Yaz Kampı İçin Güvenlik İpuçları

Yaz ayları hem havaların ısınması hem de özellikle öğrencilerin tatilleri dolayısı ile kamp yapmak için oldukça elverişli bir zamandır. Isınan havalar ile birlikte doğada vakit geçirmek kolaylaşır, gerekli olan kamp malzemeleri azalır, deniz kıyısından yüksek irtifada bulunan alanlara ulaşım kolaylaşır. Yaz kampı deneyimli veya deneyimsiz tüm doğa severler için harika fırsatlar barındırır. Unutmayın ki yaz kampı yapmanın kolaylığı bir çok insanın olası tehlikeleri görmezden gelmesine de sebep olur. Yaz aylarında doğa yürüyüşleri ve kamp yapmak düşündüğünüzden çok daha büyük tehlikeleri barındırmaktadır. Siz siz olun yazın sıcak günlerinde doğaya doğru seyahat ederken tehlikeleri göz ardı etmeyin ve sağlığınızı, güvenliğinizi korumak için elinizden gelen tüm çabayı gösterin.

Yaklaşan yaz aylarında çıkmayı düşündüğünüz doğa yürüyüşü, yaz kampı, bisiklet turu gibi seyahatlerde karşılaşılması olası dehidrasyon (su kaybı), güneş çarpması, sıcak çarpması ve kaybolma gibi durumlarla nasıl başa çıkabileceğinizi bu makalede okuyabilirsiniz.

Yaz Kampı İçin Güvenlik İpuçları

Kampta Kaybolmak

Bazı durumlarda işler düşündüğünüz gibi yürümez. Özellikle doğada, ormanlık alanlarda, kırsal bölgelerde farkında olmadan bir anda yolunuzu kaybedebilirsiniz. Eğer kendinizi bir anda kaybolmuş bir halde bulursanız yapmanız gereken ilk iş panik yapmadan sakince plan yapmak olmalıdır.

İngilizce STOPkelimesi acil durumda ne yapmanız gerektiğini kolay yoldan hatırlamanızı sağlar.

S: Stop – Dur

T: Think – Düşün

O: Observe – Gözlemle

P: Plan – Planla

S: Stop – DUR

Güzel havada doğa yürüyüşü yaparken insanın dikkati sandığınızdan çok daha fazla dağılır. Çevredeki bitkilerin güzelliğine, kuşların, böceklerin cıvıltılarına, fiziksel zorlukların azlığına aldanan doğa severler nereye gittiğine dikkat etmekte zorlanır. Yaz kampı yapmak için gittiğiniz ormanlık, dağlık veya ova, patika gibi yerlerde kaybolmak son derece sık yaşanan bir durumdur.

Arnavutluk Guritop dağında kaybolduğumuzda durduk ve çiğdem çitledik :)
Arnavutluk Guritop dağında kaybolduğumuzda durduk ve çiğdem çitledik 🙂

Doğada hayatta kalmanızı gerektiren bir durumla karşı karşıya kaldığınızda yapmanız gereken en iyi hareket DURmaktır. Kendinizin ve yanınızdakilerin güvenliğini sağladıktan sonra mümkünse sakinleşin. Uygun bir yerde oturun ve kayıp olmanın getirdiği korkunun azalması için sakinleşmeye çalışın. Tamam kabul etmek zorundayım ki çok kere dağlarda, ormanlarda kayboldum ve her seferinde sakinleşmek yerine ilk yaptığım şey çılgına dönmek oldu. Üç, beş dakika paniğe kapılıp şaşkın ördek gibi ortalıkta ne yapacağını bilmeden sağa sola bakınmak normal kabul edilebilir. Fakat bu durumun daha uzun süre sizi esir almasına izin vermeyin. Bu yüzden öncelikle durup sakinleşmeniz gerekir. Herşeyin yoluna gireceğini aklınızdan asla çıkarmayın. Yanınızda bulunan yiyeceklerden atıştırın, bir şeyler için. Hava kararmaya başlıyor olsa bile bunu sorun etmeye gerek yok. Yanınızda muhtemelen yeterli malzemeler olacaktır. Bir gecelik açlıktan kimse ölmez.

