Hayalden Plana: Seyahat

Hayata dair bildiğim en net gerçek şudur: “Kolay olan doğru olmayabilir!”
Bir çok farklı kaynakta “Hayallerinin peşinden git!”, “Hayalini gerçekleştirmek için ömrünü harcama!”, “İşinden ayrıldı ve hayalini yaşamaya başladı!”, “Çantanı al yola çık!” gibi cesaret verici, insanın hoşuna giden sloganlar duymuyor muyuz? İtiraf etmeliyim ki bu cümleler benim için de çoğu zaman motivasyon kaynağı olmuştur. Fakat gerçek dünyada sadece hayal kurmak yetmez!

Ne yapmak istediğinize karar vermediyseniz, nereye ulaşmak istediğinizi bilmiyorsanız, ilk adımı atmaktan korkabilirsiniz. Böyle bir durumda gerekli hazırlıkları tamamlamak zorlaşacak, sürekli bir arayış içinde vaktinizi boşa harcadığınızı göreceksiniz. Atmanız gereken ilk adım hayallerinizi planlara dönüştürmek olmalı.

Hayalinizi Plana Çevirin

Çocukluğumdan beri hayaller kurup durdum. Pasifik’in hiç bilinmeyen adalarına gidecek, okyanusları aşacak, vadileri, kanyonları aşacaktım. Büyüdükçe sadece hayal kurmak yetmez oldu. Zihnimdeki fikirleri hayata geçirmek için bir planım olmalıydı aksi takdirde Dünya atlasındaki fotoğraflara bakmaktan öteye bir adım atamayacaktım. Bir planım olmalıydı, hayal ettiğim yolculuklara hazırlıklı olmalıydım.

Kaybolduğunuzda en büyük yardımcınız basılı haritalar olur. | Makedonya
Nasıl yolculuk yaparsanız yapın bir plana ihtiyacınız olduğunu unutmayın! | Makedonya

Dağları, vadileri, kanyonları görmek istiyordum. Üniversitede dağcılık kulübüne gidip gerekli eğitimleri aldım. Bu sayede Doğu Avrupa’da beş ülkeyi adım adım yürüyerek dağları, ovaları, kanyonları, köyleri, şehirleri keşfetme şansını yakaladım.
Okyanusları aşmak istiyordum. Piri Reis bir pusula ve yıldızlarla bunu başardıysa ben uzay çağında neden okyanuslara açılmayacaktım ki? Yelken dersleri alarak sınavlara girdim ve yat kaptanı lisansı çıkardım. Fransa’dan Trinidad adasına kadar yelkenli teknede gönüllü yardımcı kaptanlık yaptım. Bu sayede Akdeniz, Atlantik Okyanusu ve Karayip denizinde aylarca seyahat etme şansını yakaladım. Yol ve yiyecek masrafım olmadan aylarca okyanusta, tropik adalarda seyahat edebildim.
Bir şehirli olsam da köylerde yaşamak istiyordum. Saksılarda sebze yetiştirmeyi öğrendim, her fırsatta toprakla ilgili bilgilerimi arttırdım. Yol boyunca gönüllü işlerde çalışarak beceri kazandım ve giderlerimi azalttım.

Yağmur ormanında yerlilere yardım ederken
Yağmur ormanında yerlilere yardım ederken

Böylece nelerle karşılaşacağımı biliyor ve kendimi hazırlıyordum. Bilgi ve becerilerimi arttırdıkça kafamda yolculuğumla ilgili rota, nasıl bir yolculuk yapacağım, yolda kendime ne tür faydalar sağlayacağım da netleşiyordu.

Hayalinizi plana çevirmek için ihtiyacınız olan bir ajanda ve bir kalemdir. Hayallerinizi, isteklerinizi, yapabileceklerinizi ve yapmak istediklerinizi yazın. Bunları yazarken gerçekçi olmaya özen gösterin. Elinizdeki bilgi ve becerileri bir liste haline getirin. Emin olun düşündüğünüzden çok daha fazla bilgi ve beceriye sahip olduğunuzu göreceksiniz.

