En Sevdiğim Fotoğraf Belgeselleri

Beni tanıyan herkes fotoğraf ve belgesel sevgimi de çok iyi bilir. Sadece fotoğraf çekmekle sınırlı değil bu ilgi. Diğer fotoğrafçıların hayatını, eserlerini ve fotoğraf, hayat hakkında düşüncelerini de öğrenmeye çalışırım. Bunun en keyifli ve kolay yollarından birisi de fotoğraf belgeselleri izlemek. Bu sevgimi paylaşmak ve sizin de fikrinizi almak için en sevdiğim fotoğraf belgesellerini paylaşmak isterim. Hepsi Youtube veya Vimeo üzerinde izlenebilir. Bazıları siteye gömülmediği için doğrudan link verdim.

Sevdiğiniz belgeselleri, listede olmayan ama mutlaka izle dediklerinizi yazının sonunda yorum bölümünde paylaşabilirsiniz.

Bu yazıyı faydalı bulduysanız, daha çok kişiye ulaşması için sosyal medya hesaplarınızdan paylaşmayı unutmayın. İyi seyirler.

Edward Weston: The Photographer (1948)

Edward Weston zamanının en iyi belgesel fotoğrafçıları arasında yer alır. Bu belgesel Edward Weston’un hayatını takip ediyor. Kendisinden bir iki alıntı yapmak isterim;

“Her fotoğraf kendine has sorunları da beraberinde taşıdığı için kompozisyonun kuralları yoktur. Kestirme yollar, formüller kullanamazsınız, her seferinde cevabı bulmak için çalışmalısınız.”

“Fotoğrafını çektiğiniz malzemenin doğasını ortaya çıkarak en iyi ışığı bulmaya çalışın.”

Half Past Autumn: The Life and Work of Gordon Parks

Bir çok farklı alanda yakaladığı başarılar ile Gordon Parks bir çokları için modern zamanın rönesans adamı olarak kabul edilir. Başarılarının arasında en önemlisi çığır açan belgeselciliğidir. Fotoğraflarının etkisi günümüze kadar uzanmıştır.

Alfred Stieglitz: The Eloquent Eye (1999)

Bu harika belgesel PBS American Masters serisine ait. Sokak ve belgesel fotoğrafçısı Alfred Stieglitz’i anlatan çok çok güzel bu belgeseli bulup izlemenizi tavsiye ederim.

Belgeseli Youtube üzerinde BURADAN izleyebilirsiniz.

The Colourful Mr Eggleston

Belgesel fotoğrafçısı William Eggleston’u memleketi Memphis’te çalışırken izleyebilirsiniz.

Ansel Adams – A Documentary Film (2002)

En Sevdiğim Fotoğraf Belgeselleri – Yolda Kal
Ansel Adams | En Sevdiğim Fotoğraf Belgeselleri

Ansel Adams hakkında günlerce konuşabilir, sayfalarca yazabilirim. Fotoğrafa yaptığı teknik katkıların yanısıra doğa fotoğrafçılığını bugün bile hepimize öğretmeye devam ediyor. Çektiğim fotoğraflarda Ansel Adams’ın etkisi çok ama çok büyüktür.

Ansel Adams’a göre hayat ve sanat, fotoğrafçılık ve el değmemiş yaban hayatı, yaratıcılık ve iletişim, aşk ve anlatım birbirinden ayrılamaz kavramlardır. Fotoğraf belgeselleri arasında tekrar tekrar izlediğim nadir videolardan birisi.

Belgesel Youtube üzerinde, BURADA

National Geographic: Search for the Afghan Girl

National Geographic kapağında yayınlanan Afgan kızı fotoğrafını görmeyen kaldı mı? 1985 yılında yayınlanan bu fotoğraf Steve McCurry’nin tüm dünyada tanınmasını sağladı.

Bu belgeselde -adından da anlayacağınız üzere- Steve McCurry fotoğrafını çektiği genç Afgan kızını aramaya çıkıyor. National Geographic kapağından Afganistan’ın dağlık bölgelerine uzanan etkileyici belgeseli mutlaka izleyin. Uzun soluklu hikayesi olan bunun gibi fotoğraf belgeselleri beni çok heyecanlandırıyor.

National Geographic Live! : The Life of a Photograph

Deneyimli National Geographic fotoğrafçısı Sam Abell, usta bir fotoğrafçının kalbinin ve zihninin içine bir bakış sunuyor.

 

The Many Lives of William Klein (2012)

William Klein birçok farklı hayata sahip, dünyanın en etkili fotoğrafçılarından biri.
Sokak fotoğrafçılığına öncülük eden William Klein, 20. yüzyılın en simgesel moda görüntülerinden bazılarını yarattı.
Bunların yanında içlerinde Muhammed Ali hakkında ilk belgesel ve moda dünyasının parlak bir hicvi olan “Who Are You Polly Magoo?” da bulunan yirmi farklı film çekti.