Hayatta kalmak için tüm ihtiyacınız %85 zihinsel %15 fiziksel güçtür. Zeki bir varlık olduğunuzu, hayatta kalabilmek için sandığınızdan çok daha fazla bilginiz, içgüdüleriniz olduğunu hatırlayın. Sakın unutmayın, ilk adım: DURMAK!

T : Think – Düşün

Tek başınıza değilseniz grubu toplayın. Gerçekten ne olup bittiğini anlamak için zihninizi kullanmaktan çekinmeyin. Eğer kaybolduğunuzu düşünüyorsanız öncelikle harita üzerinden (umarım yanınızda bir tane vardır) bulunduğunuz bölgeyi bulmaya çalışın. Çevrenize bakının, yamaçları, zirveleri, dağ sırtlarını veya diğer dağlara bakarak nehir veya göllere göre konumunuzu saptamaya çalışın.

Yanınızda bir harita yoksa nerede rotadan çıktığınızı hatırlamaya çalışın. Aklınıza gelen en son işaret neydi? Oradan sonra hangi yönde ilerlediniz? Eğer bir patika veya yol üstündeyseniz geriye doğru başlangıç noktasına ilerleyebilir misiniz? Karlı veya topraklı bir bölgedeyseniz ayak izlerinizi geriye doğru takip edebilir misiniz? Bu soruların cevaplarını ararken sakın bir yere gitmeyin. Acele etmenize gerek yok. Olduğunuz yerde kalmaya devam edin. Durun ve Düşünün!

O: Observe – Gözlemle

Çevrenizde neler var neler yok iyice gözlemlemek faydayı arttırır.
Çevrenizde neler var neler yok iyice gözlemlemek faydayı arttırır.

İçinde bulunduğunuz durumu değerlendirin. Hava durumu nasıl? Çevrede barınak için kullanacağınız en iyi yer neresi? Çantanızda ve ceplerinizde bulunan her şeyi gözden geçirin. Çevrenizde işinize yarayabilecek doğal kaynakları tespit etmeye çalışın. Dağın başında çevrede hiç bir şey yokmuş gibi görünse de dikkatlice incelediğinizde işinize yarayacak bir çok doğal kaynağın farkına varırsınız. Ne tür kıyafetleriniz var? Nasıl bir kıyafete ihtiyacınız olabilir? İhtiyaçlarınızı karşılamak için neler yapabilirsiniz? Becerilerinizi ve doğaçlama yeteneğinizi gözden geçirin. Acele etmeyin ve henüz bir yere ayrılmayın. Durun, Düşünün ve Gözlemleyin.

P: Planla

Durumunuzu, konumunuzu ve ihtiyaçlarınızı ortaya koyduktan sonra ne yapacağınızı planlamaya başlayabilirsiniz. Gözlemleriniz, yanınızda bulunan malzemeniz, çevrenizdeki malzemelerden neler yapabileceğiniz ve kendinizi nasıl güvende tutacağınız gibi kavramlara dayanarak planınızı hazırlamaya başlayabilirsiniz. Daha önceden okuduğunuz, deneyimlediğiniz, öğrendiğiniz hayatta kalma becerilerini uygulamaya başlayabilirsiniz. Olabildiğince sakin kalmaya özen gösterin. Planınızı dikkatlice ve özenle hazırlamalısınız. Apar topar, dikkatsizce hareketler durumunuzu daha da kötüleştirecektir. Kırsal alanda kaybolan veya tehlike içine giren insanların büyük çoğunluğu 24 saat içinde bulunurlar. Gerekirse bundan çok daha uzun süreler hayatta kalabilirsiniz.

Kaybolduğunuzda en büyük yardımcınız basılı haritalar olur. | Makedonya
Kaybolduğunuzda en büyük yardımcınız basılı haritalar olur. | Makedonya

Pusula, harita ve GPS gibi malzemeleri taşımak ve kullanmayı bilmek doğa yürüyüşçülerini çok büyük oranda kaybolmaktan kurtarır.