Planınızı oluşturduktan sonra bütçenizi yönetmeye başlayabilirsiniz. Böylece ihtiyacınız olan maddi birikimi etkili bir şekilde yapabilir, zamandan tasarruf edersiniz.

Bütçenizi Yönetmeyi Öğrenin

Bütçe yönetimi hem yolculuk öncesinde birikim yapmanızı hem de yolculuk boyunca elinizdeki imkanları en faydalı şekilde kullanmanızı sağlayacaktır. http://www.paramiyonetebiliyorum.net/ sitesinden öncelikle gelir ve gider tablonuzu netleştirin ve harcamalarınızı listeleyin. Size yemek içmekten kısıp, hiç bir harcama yapmadan sımsıkı para biriktirin gibi basit ve gerçekçi olmayan fikirler vermek istemem ki http://www.paramiyonetebiliyorum.net/ de aynı şeyi söylüyor. Birikim yapmak için harcamalardan kısıp kalanı ayırmak mantıklı görünse de pek etkili bir yöntem olduğu söylenemez. Bunun yerine aylık gelirinizin %10-15 gibi bir miktarını birikime ayırıp elinizde kalan miktarı giderleriniz için kullanmaya çalışın.

Gelirinizi ve giderlerinizi düzenli olarak kayıt etmeye başlayın. Bunun için telefonumda 5Coins adlı programı kullanıyorum. Buna benzer bir program veya basit bir excel dosyası işinizi görecektir. Giderlerinizi kira, borç, gıda, giyim, fatura, ulaşım, eğlence gibi kategorilere ayırın. Bunu alışkanlık haline getirirseniz giderlerinizi daha iyi anlamaya ve nerelerde fazlalık olduğunu görmeye başlayacaksınız. Birikim yapmak için yüklü miktarlara değil, düzenli miktarlara ihtiyacınız olduğunu sakın unutmayın.

Yolda Tasarruf Yapın

Yavaş Seyahati Düşünün

Hayalden Plana: Seyahat – Yolda Kal
Hopa’dan sonra asfalttan yürümek hiç hoş bir deneyim değildi.

Yolculuk hızınız ile gideriniz doğru orantılıdır. Hızınız arttıkça gideriniz de buna bağlı olarak artacaktır. Hayalini kurduğunuz seyahatinizi planlarken bunu göz önünde bulundurun. Mümkün olan yerlerde uçak yerine tren, otobüs, bisiklet ve hatta yürüyerek seyahat etmeyi tercih edin. Gittiğiniz ülkelerde 10 günde 5 şehir görmek yerine gerçekten çok merak ettiğiniz 2 yerde 10 gün harcayın. 2012 yılında Balkan ülkelerinde seyahat ederken beş ay boyunca yürüyerek seyahat ettim. Toplamda 1000 km yol, sayısız köy, kasaba bir çok şehir ziyaret ettim. Beş ülkeyi baştan başa yürüyerek keşfettim. Nerdeyse yarım yıl süren bu yolculuğum boyunca günde ortalama 5 Euro masrafım oldu.

Gönüllü İşler Bulun

Yelkenli'nin Camlarını Temizlerken
Yelkenli’nin Camlarını Temizlerken

Son 3 yıldır seyahat ediyorum. Giderlerimi düşük tutmak için, farklı bölgelerde deneyim kazanmak için zaman zaman gönüllü işlerde çalıştığım oldu. Harcadığım zamana ve emeğe karşılık para yerine hizmet almayı tercih ediyorum. Bu sayede bir kaç ay boyunca konaklama ve gıda masrafım olmuyor. Edindiğim harika dostluklar, deneyim, bilgi ve beceriler de yolculuğumun devamı konusunda çok faydalı oluyor. Seyahatlerinize ufak bir mola vermek, giderlerinizi azaltmak için detaylı bilgiye “Gönüllü Çalışmak” konulu yazımdan ulaşabilirsiniz.

