Acil Durum Kiti – Survival Kit

Bazen sadece bir haftasonu için bazen de günler süren kamplar şehir hayatının boğucu ve yorucu temposundan uzaklaşmak için en güzel aktiviteler arasındadır. Ormanlık bir alanda doğanın sesleri ile sakinleşmek, doğada yapılan oksijen dolu yürüyüşler, akşam kamp ateşinde pişen yemeğin tadı ve ateş başındaki sohbetler kesinlikle unutulması zor anlardır. Tüm bu güzelliklerin yanında şehir hayatından doğaya kaçmanın olumsuz yönlerini hesaba katmak, olası zorlukları önceden düşünerek önlem almak hayati önem taşır. Kamp malzemelerinizin yanında taşıyacağınız ufak boyutta bir Acil Durum Kiti hem kendinizi güvende hissetmenizi sağlar hem de acil durumlarda hayatta kalmak için çok büyük kolaylık sağlar..

Bu yazının konusu olan Acil Durum Kiti kısa süreli hayatta kalma mücadelesine uygun olarak küçültülmüştür. Kitin içinde yardım düdüğü bulunmasa da yanınızda ufak da olsa bir tane taşımanızı öneririm. Kitin içinde bazı malzemelerin kilitli torbalarda saklandığını göreceksiniz. Ufak kilitli torbalar hem malzemenizi kuru tutmak için hem de bazılarını bir arada tutmak için harika iş görürler. Bu tür küçük kilitli torbaları hediyelik eşya dükkanlarında veya bijuterilerde bulabilirsiniz.

Acil Durum Kiti Nasıl Kullanılmalı?

Doğada kaybolma, yaralanma, kaza gibi istenmeyen durumlarla karşılaşmak düşündüğünüzden çok daha sık rastlanan bir durumdur. Bu gibi durumlarda öncelikli amacınız hayatta kalmak ve  yardım beklemek – yerinizi belli etmektir. Hiç bir acil durum kiti tek başına hayatta kalmanızı sağlamaz. Öncelikle kitin içinde bulunan tüm malzemelerin kullanım amaçlarını, şekillerini çok iyi bilmelisiniz. Bunun için önceden sık sık tekrar yaparak, hayatta kalmakla ilgili bilgilerinizi yenileyerek yeteneklerinizi geliştirmeniz önemlidir. Doğa yürüyüşlerinde ve kamplarda acil durum kiti her daim üstünüzde bulunmalıdır. Bu yüzden acil durum kiti mümkün olduğunca küçük ve pantolon – mont cebine sığacak boyutlarda olmalıdır.

Daha önce okumadıysanız öncelikle Doğada Hayatta Kalmak başlıklı yazımı okumanızı tavsiye ederim.

Acil Durum Kiti | Malzemeler

Acil durum kiti
Acil durum kiti

Teneke Kutu: Teneke kutu acil durum kiti için çanta görevi görmektedir. Ayrıca bu kutu ile su kaynatabilir, kolayca ateş başlatabilir ve parlak yüzeyi ile gündüz saatlerinde uzak mesafelere işaret gönderebilirsiniz. Bu tip bir teneke kutuyu 1 milyoncularda bulabilirsiniz. Bazı eczanelerde satılan pastillerin de bu tip kutuları olabiliyor. Çok büyük olmasına gerek yok. En fazla avucunuz kadar olsa yeterli.

Paracord: Son dönemlerde seyahatlere çıkanlar arasında oldukça popüler hale gelen paracord her acil durum kiti için mutlaka bulunması gereken malzemeler arasındadır. Acil durum kiti için kullanacağınız paracordun 5 metre olması ve üstünde yansıtıcı bulunması önemlidir. Paracord 550 olarak satın alacağınız bileklikteki ipleri çözerek kutunuza sığacak şekilde tekrardan sarmalısınız.

Bu paraşüt ipleri tek başına size yardımcı olamaz. Bu yüzden temel bir kaç düğümü öğrenmeniz oldukça önemlidir. 2 ucu bağlamak için camadan düğümü, 8’li düğüm, kazık bağı, bulin (izbarço) düğümü gibi temelleri öğrenmeniz ve uygulama alanlarını bilmeniz hayati önem taşır.

Su Arıtma Tabletleri: Maalesef ülkemizde bu tabletleri bulmak neredeyse imkansız. Çok fazla piyasası olmadığı için firmalar bu ürünü satmamayı tercih ediyorlar. Yurtdışına gittiğinizde eczanelerden veya dağcılık – kampçılık malzemesi satan yerlerden edinebilirsiniz.