Dehidrasyon – Sıvı Kaybı

Eğer susadığınızı hissediyorsanız dehidrasyonun ilk aşaması çoktan başlamış demektir. Özellikle yaz kampı için çıkılan doğa yürüyüşleri sırasında sıcak ve kuru hava, yükseklik, düşük nem gibi sebepler sıvı kaybı yaşamanız için harika bir karışımdır. Bir de buna tepenizde cayır cayır yanan Güneş’i eklerseniz olası sıvı kaybınız ciddi hayati riskleri ortaya çıkarır. Doğa yürüyüşlerinde sıvı kaybını önlemek için susamayı beklemeden sıvı almayı alışkanlık haline getirin. Serin yerlerde doğa yürüyüşü veya yaz kampı yapıyor olsanız da havanın sıcaklığına sakın aldanmayın. Dehidrasyon her tür iklimde yaşanabilir. Kuru, sıcak bölgelerde doğa yürüyüşü yapıyorsanız günlük en az 3-4 litre su içmelisiniz.

Doğa yürüyüşüne başlamadan bir kaç gün öncesi tükettiğiniz sıvı miktarını kontrol ederek yeterli miktarda sıvı aldığınızdan emin olun. Böylece yürüyüşe sıvı kaybı yaşayan bir vücutla başlamamış olursunuz. Bu yürürken tükettiğiniz sıvı kadar önemlidir.

Sıvı kaybının belirtileri:

– susamak
– baş ağrısı
– baş dönmesi
– terlemede artış
– bulantı
– kramplar
– aşırı yorgunluk
– koyu idrar veya idrarsızlık

Yaz kampı için yola çıktığınızda siz veya yanınızdaki birisi yukardaki belirtilerden herhangi birisine yakalanırsa yapmanız gerekenler:

Gölgelik bir yer bulun. Ağaç altı, çalılık, dik bir yamaç veya elinizdeki malzeme ile yapacağınız gölge bir alan olabilir. Çevrede bitki yok ise yürüyüş batonu ile tshirt, pareo veya benzeri bir malzeme ile gölgelik alan yapabilirsiniz. Sıvı kaybı yaşayan kişiye azar azar su içirin. İlk akla gelen bol bol su içmek olsa da sakın bunu yapmayın! Sıvı kaybına uğrayan kişi bir anda çok fazla su içtiği zaman kusabilir ve bu çok daha fazla sıvı kaybına sebep olur. Küçük yudumlarla aralık vererek su içtikten sonra azar azar su miktarını arttırabilirsiniz. Yine de bir seferde çok fazla su içmekten kaçının.

Doğa yürüyüşünde sürekli sıvı almaya özen gösterin.
Yaz kampı ve doğa yürüyüşünde sürekli sıvı almaya özen gösterin.

Sıvı kaybına uğrayan kişiyi yelleyin. Kişi kendini tamamen iyi ve dinç hissedene kadar dinlenmesi için zaman tanıyın. Bu durumda olan kişiler genelde grubu yavaşlattıklarını veya etkinlikte tatsızlığa sebep olduklarını düşünerek tam olarak kendilerine gelmeden iyileştiklerini söyleyebilirler. Yürüyüş veya yaz kampı boyunca kişiyi gözlem altında tutun. Eğer durumunda bir iyileşme yoksa veya daha kötüye gidiyorsa mutlaka profesyonel yardım çağırın.

Güneş Çarpması

Sıvı kaybını kavurucu Güneş ile bir araya getirdiğinizde Güneş Çarpması yaşamanız gayet olasıdır. Eğer dikkat edilmez ise ölümcül sonuçlara sebep olabilir.

