkte seçebilirsiniz. Yine de Interrail seyahatine kıpkırmızı bir çanta ile çıkmak pek gerekli değildir.

Kamp Malzemeleri Listesi – 2023

Doğru Oturan Çantayı Nasıl Seçmeli?

Sırt çantanızın sırtınıza doğru biçimde oturması konforunuz ve beden sağlığınız açısından önemlidir. Kötü seçilmiş bir çanta ile çok kısa bir sürede sıkıntı yaşamaya başlarsınız. Bu durum tüm seyahatinizi çekilmez bir hale getirebilir. En kolay yöntem çevrede bulunan doğa sporları malzemesi dükkanlarına giderek almayı düşündüğünüz çantaları denemektir. Çalışanlar size bu konuda yardımcı olacak ve vücudunuz için doğru çantayı seçmenizi kolaylaştıracaktır. Büyük alışveriş merkezinde bulunan spor mağazalarından uzak durmanızı öneririm. Buradaki çalışanların teknik bilgileri maalesef yeterli ve güvenilir değildir.

Uygun Boyda Çanta: Sırt çantası bedenleri boyunuza göre değil, üst bedeninizin ölçüsüne göre hazırlanmıştır. Bazı modellerin ayarlanabilir sırt sistemi olmakta, bazıları ise farklı bedenlerde sabit sırt sistemi ile üretilmekte. Bel kemeri ayarlanabilir olduğu için çoğunlukla herkese uyum sağlar.

Kadınlar İçin Çanta: Son zamanlarda bir çok marka bayanlara özel modeller tasarlamaya başladı. En göze çarpan özelliği omuz ve bel askılarının genele göre daha dar olmasıdır.

Farklı Modeller Deneyin: Her marka ve model farklı yapıda üretilmiştir. Sizinle aynı boy ve kiloda olsa bile bir arkadaşınıza uyan çanta modeli size uymayabilir. Bu yüzden mümkün olduğunca çok farklı modeller deneyerek aralarındaki farkları hissetmeye çalışın.

Ağırlıkla Deneyin: Bir çok doğa sporları mağazasında kum torbaları veya farklı çeşitte ağırlıklar mevcuttur. Almak istediğiniz çantanıza ağırlık koydurarak gerçekten de seyahate çıktığınızda nasıl hissedeceğinizi anlayabilirsiniz.

Günlük Çantalar

Basitçe gittiğiniz şehirde günlük gezmeler için kullanacağınız küçük sırt çantasıdır. Yağmurluk, kamera, su, atıştırmalık abur cubur, harita veya günlük gibi malzemelerinizi taşımak için gerekli olabilir. Okulda kullandığınız sırt çantaları sürekli yanınızda bulundurmak için son derece hantal ve büyüktür. Doğa sporları mağazalarında uygun malzemeden üretilmiş ve katlandığında avuç büyüklüğünde yer kaplayan günlük çantalar bulmak mümkün.

28 YORUM

  1. Merhabalar. Ben de sırt çantası ( FORCLAZ TREKKİNG SIRT ÇANTASI – 50 LİTRE QUECHUA) almayı düşünüyorum da. 3-4 pantolon, 3-4 üst ve 2 çift ayakkabı içine sığar mı? Tabi çadır ve uyku tukumu da var:)

  2. merhaba, bir sorum olacaktı, daha önce rastgele çantalar seçtim ve pek memnun kalmadım, ben 3-5 günlük seyahatlerde kullanacağım, içine 1 çift ayakkabı, 2 tshirt,1 şort,1 hırka,1 pantolon, bir de polar koyacağım bir sırt çantası almak istiyorum. Hacim olarak ne önerirsiniz, 50L alsam çok mu boş kalır acaba? Boş kalan yerler kötü bir görüntü sergiler mi? teşekkür ederim.

    • Merhaba;
      Kısa süreli kullanımlar için önerim Decathlon’un çantalarıdır. 40 – 45 lt modellerine bakabilirsiniz. Sırt sistemi rahat ve malzemesi oldukça dayanıklı oluyor.

