Müzisyen – Sokak Sanatçısı
Büyük şehirlerin merkezlerinde hünerlerini sergileyen sokak sanatçılarını kim sevmez ki? Rutin hayatımızdan bizleri uzaklaştıran bu harika insanlar için seyahat etmek, dünyayı dolaşmak son derece kolaydır.
Müzik, oyunculuk, dans, jonglörlük gibi yeteneklerinizi kullanarak şehir merkezlerinde para kazanmanız mümkün. Gösterinizi sergilemeden önce sokak sanatçılarıyla ilgili yerel kuralları öğrenmeye çalışın. Böylece başınızı beladan da uzak tutarsınız.
Ortalama Kazanç: 10 – 100 $ / saat
Hostel / Otel Çalışanı
Turizm okulundan mezun olan çok arkadaşım var. Eğitimlerinin ne kadar detaylı ve yoğun olduğunu sanırım tahmin edebilirsiniz. Bu arkadaşlarım için bir hostelde 3-5 saat çalışmak gerçekten çocuk oyuncağıdır. Bir çok hostel gönüllü çalışan gezginlere kalacak yer ve yemek sağlıyor. Çoğu zaman kısa süreli çalışanlar gelip gitse de bazı hostellerde gönüllü çalışmaya başlayıp bir süre sonra resepsiyonda veya idari işlerde maaşlı çalışan gezginlerle de karşılaştım.
Hostellere alternatif olarak otelde bir süreliğine çalışıp biriktirdiği parayla seyahat ederek yaşamına devam eden çok gezginle karşılaştım.
Ortalama Kazanç: 5 – 10$ / saat
Festival İşleri
Çeşitli festivallerde görev alarak para kazanmak ve seyahat etmek kulağa ilginç geliyor değil mi? Aslında festival işleri bir çok mesleği kapsamaktadır. Yan sahne gösterileri, tesisat işleri, güvenlik görevlisi ve yiyecek – içecek satışı gibi bir çok iş kolunda görev almanız olası. Seyahat edeceğiniz bölgede hangi festivallerin olduğunu öğrenerek en azından 4-5 ay öncesinde başvurunuzu yapmanız gerekebilir.
https://www.everfest.com sitesine ücretli kayıt yaptırarak dünya çapındaki festival organizasyonlarında görev almak için başvuru yapabilirsiniz.
Ortalama Kazanç: Bedava festival biletinden saatlik 15 dolara kadar değişen kazançlar.
Au Pair
Geçen yüzyılda kalan lise ve üniversite yıllarımda bir çok arkadaşım yaz aylarını Au Pair olarak yurtdışına giderek geçirdi. Au pair, aileler tarafından işe alınan profesyonel bebek bakıcısı ya da dadılara verilen isimdir. Çocuklarının daha kolay yabancı dil öğrenmesi için yabancı ülkelerdeki gençleri seçen aileler, ev işlerinde yardımcı olmanın karşılığında oda, yemek ve haftalık ödeme sağlıyor. Au pair olarak yabancı bir ülkeye giderek birinci elden günlük yaşamı deneyimleyebilir, yabancı dilinizi geliştirebilir ve ek gelir sağlayabilirsiniz.
Ortalama Kazanç: 300 – 1000 $ / ay
İş Tatili
Buna daha düzgün bir Türkçe isim bulamadım. “Working holiday visa” olarak sunulan bu vize tipi size seyahat ettiğiniz ülkede yasal olarak çalışma hakkı da verir. Böylece seyahat giderlerinizi karşılayacak bir geliriniz olabilir. Avusturalya’da meyve toplamak, Fransa’da şarap üretiminde çalışmak gibi farklı alanlarda imkanlar sunulmaktadır. Çoğunlukla 18-30 yaş arası gençlere sunulan bu tip vizenin şartları da ülkeden ülkeye değişebiliyor. Seyahat etmek istediğiniz ülkenin konsolosluğundan detaylı bilgi alabilirsiniz.
Avusturalya, Yeni Zelanda, Fransa, İrlanda, Singapur ve Kanada seyahat ederek çalışabileceğiniz ülkelerdendir.
Ortalama Kazanç: Değişken
AirBnB
AirBnB’yi duymayan kalmamıştır diye düşünüyorum. Kısa süreli ev kiralama sistemi olan AirBnB ile evlerini kiralayarak gelir elde eden ve bu sayede seyahat eden çok sayıda insan var. İşin sırrı evinizi AirBnB ile kiraya verirken bir tür işletme modelinizin olmasıdır. Siz evinizden çok uzakta olsanız da AirBnB ile kiraya verebilecek bir sistem kurmalısınız.
Ortalama Kazanç: 300 – 2000 $ / ay
Masaj Terapisti
Uzak doğuda her köşe başında masaj salonlarının olması tesadüf değildir. Çoğunlukla günlük stresi azaltmak, ağrılarla ve kas sorunlarıyla başa çıkmak için gitgide daha çok insan masajı tercih ediyor. Eğitimli masaj terapisti bu becerisini turistik bölgelerde yaşayan ya da seyahat edenlere sunarak gelir sağlayabilir. Büyük bir sağlık firmasında çalışabilir veya çevredeki spor salonlarına, kafeteryalara, hostel ve otellere el ilanları dağıtarak şansınızı deneyebilirsiniz.