Elinizde bulunan teneke kutu çok fazla suyu kaynatmaya yeterli olmayacağı için bu tabletler içmeniz gereken suyu arıtmada son derece yardımcı olacaktır. Buna rağmen unutmayın ki bir suyu %100 içilebilir kılmak için en iyi yöntem kaynatmaktır. Arıtma tabletleri ikinci bir alternatif olarak kutunuzda bulunmalı. Kutuda bulunan prezervatifi suyla doldurup içine göz kararı uygun miktar tablet atarak suyu arıtabilirsiniz.

Metal Tel: Tuzak yapmak için veya barınak kurmak için son derece yardımcıdır. İnce bir akustik gitar teli veya askeri teller tavşan, sincap gibi hayvanları yakalamak için yeterli olabilir. Avlanmak zorunda kalırsanız avınız bacağından yakalanırsa elinizle can almaya hazırlıklı olun. Bunu yaparken hızlı ve en az düzeyde acı çektirerek yapmaya özen gösterin. Bunun için hayvanın boynunu ve arka bacaklarını tutarak tek harekette tüm gücünüzle çekin. Bunu yazmak son derece kolay olsa da hayatım boyunca başıma gelmemesi için tüm çabayı gösteriyorum 🙂

Çakmak Taşı – Magnezyum Çubuğu: Kaliteli bir çakmak taşı ateş yakmak için en büyük yardımcınız olacaktır. Bu çubuk şeklinde bulunan çakmak taşları ıslansalar dahi kıvılcım yaratabilirler. Magnezyum çubuğu olmadan bir acil durum kiti eksik demektir.

Light My Fire magnezyum çubuk.
Light My Fire magnezyum çubuk.

Mini Testere: Bir çok magnezyum çubuğunun yanında bir de ufak testere bulunmaktadır. Küçük boyutu sayesinde acil durum kiti içine sığarak kesici alet görevi üstlenir.

Multi-tool | Çok Amaçlı Çakı: Piyasada çok farklı kalite ve amaçlarla üretilmiş çok amaçlı çakıları bulmak mümkün. Bütçenize ve kullanım amacınıza göre en uygununu seçmeniz gerekir. Burada asıl dikkat etmeniz gereken şey ufak boyutta olmasıdır. Unutmayın acil durum kiti için aldığınız malzemelerin konfor düzeyini gözardı etmelisiniz. Bu tür malzemelerin kaliteli olmasından yanayım. Bu sebeple Bear Gryll ürünlerini tavsiye ederim. Sonuçta 5 tl’ye aldığınız bir çakının daha ikinci kullanımda kırılmasını kimse istemez.

Pamuk Topları:  Ayrı ayrı paketlenmiş iki parça pamuk ateşi başlatmak için harika iş görür. Aynı zamanda ufak yaralanmalar için koli bandı ile birlikte kullanarak basit bir tampon yapabilirsiniz. Pamuklardan birisini vazelinle kaplarsanız daha uzun süre ve güçlü yanarak ateş yakmanızı kolaylaştırır. Böylece yarım parça pamuk bile ateş yakmanızı sağlayabilir. Vazelinli olmayan pamuğu da ateş için veya yaralanmalarda kullanmak için saklayabilirsiniz.

Hızlı ateş için pamuk pedler | Pinterest
Hızlı ateş için pamuk pedler | Pinterest

Olta Takımı: Takım dediğime bakmayın. Son derece basit fakat etkili bir malzemedir. 4 olta iğnesi, iki kurşun ağırlık ve bolca misina acil durumlarda balık tutmak için ihtiyacınızı karşılayacaktır. Misinayı ayrıca tuzak yapımında veya barınak kurarken de kullanabilirsiniz. Tüm malzemeyi tek bir kilitli torbada bir arada tutabilirsiniz. İğneyi misinaya bağlamayı ve solucandan türlü çeşit böceklere kadar farklı canlıları yem olarak kullanmayı mutlaka öğrenin. Kış aylarında böcek bulmak için çevredeki ağaçkakanları izlemeye çalışın. Böceklerin yuvalarını en iyi onlar bilir. Yakaladığınız ilk balığın iç organlarını da yem olarak kullanabilirsiniz.

Koli Bandı: Seyahate çıkarken, kampa giderken yanınızda mutlaka koli bandı bulundurmayı alışkanlık haline getirin. Ayakkabı, kıyafet tamirinden derin yaraların bandajına, eşyaları suya karşı korumaktan bardak yapmaya kadar binbir türlü işe yarar. Koli bandını kendi rulosundan çıkarıp düz ve ince bir kartonun veya bir kalemin etrafına sararsanız çok daha az yer kaplar.

