Sürekli Çekim Modunu Kullanın
Arkadaşınız bir yamaçta zıplarken fotoğrafını çekmeyi denediniz mi? Çoğu telefonun fotoğraf uygulamasında çekim düğmesine basıp elinizi çektiğinizde fotoğrafı çeker ve kaydeder. Bu ufak zaman aralığı çekmek istediğiniz anı kaçırmanıza yeter de artar bile.
Kamera ayarlarınızı kurcalayın. Sürekli çekim modu ayarı varsa bunu etkinleştirin. Çoğu telefonda bu özellik hazırdır. Çekim düğmesine basın ve elinizi çekmeyin. Arka arkaya çekim yapacak ve tüm fotoğrafları kaydedecektir. Daha sonra favoriniz olanı seçip diğerlerini silebilirsiniz.
Videodan Fotoğraf Kaydedin
Kayak, bisiklet, motosiklet gibi hareketli doğa sporlarıyla ilgileniyorsanız ve tam da en uygun anda fotoğraf çekmeye çalışıyorsanız ufak bir üçkağıtla bunu başarabilirsiniz. Telefonunuzda mümkün olan en yüksek kalitede video kaydını açın. Fotoğraf yerine video kaydedin ve daha sonra istediğiniz anda durdurup bu kareden ekran görüntüsü alın.
Bunu yapmak için bilgisayar kullanmanız daha yüksek çözünürlükte fotoğraf almanızı sağlar.
Izgara Ayarını Açın
Karşınızda harika bir zirve var, üstü bulutlu, çevresi karlı, aşağısı orman kaplı. Heyecan verici değil mi? Bu heyecana kapılıp telefonunuzla fotoğraf çektiğinizde o zirveyi ekranın tam ortasına koyduğunuza eminim. Bu çok sık yapılan ve çözümü oldukça basit bir yanlıştır.
Telefonun kamera ayarından ızgarayı (grid) etkinleştirin. Kameranızı açtığınızda yatay ve dikey çizgiler göreceksiniz. Korkmayın, bu çizgiler sadece ekranda durur. Fotoğrafa kaydedilmez. Bu çizgileri kılavuz olarak kullanın. Fotoğrafını çekmek istediğiniz asıl konuyu bu çizgilerin birleştiği noktalara yakın tutmayı deneyin.
İki Elinizi Kullanın
Tek eliyle kamerayı tutup çekim yapan profesyonel bir fotoğrafçı gördünüz mü? Ben de görmedim. Telefonda da aynı kural geçerlidir. Telefonu iki elinizde, dirsekler hafif bükülü olacak şekilde, çok sıkmadan tutun. Yüzünüze çok yaklaştırmayın, çok uzaklaştırmayın.
Telefonların yanında bulunan ses açma, kapama düğmeleri aynı zamanda denklanşör olarak da kullanılabilir. Ekrandaki çekim düğmesine basmak yerine yandaki ses düğmelerini kullanarak daha sabit çekim yapabilirsiniz.
Zamanlayıcı Kullanın
Telefonla fotoğraf çekmenin en zorlu tarafı kamerayı sabit tutmaktır. Ufacık ve hafif telefonun ekranına basarken mutlaka hareket eder. Işık yeterli değilse bulanık fotoğraf çekmeniz olasıdır. Bu sorundan kurtulmak için kameranızın zamanlayıcı ayarını kullanabilirsiniz. 5 – 10 sn ayarlayın, kameranız çekim yapana kadar elinizi sabit tutun. Bu ayarı selfi çekmek için de kullanabilirsiniz.
Manzaraya İnsan Ekleyin
Benim de uzun süre yaptığım bir hatayı siz yapmayın diye yazıyorum. İçinde insan olmayan dağ, doğa fotoğrafları genelde sıkıcıdır. Özellikle çevrede yüksek zirveler, büyük kayalar var ise bu görüntüyü fotoğrafa yansıttığınızda büyüklük algısı ortadan kalkar. Bu sorunu ortadan kaldırmak için fotoğrafınıza arkadaşlarınızı ekleyin. Böylece hem derinlik hem de büyüklük algısını yansıtabilirsiniz.
HDR ve Zoom Kullanmayın
Ota boka HDR ayarıyla çekim yapan arkadaşlarım, bu uyarım size. Bu konuda biraz sert tavır takınacağım. Kameranızın HDR ayarını sonsuza kadar kapatın. Öyle bir özellik yokmuş gibi yaşamınıza devam edin. Akdenizin öğlen güneşinde karşınızdaki manzarayı hdr ile çekince bok gibi fotoğrafınız oluyor. Bunun geri dönüşü de yok. At çöpe o fotoğrafı. Gördükçe sinirim zıplıyor.
Aynı şey yakınlaştırma – zoom için de geçerli. Telefonunuzun kamerası çok ufak, geniş açı objektife sahip. Zoom yaptığınız zaman minicik ekranda fark görmezsiniz fakat baskı aldığınızda ya da bilgisayar ekranında baktığınızda fotoğrafın ne kadar boktan olduğu ortaya çıkar. Zoom yerine kamerayı yaklaştırın. Çok uzakta uçan bir kuşu çekmeye çalışmayın, kuşu izleyin, keyfini sürün.
Telefonunuzu Koruyun
Sıcak yaz ayları dışında çadır kampı yapmaya, doğa yürüyüşü, kayak vs… yapmaya giden herkes doğanın ne kadar ıslak, karlı, nemli olduğunu bilir. Telefonunuzu nemden korumak için çeşitli önlemler almanız gerekecektir. Su geçirmez bir kap, kilitli torba kullanarak telefonunuzu koruyabilirsiniz.
Her Manzaranın Fotoğrafını Çekmeyin
Uzun zaman boyunca binlerce manzara, dağ fotoğrafı çektikten sonra öğrendiğim en önemli kural, “her manzaranın fotoğrafı çekilmez.” Bazı manzaralar gözümüze muhteşem, sıradışı, estetik görünür. Işık, gölge, konum vs… gibi kısıtlamalar yüzünden gördüğümüzü fotoğrafa aktarmak mümkün olmayabilir. Yanınızda tripod ve en yüksek kalite lens bile olsa, olmayınca olmuyor. Bu durumda yapılacak en güzel şey kamerayı bir kenara bırakıp gördüğünüz güzelliğin keyfini çıkarın. Zihninize kaydedin.