Ortalama Kazanç: 30-200$ / gün
Seyahat Yazarlığı
Seyahat ederek gördüğünüz yerleri, deneyimleri yazmak ve bu iş sayesinde seyahat ederken para kazanmak gerçekten de rüya gibi bir şey olsa gerek. Ben bunu blogum sayesinde deneyimliyorum. Gerçekten de keyifli bir iş. Fakat gerçekten de düzenli bir kazanç istiyorsanız bu işi blogların ötesine taşımalı ve seyahat dergilerinde yazarlık yapmayı düşünmelisiniz.
Seyahat yazarlığı düşündüğünüz kadar basit bir iş değil. Öncelikle çok iyi bir anlatım gücünüz olmalı. Mümkünse edebiyat, gazetecilik, reklamcılık ya da drama yazarlık gibi bölümlerden eğitim almalısınız. Bunun yanında gerçekten işe yarar bağlantılar kurmalı, editörler ile tanışmalı ve tercih edilmenizi sağlayacak derecede farkınızı öne çıkarmalısınız.
Seyahat yazarlığı sadece dergilerle kısıtlı değildir. Gazete ekleri, web siteleri veya rehber kitaplar için de yazarlık yaparak para kazanmak mümkün.
Ortalama Kazanç: 0,10 – 1$ / kelime
Serbest Çevirmen
Çevirmenlik yapmak için anadilinizin yanında en az bir dile gerçekten hakim olmanız gerekir. Üniversitede yabancı dil bölümünden mezun olanlar bu konuda oldukça şanslı. Tercüme bürolarından aldıkları belgelerin, kitapların çevirisini bilgisayarda yapıp eposta ile yollayarak geçimini sağlayan çok sayıda insan var.
Fakat bunu gözünüzde büyütmenize de gerek yok. Dünyayı gezerken ağır bir felsefik romanı, bürokratik belgeleri ya da akademik araştırmaları çevirmekle uğraşmak kulağa pek hoş gelmez. Turistik bölgedeki bir kafenin, restoranın menüsü, dilinizi konuşan turistlere tur satan bir acentanın katalogları, Türkiye pazarına girecek bir web sitesinin içerikleri çevirmenlik yapmak için karşınıza çıkabilecek bir çok seçenekten sadece bir kaçı.
Serbest çevirmenlik hizmetinizi sunacağınız çok sayıda web sitesi de bulunuyor. Bu sitelerde oyun, web sitesi veya basit belgelerin çevirilerini belli miktar para karşılığında yapmanız mümkün.
Yabancı diliniz ne kadar iyi ise kazanacağınız miktar da o kadar iyi olacaktır.
Ortalama Kazanç: 0.10 – 0.40 $ / Kelime
Barmen / Barmaid / Garson
Ülkemizde “Turizm ve Otel İşletmeciliği” açık ya da örgün eğitime sahip ve oldukça yaygın bir bölümdür. Buradan mezun olanlar sadece devasa otellerde çalışmak zorunda değildir. Turizm – Otel bölümünden mezun olan ve Dünyayı gezmek isteyen birisi gittiği şehirdeki bar, restoran, hostel, otel gibi yerlerde de çalışarak para kazanabilir.
Dünya’nın her yerinde barlar, clublar ve restoranlar birbirine çok benzer iş modeline sahiptir. Yabancı ülkede bar ya da servis elemanı olarak çalışmak isterseniz yerel dili de bilmeniz gerekir. En azından temel düzeyde dil öğrenmek için bir kaç hafta kurs almayı düşünebilirsiniz. Turistik yerlerde iş bulmak daha kolay olabilir fakat işin sırrı bu konuda deneyimli olmaktır. Deneyim kazandıkça iş bulmanız daha kolay olacaktır.
Bar elemanı olarak çalıştığınız yerden sabit bir maaş alabilir ya da kalacak yer, yemek + bahşişler üzerinden de anlaşabilirsiniz. Batılı ülkelerde bahşiş geleneği oldukça yaygındır ve düşündüğünüzden daha çok para kazanmanız olasıdır.
Venezuela’da Orinoco Delta kampında çalışırken zaman zaman kampın barına da bakıyordum. Sıkça tüketilen cuba libre, mohito gibi kokteylleri öğrenmek çok da zor olmadı. Gönüllü çalışsam da bahşişler bana kalıyordu. Günde 5-20 dolar arası bahşiş kazandığımı hatırlıyorum.
Ortalama Kazanç: 500 – 2000 $ / Ay
Fotoğrafçı
Macera peşinde koşan seyahat ve doğa fotoğrafçısı olmak, bu işten para kazanmak gerçekten çok fazla emek, bilgi, pratik ve zaman isteyen bir süreçtir. Fotoğraflarınızı stok sitelerinde satışa çıkarabilir, dergilerde, medyada kullanılmak üzere satabilir, rehberli fotoğraf turları düzenleyebilir veya seyahat ettiğiniz yerlerde bilginiz ölçüsünde fotoğraf dersleri vererek para kazanabilirsiniz.
Ortalama Kazanç: 200 – 10.000 $ / ay
Emeğinize sağlık, teşekkürler. Umarım daha ayrıntılı bir serseri meslekler listesi yaparsınız bir ara…
Fark yaratan bir yazı olmuş Güneş, tebrik ederim 👏👏