Güneş çarpması sıvı kaybına benzer belirtilerin yanında şu belirtilere sebep olur:

– Solgun ve soğuk deri
– Çok Aşırı terleme
– Bulantı
– Bitkinlik, baş dönmesi veya baygınlık
– Baş ağrısı
– Kramp

Güneş çarpması dikkat edilmezse ölümcül sonuçlara sebep olabilir. | IStockPhoto
Güneş çarpması dikkat edilmezse ölümcül sonuçlara sebep olabilir. | IStockPhoto

Kişiyi gölgelik bir yere oturtun ve su içmesi için yardımcı olun. Sıvı kaybında olduğu gibi suyu azar azar ve aralıklarla içmesini sağlayın. Vücut ısısını düşürmek için nemli bir bezi vücuduna koyabilir ve kişiyi yelleyebilirsiniz. Kişi kendisini iyi hissedene kadar yürüyüşe devam etmeyin. Eğer mümkünse yürüyüşü sonlandırıp uygun bir yerde kampınızı kurun ve ertesi günü bekleyin.

Sıcak Çarpması – Havale

Sıcak çarpması, Güneş çarpmasından çok daha tehlikelidir ve süratli bir şekilde önüne geçilmesi gerekmektedir. Bu durumda vücut sıcaklığı hayati tehlike yaratacak 40.5 derecenin üstüne çıkar. Sıvı kaybı ve aşırı efor sıcak çarpması için tehlike bir bileşim yaratır.

Sıcak çarpmasının belirtileri;

– Kalp atışında hızlanma / hızlı nabız
– Sıvı kaybı (dehidrasyon)
– sıcak, terli, kırmızı deri
– Zihin bulanıklığı ve yönelim bozukluğu

Sıcak çarpması ile karşı karşıya kalan kişinin en kısa sürede tıbbi yardım alması zorunludur. Kişinin vücut sıcaklığı hızlı bir şekilde düşürülmelidir. PANİK YAPMAYIN! Eğer bulunduğunuz bölgede acil tıbbi yardım almanız mümkün değilse kişiyi gölgelik bir alana götürün. Kıyafetlerini gevşetin ve az miktarlarda serin su içmesini sağlayın. Vücuduna su serperek ve yelleyerek vücut sıcaklığının düşmesine yardımcı olun. Eğer bir kaç kişilik grup halinde doğa yürüyüşü yapıyorsanız vakit kaybetmeden ekipten bir kişiyi yardım çağırması için yollayın. Sıcak çarpması yaşayan kişiyi asla yalnız başına bırakmayın. Durumu çok iyi gözlemleyerek durumun daha kötüye gitmesini veya nüksetmesini engellemeye çalışın.

Yüksek İrtifa = Yetersiz Oksijen

Yüksek irtifalara çıkacak olan kişiler özellikle deniz kıyısı gibi alçak bölgelerden geliyorlar ise yüksekliğe alışmaları zaman alabilir. Hızlı bir şekilde 2438 metreden yükseğe çıkan kişiler yeterli alyuvara sahip olmadıkları için ihtiyaçları olan oksijeni alamazlar. Yüksek irtifalarda oksijen azalır ve gereken fiziksel efor artar. Doğa yürüyüşü yapan kişiler yüksek irtifadan düşündüklerinden daha çok etkilenirler. Yüksek irtifada yapılan doğa yürüyüşleri beraberinde daha hızlı sıvı kaybı ve sıcaklık çarpması gibi riskleri de getirir. İrtifadan kaynaklanan etkileri azaltmak için yavaş yürümek, sık mola vermek ve bol miktarda sıvı tüketmek gerekmektedir.

Yüksekliğe bağlı oluşabilecek hastalıklar.
Yüksekliğe bağlı oluşabilecek hastalıklar.

Yüksek irtifalarda ortaya çıkan sorunlar düşündüğünüzden çok daha ciddi ve farklı olabilir. Yüksekliğe bağlı oluşan hastalıklar sayfasından detaylı bilgi alabilirsiniz.