  3. 15-20 günlük bir seyahat için 30 lt az mı gelir acaba ne düşünüyorsunuz iklim olarak yaz olacak gidilen yer, sizin öneriniz nasıl olur teşekkürler

    • Çok kişisel bir tercihtir bu. Seyahat süresi 2-3 günden fazla olduktan sonra 15 gün veya 1 yıl arasında çok fark olmuyor aslında. Yanınıza almanız gereken eşyaları halıya serip ne kadar yer kaplayacağını anlamaya çalışarak karar verebilirsiniz.

  4. Ilk defa AirAsia ve JetStar firmalarini kullanacagim, 50 litre cantayi fazla doldurmazsam kabine alirlar mi bir turlu emin olamiyorum. Arastirirken yazini buldum Gunes, eline saglik.
    Cantanin kendisi 1.7 kg, kabin icin max agirlik ise 7kg olmaliymis. Yani toplam 5.3 kg hakkim kaliyo. Canta bir tek yukseklikte 6 cm fazla ama sonuna kadar doldurmazsam olur belki. Poff bilemedim, bakalim neler olcak 🙂

  5. Merhaba Güneş farklı bir soruyla yine buradayım 🙂 ekipman için 2.el çanta fiyatlarına bakarken çok önerilen bir markanın uygun fiyatlılarını buldum almak istersem nelerine dikkat etmem gerekiyor ? Çantada nasıl bir inceleme yapmamı önerirsin ? 40+10 60 ve 60+10 çantalar.

    • Merhaba Tolgahan;
      Eğer yaz ve kış kullanmayı düşünüyorsan en az 60+15 veya 70+10 boyunda çantalara bakmanı öneririm. Malzemenin ultralight olmayacağını düşünerek bu öneriyi veriyorum.
      Özellik olarak Decathlon’un Forclaz serisine bakabilirsin. Genel kullanım için oldukça iyi bir çantadır.

      Çok iyi modeller için Vaude Astra modelini de örnek olarak alabilirsin.

      • Değerli yorumun için teşekkür ederim.Evet yaz kış kullanmayı düşünüyorum açıkçası fırsatım oldukça,birkaç çanta buldum fiyatlar ve özellikler yakın olmakla beraber önerin hangisi olur. Loap Eiger/Mivok 50+10lt,Timberline Elan60lt, Forclaz 60Lt,EasyCampgo Matric 60+5lt bir öneri daha aldım ama çantayı internette bulamadım oda TNF Stamina 70.

        • Merhaba;
          50+10, 60 ve 60+5 ufak gelebilir. Yaz ayları için iş görecektir fakat kışın kullanılan malzemeler daha kalın ve hacimli olduğu için pek kullanışlı olacağını sanmam.
          Loap, Timberline, EasyCampgo ve TNF markalarını kullanmadığım için hakkında yorum yapmam doğru olmaz.

          • Çok teşekkür ederim hem senin hemde kampçılıkla ilgili bilgileri olan kişiler sayesinde bilgim arttı ve ürün tercihlerimi daraltmama yardımcı oldu tabi hala zor oluyor ama sonuca ulaşacağım elbet 🙂 Tekrar teşekkür ederim.

  6. Başka yerlerde de yazmışdım…

    Ben (65) ve eşim (62) son üç senedir kış mevsimini, özellikle Tayland ağırlıklı olmak üzere 3.5 ay kadar, uzakdoğuda geçirmekteyiz. İkimizin de yanında tamamen yeterli ~7-8 kg ağırlığında birer kabin çantası yani sadece el bagajı var.

    “Osprey Farpoint 40” adlı havayolu şirketlerinin kabin limitlerine uygun bu 40 litrelik ~1,3 kg ağırlığındaki çanta, ayni zamanda gerekli özellikleri ile modern bir sırt çantası. [ Maaşallah reklam gibi oldu : ) ] Bütün ihtiyaçlarımızı karşılayan eşyalarımız, böylelikle toplamda ~5-5,5 kg kadar tutmakta, geri kalan küçük bir kısmı ise yollarda aldığımız diğer gereksinimlerimiz oluşturmakta.