Mobil Gelirler Edinin

Gerekli evrakların yanınızda olduğundan emin olun.
Mobil gelirler ile yolculuğunuzun süresini uzatabilirsiniz.

Yolculuğa çıkmadan tasarruf ve birikim yapmak sizi belli bir süre yolda tutacaktır. Peki bu süreyi uzatmanın imkanı nedir hiç düşündünüz mü? İçinde bulunduğumuz teknoloji çağı birbirinden farklı gelir imkanları da sunmaktadır. Yeterli yabancı diliniz var ise uzaktan çevirmenlik yapabilirsiniz. Bilgisayar programlama, tasarım, web sitesi yönetimi gibi konularda bilginiz ve yeterli eğitiminiz var ise kısa süreli freelance işlerle gelir elde edebilirsiniz. Bu konuda yerli ve yabancı çok sayıda web sitesi mevcuttur.
Venezuela’nın yağmur ormanlarında gönüllü çalıştığım kampın web sitesinin yenilenmesi gerekiyordu. Ben de bu işi yaparak bir sonraki Brezilya seyahatimin masrafını kazandım. Zaman zaman tanıdığım arkadaşlarımın gönderdiği ufak tefek çeviriler yaparak aylık konaklama, eğlence, yeni malzeme gibi giderlerimi karşılayabiliyorum.

Seyahat etmek için hazırlık sürecinde tasarruf yaparak birikimlerinizi arttırmak kadar seyahat ederken bütçenizi kontrol altında tutmanız, bu konuda disiplinli davranmanız daha uzun süre seyahat etmenizi sağlayacaktır. http://www.paramiyonetebiliyorum.net/’de yer alan ücretsiz eğitimlerden de yararlanarak uygun bir bütçe planlaması ile belki de 6 aylığına ayrıldığınız evinize yıllar sonra dönmekten vazgeçebilirsiniz.

Hayalden Plana: Seyahat – Yolda Kal

6 YORUM

  1. Kurulu bir düzene ve bir çocuğa sahipken de mümkün mü dersin bu saydıkların ??? Son zamanlarda kendimi yerleşik düzen ve hayatın çıkmazında hissediyor ve özgürlükçü ruhumu serbest bırakabilme konusunda daha fazla ihtiyaç duyuyorum… Bazen önümde engel olan tek şey kadın olmakmış gibi geliyor… Henüz 24 yaşımdayım ve dediğin gibi hayalleri plana dönüştürebilmek konusunda hiç te geç kalmış sayılmam… Yürüyerek değil ama bir bisiklet ile uzun soluklu bir seyahat ve en önemlisi yerel, yeni kültürler tanımak istiyorum.. Yakın zamanda yapacağımız kamp için araştırmalar yaparken çıktın karşıma ve çok mutlu oldum… Okumaya devam edeceğim , çok uzun yazdım sizi de okumak zorunda bırtaktım 🙂 Cesaret verici yaşamınız için teşekkürler , sevgiler…

  2. Harikasın…
    Bütün gençlere ve gezginlere örneksin.
    Herşey para değil tabii. Donanımlı olmak önemli.
    Nice güzel yollar sanaa, sağlıkla…

  3. yapılması planlanan seyahat yurtdışı işi,bunlar yanında sanırım en önemli şey “dil” öğrenmek gerekiyor.ingilizce bilmeden yurtdışında bu türden bir proje çok zor olur bence.

    • Doğrusunu istersen İngilizce sadece merkezi şehirlerde işe yarıyor. Onun dışında İngilizce bilene çok denk gelinmiyor. Önceden temel bazı kelimeleri bilmek fayda gösterir fakat unutmayın ki yolda da dil öğrenmek mümkün.

CEVAP VER

Yorumunuz
Adınız

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.