Erken Kalkan Yol Alır

Yaz aylarında yapılan doğa yürüyüşlerinde sıcaklardan etkilenmemek için en iyisi erken yol almaktır. Sabahın ilk ışıklarından önce uyanıp yola koyulmak zorlu olsa da yolun uzun bir kısmını serin havada yürümek için harika bir seçenektir. Sabah 05:30 gibi başlanan yürüyüşlerde öğlen vaktinden önce rahat ve uzun yol alıp 11:00 – 15:00 arası mola vermek ve sonrasında tekrar yola koyulmak oldukça rahat etmenizi sağlar. Yaz aylarında uzun günleri avantaja çevirmek bu sayede mümkün olabilir. Erken saatlerde hareket etmek aynı zamanda harika fotoğraflar ve hareketli doğal yaşamı incelemek için de fırsatlar yaratır.

Telefon Sinyali Problemleri

Teknoloji her ne kadar ilerlemiş olsa da dağlık ve ormanlık bölgelerin bir çoğu telefonların kapsama alanı dışında kalmaktadır. Bazı durumlarda kilometrelerce hatta günlerce telefonun çekmediği alanlarda doğa yürüyüşü yapmak zorunda kalabilirsiniz. Özellikle yalnız kamp yapmak isteyenler acil durumlar için telefon sinyallerine asla güvenmeyin. Bunun yerine gideceğiniz bölgeyi, kullanacağınız rotayı, tahmini sürenizi önceden bir yakınınıza bildirin. Eğer çok uzun süreler telefonların çalışmadığı bölgelere seyahat edecekseniz uydu telefonu acil durumlar için çözüm olabilir.

Cep telefonu ve GPS gibi cihazlar ihtiyacınız olduğunda çalışmayabilir.
Cep telefonu ve GPS gibi cihazlar ihtiyacınız olduğunda çalışmayabilir.

Doğa yürüyüşleri ve yaz kampı son derece keyifli aktivitelerdir. Yazın güzel havaların rahatlığına kendinizi fazla kaptırmadan basit güvenlik kurallarına uyduğunuz sürece rotanız boyunca olumsuzluklarla karşılaşma şansınız azalır, keyifli geçen vakitler artar.

Doğadaki Minik Dostlarımız: Böcekler!

Kimi bölgelerde keneler yıl boyu hatta karlı günlerde bile görülebilir. Yaz mevsiminde keneler aklınıza gelecek hemen hemen her yerde karşınıza çıkabilir. Kenelerden uzak durmak neredeyse imkansız olsa da riski azaltmak mümkün. Açık renkli kıyafetler keneleri erkenden farketmenize yarar. Pantolon paçalarını çorapların içine sokmak kenelerin bacaklarınıza ulaşmasını engeller. Kıyafetlerinizi permethrin içerikli, açıkta kalan bölgelerinizi de DEET içerikli spreyler ile koruma altına alabilirsiniz. Alacağınız böcek kovucu spreyin yüksek oranda DEET içerdiğinden emin olun. Bu konuda eczanelerden faydalanabilirsiniz. Tecrübelerime dayanarak söyleyebilirim ki bitki özlü spreyler doğada pek bir işe yaramıyor.

Tipik bir kene
Tipik bir kene

Bir çok insan DEET içerikli ürünler kullanmaktan çekiniyorlar. Kullanım talimatlarına uyulduğu takdirde DEET güvenli ve etkili bir içeriktir. Hatta evde her gün kullandığımız bir çok üründen daha güvenilir olduğu bilinen bir gerçektir. Herşeye rağmen kene ve sivrisineklerin taşıdığı hastalıkların ölümcül olabileceğini düşününce DEET içerikli ürün kullanmak çok daha mantıklı görünüyor.

Sonuç

Yaz kamplarının tehlikeleri doğayı anlayarak ve kendi sınırlarımızı iyi tespit ederek azaltılabilir. Fiziksel sınırları zorlamamak, içinde bulunduğunuz durumu belirlemek, panik yapmadan alınacak önlemleri sakince gözden geçirmek ve sonrasında harekete geçmek bir çok durumda hayatta kalmak için yeterlidir.

CEVAP VER

Yorumunuz
Adınız

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.