    Böyle bir düzende:
    * Havaalanına araba ile gidiş-dönüş durumunda mont, kaşe ceket v.s. gereksiz olabilir.
    * Kaşe ceketlerimiz alındı ise daha sonra çantada taşırken hacmi %40-50 kadar azaltabilen ve özellikle diğer tekstiler için de, “vakumlu plastik kompresyon torbası” kullanıyoruz.
    * İnce bir yaz kazağı ise sadece uçaklarda değil, genelikle bu bölgelerde soğuk klimalı tren ve otobüs yolculuklarının da demirbaşı.
    * Tropik bölgeler için uygun olmayan blue-jean yerine, yola çıkarken ve dönüşte gerektiğinde üst üste de giyilebilecek incelikte, pratik cepli iki “kargo pantolon”u, ayni zamanda şort olarak da kullanılabilmekte.
    * Ayakkabı olarak, sandal (uçuşlarda çorapla
    giyilebilir) ve parmak arası tekstil olan tokyo sandalet,
    * şapka yerine mendil olarak da kullanılabilen 2 bandana,
    * pasaport, banknot ve kredi kartları için “pantalon altı taşınan geniş cepli kemer”, devamlı yanımızde olanlar.
    * Haritalar, el feneri, navigasyon cihazı, sözlükler, gezi kitapları, fotograf makinası, müzik çalar, radyo, not defteri, kalem, günlük gazete ile dergiler, film çekici, video oynatıcı, fotoģraf albümü, posta kutusu, ciltlerce ansiklopedi, tercüme aygıtı, telefon rehberi ve telefonun toplam ağırlığı hepimizin bildiği üzere günümüzde sadece ~100 gr civarında.
    Gençliğimizde yukarıda saydıklarımın ceyreğini söylesek, kesin hemen deli gömleği giydirirlerdi. : )
    * 150 civarı kitap için eşim de fazladan ~150 gr Iık bir Kindle taşıyor. Bu da başka bir delilik.
    * İki kişi için tek 7 inclik tablet yeterli. Bulut varken hafıza kartı gerekmiyor.
    * Her yerde kilosunu 2-3 liraya yıkatabileceğimizden yanımızdaki tişört ve iç çamaşır sayısı sadece 1 haftalık yada10 günlük. Ben yola yakası terleme yüzünden oldukça açık 2 tişört ile çıkıyor, genellikle ilk durak olan Bangkok’tan 2-3 adet şile bezine benzer V yaka geniş tayland gömleği alıyorum.
    * Kirli torbasının hava geçirgen, yani bezden olanı tercihimiz. Yastık kılıfı olabilir.
    * Kaldığımız her yerde banyo havlusu olduğundan, çok amaçlı ince bir peştemal, (saronglar sentetik olabiliyor) ve iki mikro elyaflı antibakteriyel yüz havlusu yeterli. Normal küçük yüz havluları özellikle tropik bölgelerde 3-4 gün içinde koku yapmaya başlıyor. Mikro elyaflı bulaşık yada oto kurulama bezleri alternatif olabiliyor. Yıkama özelliklerine dikkat edilmeli.
    * İki mayo maksimum.
    * Yağmurluk, terleme yüzünden tropik bölgeler için pek uygun değil. Şemsiye orantısız yük. Her zaman sığınacak bir yer bulunuyor. Bu sıcak yağmurlardan kaçmayanların resimleri neden tatlı bir hatıra olmasın ? Pasaport, telefon ve tablet için alış-veriş, çanta için büyük bir çöp poşeti bile ani yağmurda yeterli olmaz mı ?
    * Sabun, traş köpüğü, şampuan, her çeşit krem, sprey, sinek kovucu, bıçak, makas v.s. ilk günkü alış-veriş listemizde. Çoğu zaten uçak kabinine alınmıyor.
    * Yanımızdaki acil 2 şer yüksek doz, ağrı kesici parasetemol, ishal önleyici ve eloktrolit poşeti haricinde her ilaç gerektiğinde yolda üstelik eczacı tavsiyesi ile ucuza temin ediliyor. Devamlı ilaç alımı tabi istisna.
    * İki kişi için hafif bir omuz cantamız var.
    * Kahvaltısız konaklamalarda plastik müsli kasesi ve kaşık, sabahları bol meyveli bu bölgelerde, tatlı soya sütü ile alternatif sunabilir.