Dikiş İğnesi ve İplik: Ufak bir kağıda iliştireceğiniz iki dikiş iğnesi ve etrafına saracağınız dayanıklı bir iplik malzemenizi tamir etmek için gereklidir. Özellikle kış şartlarında eldiven, mont, pantolon gibi malzemelerin tamiri büyük önem taşır.

Suya Dayanıklı Kibrit: Standart kibritlerin yanıcı kısımlarını erimiş mum ile suya dayanıklı hale getirebilirsiniz. Kibritlerin kutusunun yan tarafındaki yakıcı yüzeyi de kitinize dahil etmeyi unutmayın. Acil durum kiti içinde bulunacak 6 adet kibriti GERÇEKTEN GEREKLİ OLDUĞUNDA KULLANIN! Aslında en iyisi arama kurtarma ekipleri için hazırlayacağınız sinyal ateşini yakmak için el altında bulundurun. Sinyal ateşini yaktıktan hemen sonra üstüne yeşil ve bol yapraklı dalları atarak duman çıkarabilirsiniz. Normal amaçlarla ateş yakmak için kitin içinde bulunan magnezyum çubuğunu kullanmalısınız.

Mum veya oje ile suya dayanıklı kibritler yapabilirsiniz.
Mum veya oje ile suya dayanıklı kibritler yapabilirsiniz.

Prezervatif: Acil durumda ümidinizi yitirdiğiniz zaman son bir keyif yapmak isterseniz tabii ki prezervatif kullanmayı düşünmezsiniz. Acil durum kiti içinde bulunan prezervatif keyfiniz için değil su taşımaya ve saklamaya yaramaktadır. Prezervatifi paketinden çıkarın ve açarak çorabınızın içine koyun. Su taşımak için harika ve pratik bir yöntem. Bir çok kişi prezervatiflerin içinde bulunan sperm öldürücü kayganlaştırıcının tadını acil durumdalarda önemsemeyebilir fakat tavsiyem düz ve sıradan bir prezervatif kullanmanız. Yine de latex tadını almaya hazır olun. Kitin içinde bulunan pamuklara vazelin sürmeye karar verdiyseniz bunun prezervatif ile temasından kaçının.

Acil Durum Kutusu Yerleştirme Planı

Önce kutunun kenarlarına yerleşecek malzemelerden başlayın. Testere, kibritler, prezervatif ve iğne iplik gibi. İlk aşamada malzemeler yerinde durmayacaktır fakat diğer eşyaları ekledikçe bunlar da sabitlenecektir.

Malzemeleri kenarlardan yerleştirmeye başlayın
Malzemeleri kenarlardan yerleştirmeye başlayın

Ardından paracord, koli bandı ve olta takımını kutuya ekleyebilirsiniz. Malzemeleri yerleştirdikten sonra tuzak telinizi de paracord ile kutunun arka tarafı arasına sıkıştırın.

Paracord ve koli bandının yerine dikkat.
Paracord ve koli bandının yerine dikkat.

Son kalan malzemeleri de eklemek biraz zorlu olabilir. Malzemelere zarar vermeden sıkış tepiş bir düzen bulmaya özen gösterin. Önce çok amaçlı çakıdan başlayın. Magnezyum çubuğunu ara boşluğa sıkıştırmanız gerekecektir. İpin kenarını aşağıya doğru bastırarak pamuklar ve su tabletleri için yer açmaya çalışın.

Acil durum kutunuz rahatça kapanabilmeli.
Acil durum kiti rahatça kapanabilmeli.

Tüm malzemeler kutunun rahatça kapanacağı şekilde sığmalı. Acil durumlarda ihtiyacınız olan en temel malzemelerin hepsi bu küçük kutuda bulunmaktadır. Bunlara ek olarak acil durum düdüğü ve uçaklara veya uzak mesafelere işaret vermek için sinyal aynasını da eklemeyi düşünebilirsiniz. Yine de işaret vermek için uygun bir ateş çoğu zaman yeterli olabilir.

Tüm bunlarla uğraşmak istemeyenler benim yaptığım gibi hazır satılan acil durum kiti almayı tercih edebilirler. Kendiniz acil durum kiti yaparsanız maliyeti çok daha düşük olacaktır. Hazır satılan kitlerin avantajı kullanılan kaliteli malzemelerdir.

Kaynak: instructables.com

13 YORUM

  1. bende hepsini evde kendim hazırladım elimden geldikçe sadece teneke kutuyu bulamadım onu nerden bulabilirim

  2. Bu magnezyum çubuğu ben bulamadim internet sitelerinde var ama onlarada guvenemiyorum bana yardimci olurmusunuz

CEVAP VER

Yorumunuz
Adınız

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.