Yabancı seyahat blogları uzun yıllardır büyük bir içerikle yayındalar. Ülkemizde blog yazarlığının popülerliğindeki artış seyahat bloglarına da etki etmekte. İskoçya merkezli olan, benim de çoğu zaman kullandığım ve oldukça memnun kaldığım uçak bileti arama motoru Skyscanner, Türkiye’deki seyahat blog yazarları arasında ilginç bir anket çalışması gerçekleştirdi. Çıkan sonuçları iyi okumak seyahat blog yazarlığı yapanlar ve yapmak isteyenler arasında oldukça önemli.
Genç Seyahat Blog Yazarları
Skyscanner araştırmasından çıkan sonuçlara göre Türkiye’de seyahat blogu yazanların % 49’u 30-40 yaş grubu arasında. Bunun sebebinin çalışarak gelir elde edenlerin daha çok seyahat etmesi ve bunları paylaşma isteği olduğunu düşünmekteyim. 30 yaş altı seyahat blog yazarları ise % 36 oranla pek azımsanmayacak çoğunlukta. Gençlerin seyahat etmeleri ve özellikle de seyahatlerinde edindikleri deneyimleri paylaşmaları oldukça faydalı.
Düşük Bütçeli Seyahat
Seyahat blog yazarları arasında yapılan anket sonuçlarının en ilgi çeken tarafı ise seyahatlerde harcanan ortalama para miktarı. Kim demiş seyahat etmek için çok yüksek paralara gerek var diye. Seyahat blog yazarlarının % 16’sı 500 euronun altında harcama yaparak seyahat ediyor. Seyahatlerinde ortalama 500 – 1.000 Euro harcayan seyahat blog yazarları %44 gibi oldukça yüksek bir orana sahipler. %18’lik bir kesim ise seyahatlerinde ortalama 1.000-15.000 euro arası harcama yapmakta. Sanıyorum bu %18’lik kesim seyahat için daha çok Dubai, Las Vegas, Tokyo gibi merkezleri tercih etmekte.
T.C. Pasaportu ve Vize Engeli
Takip edenlerin bildiği üzere vize denen saçma uygulamaya ben de sizler kadar kızgın durumdayım. En büyük engellerimizden birisi olan vize, seyahat blog yazarları arasında da dikkate değer bir yer bulmuş. Yazarların % 46’sı vize uygulaması bulunmayan ülkeleri tercih etmekte. Daha ilginç olan bir sonuç ise yazarların % 10’unun vize başvurusu en az bir kez reddedilmiş.
Seyahat Etmek Vs Seyyah Olmak
Hemen hemen her seyahat blogunda karşımıza çıkan klasik sloganlar eminim sizin de dikkatinizi çekiyordur. “Gezgin …..”, “Seyyah ……” gibi. Bir çok seyahat blogunda ise klasik gezgin – turist atışmaları illa göze çarpar. Skyscanner seyahat blog yazarları araştırmasından çıkan sonuç bu tür sloganların aslında biraz da yapmacık olduğunu ortaya koyuyor. Türkiye’de yayın yapan seyahat bloglarının % 66’sı 3 yıldan az süreyle yayında. Yazarların % 60’ı tam zamanlı bir işte çalışmakta. % 55’i ise seyahate ortalama 1 hafta vakit ayırmakta. % 44’ü yılda en az 3 kez seyahat etmekte. Bu sonuçlar ışığında bakacak olursak eğer her 3 gezginden sadece 1 tanesi gerçekten hayatını seyahat ederek, yer ve iş değiştirerek yaşamakta. Geriye kalan kısım ise sloganların eşliğinde ofislerinde vakitlerini geçirmekte ve yıllık tatillerini değerlendirmekte.
Güney – Kuzey Amerika
Beni oldukça şaşırtan bir sonuç ise seyahat blog yazarlarının % 32’sinin seyahatleri için Güney Amerika’yı tercih etmesi oldu. Konu seyahat olduğunda ilk akla gelen ve en popüler yer olan Uzakdoğu yerini Güney Amerika’nın keşfedilmeyi bekleyen ülkelerine kaptırmış gibi görünmekte. Rüyalar ülkeleri A.B.D. ve Kanada’yı barındıran Kuzey Amerika ise % 5 oranında tercih edilmekte.
Gençlerin ağırlıklı olarak seyahate çıkması ve bunları paylaşması, düşük bütçelerle seyahat edilebiliyor olması blog yazarlarını ve blog içeriklerini anlamak açısından önemli. Ülkemizde henüz çok yeni bir kavram olan seyahat blog yazarlığının gün geçtikçe daha da gelişeceğini ve konuların gezdim – gördüm kavramından uzaklaşarak daha özel konulara yöneleceğini düşünmekteyim.
Hep derim, nasıl ki Facebook, Twitter, mail adresimiz gibi.. hesaplarımız var; herkesin bir blogu olmalı. Bilgiler sadece bizde ve çevremzideki dostlarda kalmamalı, paylaşmalı.
Özellikle sosyal medyada harcanan vakit ve yazılan satırlarca yazının gün içinde kaybı beni de hep düşündürür. Bloga yazılanlar tekrar tekrar okunması açısından önemli.
Yazar profilleri incelendiğinde oldukça yüksek seviyelere sahipler.
Benim gördüğüm kadarıyla belli bir potansiyel olduğu ortada. Geriye kalan içeriklerin de özgünleşmesi olacaktır.