    Bırakın normal turistleri, sırt çantalıların bile % 80-90 ının, 40 lt üzeri çanta ile bu bölgelerde yolculuğa çıkması bir gerçek. Gerekliliği ise herkezin kendisine diyelim…

    Çantayı doldurmayalım derken, sayfayı doldurduk galiba ? ; )

  7. Merhaba, şu günlerde çanta alacağım. Deuter’in kadınlar için tasarladığı çantalara bakıyorum; ancak gerçekten diğerlerinden farklı mı emin değilim? Siz yakından inceleme fırsatı bulabildiniz mi, gerçekten far var mı?

    • Merhaba Hatice;
      Kadınlar için üretilen çantaların omuz askıları, bel kemerleri, ölçüleri, oranları daha farklı oluyor. Bazı noktalarda (bel, göğüs) ciddi farklılıklar var.

  8. 12 yıldır kullandığım, benle birlikte 20 küsür ülke gezen sırt çantamı emekliye ayırma zamanım geldi.
    Önümüzdeki Orta Amerika turum için yeni bir 50’lik bakmam lazım.
    Tavsiyelerin çok işime yaradı Güneş.
    Teşekkürler

    • 50 lt bence en ideal seyahat çantası boyu. Daha ufak çanta kullananlara saygım çok büyük.
      Soğuk iklimlerde malzeme çok hacimli olduğu için çok seçenek kalmıyor.
      Bakarsın 50 lt’den vazgeçmek istemezsin gelecekte :p

  9. Teşekkürler. Yazınızdan önemli bilgiler edindim. Paylaşmaya devam edin tecrübelerinizi lütfen.

  10. Siz siz olun küçük esnaftan kesinlikle sırt çantası veya herhangi bir kamp.malzemesi almayın. Defalarca başıma geldiği için söylüyorum. Satarken size babanızdan daha samimi davranırlar. Çantanın garantisi var mı dediğinizde “garantisi benim, bir sorun çıkarsa bana getireceksin” derler. Garanti belgesi olsa dahi sorun çıkarırlar. Bunu sen bozmuşsun derler. Üründe kısa süre sonra illaki bir sorun çıkar. Hani ucuz etin yahnisi yenmez derler ya. Ürünü satın aldığınız adama götürürsünüz, adam yüzünüze bile bakmaz, sizi tanımaz. En iyi küçük esnaflar bile söküğü varsa hemen dikelim derler, bir yeri koptuysa hemen birşey uyduralım derler. Baştan savarlar, hadi işine derler. Oracıkta tamiratı yaparlar ama bu seferde başka yerden yırtılır, sökülür, kopar. Her defasında satıcıya gitmekten kanser olursunuz. Aldığınıza da alacağınıza da lanet edersiniz. İkincisi ise büyük alışveriş mağazalarındaki outdoor mağazalarından uzak durun. Buradalardaki elemanların teknik bilgileri çok zayıftır. Sattıkları mal küçük esnafın malına göre çok daha kaliteli olabilir ama bunlar da size uygun olmayan malı size satmaya çalışırlar. Mesela ihtiyacınız olan 60 litrelik bir çantadır, tutarlar size 30 litrelik bir çanta verirler. Bu sizin işinizi hayli hayli görür derler. Amaç sadece satış yapıp para kazanmaktır. Sizin ihtiyacınız adamların umrunda bile değildir… Outdoor ürünlerini sadece belli outdoor firmalarından satın alınız. Mesela everestoutdoor, k2outdoor, dogaspor, atlaskamp vs… Bu tip outdoor firmalarından bazıları da size sizin ihtiyacınıza uymayan ürünleri satmak isteyebilirler. Ama en azından ürünlerinde problem olursa dünya markası ürünler sattıkları için garantide fazla problem yaşamazsınız. Doğru ürünü mağazalardaki satıcıların yardımıyla değil, internetteki forumlardan profesyonel dağcıların, kampçıların tavsiyelerini dinleyerek seçebilirsiniz. Ne demişler: Bin tane satıcıya danışıp mal almaktansa bir tane kullanıcıya danışıp mal al.

CEVAP VER

Yorumunuz
Adınız

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.