Mostar köprüsü ile ilk tanışmamız çok özel bir şekilde oldu. Yılbaşını bahane edip 10 günlük Balkan seyahati yaparak bir kez daha Üsküp ve Belgrad‘ı görme şansı elde ettim. Bu sefer daha önce seyahat etmediğim Mostar ve Saraybosna da yolculuk planımdaydı. 10 günlük seyahatim süresince en az vakti Mostar’a ayırmış olsam da beni en çok etkileyen yer oldu. Geri döner dönmez hemen Mostar videolarından ufak bir tanıtım hazırladım ve ilk yazımı Mostar için yazdım.
Mostar, Bosna-Hersek‘te Hersek bölgesinin en büyük şehri ve Bosna-Hersek Federasyonu’na bağlı Hersek-Neretva Kantonu’nun idarî merkezi olan şehir.
Neretva Nehri‘nin kıyısında yer alan Mostar, Hersek’in başkentidir. 105.000 nufuslu şehir, Bosna-Hersek’teki iç savaş sırasında büyük zarar gördü. Şehre ismini veren ünlü Mostar Köprüsü Hırvatlar tarafından yıkıldı. Savaş sırasında şehrin etnik yapısı değişti. Müslümanlar Mostar’ın doğusunda, Hırvatlar batısında yaşamaya başladı. Sırpların çoğu ise şehirden ayrıldı.
Savaştan sonra şehirde zarar gören binalar tamir, tarihi eserler restore edildi. Avrupa Birliği restorasyon çalışmaları için 15 milyon dolar harcadı. Bu arada yıkılan Mostar Köprüsü ABD, Türkiye, Hollanda, İtalya ve Hırvatistan’ın katkılarıyla Yapı Merkezi tarafından temel ,beden duvarları ve zemini güçlendirilen köprü,ER-BU adlı diğer bir Türk şirketi tarafından aslına uygun olarak yeniden inşa edildi. 2005 tarihinde eski Mostar şehri, UNESCO tarafından Dünya Miras Listesine alındı. Kayseri ile, Mimar Sinan’ın Kayseri doğumlu olduğu için, kardeş şehir ilan edilmiş.*
Günübirlik de olsa Mostar’ı ziyaret etmek beni son derece mutlu etti. Bir tarafta savaşın izlerini taşıyan binalar, diğer tarafta günlük hayatlarına devam eden insanların şehri. Sisli bir havada vardığım Mostar harika fotoğraflar çekmek için güzel bir fırsat sundu.
Mostar Köprüsü ve Eski Çarşı
Otobüs ile vardığım Mostar’da otobüs terminalinden yürüyerek Mostar köprüsüne vardım. Neretva nehrinin turkuaz renkte akan suları ilk görüşte büyülenmeme sebep oldu. Köprüye giden yolda bulunan eski çarşıda adeta zaman durmuş gibi. Kafamın içinde barınan Osmanlı dönemi İstanbul’u, İzmir’i adeta karşımda canlı bir halde varlığını sürdürüyor gibiydi. Sakin ve son derece nazik insanlar, bana göre otantik, orada yaşayanlara göre ise günlük sayılan dekorlar, dükkanlar ve ürünlerle dolu sokaklar bende hayranlık uyandırdı.
Mostar Köprüsü, Bosna-Hersek’in Mostar şehrinden geçen, Neretva Nehri üzerinde Mimar Sinan’ın öğrencisi Mimar Hayreddin tarafından 1566 yılında inşa edilen köprüdür. Mimar Hayreddin, köprü için 456 kalıp taş kullanmış. Köprü, çevresindeki kente adını da verdi. Mostar, Hersek bölgesinin ana kenti oldu. Boşnakça Stari Most (Eski – Tarihi Köprü) dense de Türkçe’de köprünün adı Mostar olarak geçmekte.
Mostar Köprüsü, cesur sporcular tarafından yıllarca bir atlama platformu olarak kullanılmış. Geleneğe göre şehrin erkekleri, nişanlılarına cesaretlerini ispatlamak için düğün öncesinde köprüden atlarlarmış.* Mostar Köprüsü denince herkes gibi benim de aklıma köprüden atlayan cesur gençler geliyor.
Mostar çarşı da ilginç ürünler bulabileceğiniz ufak dükkanları barındırmakta. Klasik hediyelik eşyaların yanında eski Rus ve Yugoslavya ordusuna ait ilginç ürünlerin satıldığı dükkanlar da mevcut. Sokaklarda gezerken denk geleceğiniz bir lokantada Cevapcici yemeden geçmeyin derim. Çarşının belli noktalarından da Mostar köprüsünün ve Neretva’nın güzel fotoğraflarını çekebilirsiniz.