Belgesel Youtube üzerinde, BURADA

The Real Weegee

Ünlü New York fotoğrafçısı Weegee hakkında 1993 tarihli bir fotoğraf belgeseli.
Weegee’nin uzman olduğu alan 1940’larda ve 50’lerde sokak hayatı ve suç bölgeleriydi.

 

Leaving Home, Coming Home: A Portrait of Robert Frank (2005)

A Portrait of Robert Frank, film yapımcısı ve belgesel fotoğrafçısı Robert Frank ile oldukça samimi röportajlardan oluşuyor. Amerika’yı tekrar tanımlayan, son derece etkili kareler yakalayan, büyük bir kıskançlıkla fotoğraflarına baktığım bir sanatçı.

Sanatçı yaşadığı New York şehrinin son 50 yılda değişimi hakkında hislerini ve düşüncelerini paylaşıyor. Belgeselde Robert Frank’in çalışmalarına da yer verilmiş. Pull My Daisy, Me and My Brother gibi filmlerinden bazı bölümlerin yanısıra az bilinen Rolling Stones belgeseli Cocksucker Blues’dan da bölümler izleyebilirsiniz.

Bu belgeselin kısa tanıtımını bırakıyorum. Tamamını maalesef sadece Apple TV’de izleyebilirsiniz.

DUFFY: The Man Who Shot the Sixties

David Bailey ve Terence Donovan ile birlikte Duffe de belgesel ve moda fotoğrafçılığının yenilikçi sanatçıları arasında yer alır.

Fotoğrafları moda fotoğrafçılığında ve hatta sektörde o kadar büyük etki yapmıştır ki 1962 yılında The Sunday Times Duffy, Bailey ve Donovan için “Terrible Trio” (berbat, müthiş, korkunç üçlü) yakıştırması yapar.

1970 yılında Duffe tüm negatiflerini yakar ve ortadan kaybolur. Sergisinin hemen öncesinde hayatı, çalışmaları ve neden her şeyi yaktığını anlatmayı kabul eder.

No Worries: Martin Parr

Magnum belgesel fotoğrafçısı Martin Parr batı Avusturalya’yı fotoğraflarken yakalanır 🙂

FotoFreo festival müdürü Bob Hewitt kendisinden üç liman şehrini fotoğraflamasını ister. Kısa fakat keyifli belgeselde Fremantle, Broome ve Port Hedland’ı da görebilirsiniz.

HENRI CARTIER-BRESSON: “Pen, Brush & Camera” (1998)

Tüm zamanların en etkileyici fotoğrafçılarının başında gelen Henri Cartier-Bresson bu belgeselde hayatı, çalışmaları, fikirleri ve inançları hakkında bilgiler veriyor. Belgesel aynı zamanda oldukça önemli üç Londra sergisine de denk geliyor.

Özellikle analog fotoğraf meraklıları için en iyi fotoğraf belgeselleri arasında yer alıyor.

Belgesel Youtube üzerinde, BURADA

Richard Avedon: Darkness and Light

Moda ve portre fotoğrafçılığına hiç ilgim olmasa bile bu alanda çalışan fotoğrafçıları takip etmeyi seviyorum. Richard Avedon da bunlardan birisi.

Moda fotoğrafçılığında devrim yaratan sanatçı Richard Avedon hakkında yapılmış son derece sağlam bir belgesel.

Cindy Sherman – Nobody’s Here But Me (1994)

New Yorklu sanatçı Cindy Sherman özellikle kadın fotoğrafları ile ünlüdür. Fotoğraflarında sadece kamera arkasında durmaz, kamera önünde de kendisi vardır.

Stüdyosunda çalışırken Hi-8 kamerayla kendi kaydettiği görüntülerle belgesele katkıda bulunur.

‘Sex Pictures’ olarak bilinen önemli dizisinden de bahseder. Bu dizide, AIDS ve Amerika Birleşik Devletleri’ndeki sanat sansürü tartışması ışığında cinsellik temasını ele alıyor.

Belgesel Youtube üzerinde, BURADA

BBC LOMO Documentary

Lomography kavramını duymayan var mı? Fotoğrafa bambaşka bakış açısı ve teknikler getiren Lomo ve devrimci, yaratıcı hayran kitlesini ben de beğenerek takip ediyorum.

2004 yılında BBC’de yayınlanan Lomography belgeseli diğerlerinden biraz daha farklıdır. Burada fotoğrafçılar yerine Lomo şirketi anlatılıyor. Lomography hareketine ait çok sayıda konu ve fotoğrafı belgeselde izleyebilirsiniz. Son derece eğlenceli ve son zamanların en iyi fotoğraf belgeselleri arasında olduğunu söyleyebilirim.

Belgesel Youtube üzerinde, BURADA

CEVAP VER

Yorumunuz
Adınız

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.