Mostar oldukça küçük bir yer olduğu için günübirlik seyahatlere uygun. Buraya sabah gelip akşam üstü olmadan her yerini yürüyerek gezebilir ve şehri keşfedebilirsiniz. Konaklamak için Mostar’dan akşam otobüsü veya treni ile Saraybosna‘ya geçmek avantajlı olabilir. Tren otobüse göre çok daha ucuz ve konforlu.
Neretva Nehri
Neretva Adriyatik havzasının doğusunda bulunan en büyük nehirdir. Yaklaşık 230 km uzunluğa sahip olan nehirde 15 metreden yüksek 4 Hidroelektrik santrali bulunur. Neretva nehri, Mostar’ın sisli havasında bile güzelliğini koruyabildiğine göre sanırım Avrupa’nın en güzel suyuna sahip nehri.
Neretva çevresindeki kayalıkların üstünde bulunan yeşil yosunlar, nehirde oradan oraya yüzen ördekler ve nehrin üstünden uçan, zaman zaman köprünün altından süzülerek geçen martılar nehrin güzelliğine keyif ve huzur katmakta. Son derece berrak olan suyu oldukça kuvvetli akıyor. Köprünün karşıdan fotoğraflarını çekmek için merdivenlerle inilen bölümde Neretva’ya bir adım uzakta olabilmek son derece heyecanlı. Suyu buz gibi olsa da şöyle bir tadına bakmak kendi adıma keyifli bir deneyim oldu.
Mostar’ı sokak sokak gezerken bol bol fotoğraf ve video çekme fırsatını da yakaladım. Uzun zamandır hiç bu kadar keyif ve istekle fotoğraf çektiğimi hatırlamıyorum. Mostar, 10 günlük balkan seyahati süresince en çok fotoğraf ve video çektiğim şehir oldu.
Mimarisi ve dogasi mukemmel bir yer, Kotor`dan sonra sevdigim bir baska guzel yer burasi.
Merhaba
2 arkadaş 4 gün bosna bileti aldık. Yani 4 tam günümüz var. Sizce araba kiralamamız mantıklı olur mu? Bosna içinde ve etrafında ulaşım açısından ihtiyacımız olur mu
Merhaba Tunahan;
Bosna’da otobüs ve trenle ulaşım oldukça kolay ve ucuz. Mesafeler çok fazla değil. Otobüsler de yolculuklarda bizim ülkedeki gibi çok fazla mola vermiyorlar. Bu anlamda araba kiralamanın pek avantajı olmayabilir.
Yine de kiralık arabanın avantajları da var tabii. İstediğin saatte istediğin yere ulaşma şansı verir.
Karar verirken bütçenizi gözden geçirin. Nereleri görmek istediğinizi kararlaştırın. Yol planınız arabaya ihtiyaç duyup duymayacağınızı ortaya koyacaktır.
NOT: Bosna’da şehirlerarası yollar eski, dar ve çok virajlı dağ yollarıdır. Bölgeye alışık olmayan birisi araba kullanmakta zorlanabilir.
ben 1 eylülde 1 haftalik bosna turu yapmayi düsünüyorum tek basima siz oralari gezip
gördügünüzden ne gibi tavsiyelerde bulunursunuz .Tek basina sikici olmazmi yada orada
eslik edecek arkadas bulabilirmiyim ? Hostel lerde konaklama nasil oluyor 6 yabanci bir oda da kalma güvenli oluyormu
bilgilendirirseniz memnun olurum
Merhaba.
Tek başına yola çıksan da emin ol hostellerde şehri birlikte gezmek isteyecek birileri mutlaka olacaktır. Olmasa da yalnız başına yeni yerler keşfetmek ilginç bir deneyimdir. Canın sıkılmaz hiç merak etme.
Hosteller genel anlamda güvenlidir. Yine de değerli eşyalarını ortalıkta bırakmamak gerek. Öğrenci yurdu gibi düşünebilirsin hostel odalarını.
Ben de bir Boşnak olarak gezinizi heyecanla okudum. Bu yıl HAziran’da eşimle ilk defa 44 yıl sonra Bosna’ya doğdugum topraklara gideceğim. Gerçekten çok heyecanlıyım .Sallanansandelye isimli blogumda sizin gibi paylaşacağım sizlerle duygularımı.. Tekrar teşekkür ederim. Saygılarımla, Hakime Özgüven
Harika bir seyahat olacağından hiç şüphem yok. İlginiz için teşekkür ederim.
Hakikaten çok hüzünlü bir şehir. Yemek olarak ise en katı insanın bile sıkıntı yaşamayacağı güzellikte lezzetlere sahip. O kadar yakınına gitmişken blagay, özelliklede poçitel osmanlı köyüne gitmeniz güzel olurdu.
Bosna’nın geneli yemek konusunda tam bir cennet. Maalesef pek vaktim olmadığı için sadece Mostar’ın merkezi ile yetinmek zorunda kaldım.
Video çok güzel olmuş, açıklamalar ayrı bir değer katmış. Emeğine sağlık. Selamlar..
Teşekkür ederim.