Saraybosna Gezilecek ve Görülecek Yerleri

Olaylı bir şekilde Pegasus ile ulaşabildiğim Makedonya sonrası yılbaşı için Belgrad’a ve ardından daha önce yürüyerek Bosna Hersek seyahati sırasında ziyaret etme şansını bulamadığım Mostar ile Saraybosna şehirlerine seyahat etme fırsatını buldum. Kısıtlı zaman sebebiyle 2 gün kaldığım Saraybosna’da harika fotoğraflar çekmenin yanında mimari ve kültürel dokunun hazzını yaşadım diyebilirim. Kesinlikle yürüyerek keşfedilmesi gereken Saraybosna gezilecek yerler bakımından her köşesinde farklı tadlar, dokular ve kültürel yapılara sahiptir.

Çocuk ve paten parkında bulunan heykeller | Saraybosna
Çocuk ve paten parkında bulunan heykeller | Saraybosna

Bir Kültür Yumağı: Saraybosna

Saraybosna (Boşnakça: Sarajevo) 2007 yılı sayımlarına göre 619.030 kişilik nüfusuyla Bosna-Hersek’in başkenti ve en büyük kentidir. Saraybosna, ayrıca Bosna-Hersek Federasyonu‘nun ve fiilî başkenti Banyaluka olan Sırp Cumhuriyeti’nin de hukukî başkentidir. Saraybosna Kantonu’nun da merkezidir. Saraybosna, Bosna bölgesinin Dinar Alpleri’yle çevrili Saraybosna Vadisi içerisinde Miljacka Nehri‘nin çevresinde kurulmuştur. Şehir, barındırdığı dinî çeşitliliğiyle bilinir. Müslümanlık, Katoliklik, Ortodoksluk ve Musevîlik, burada yüzyıllar boyunca barış içinde bir arada var olagelmişlerdir. İşte bu yüzden Saraybosna, Avrupa’nın Kudüs’ü olarak kabul edilir. Saraybosna Balkanlar’daki kültürel şehirlerin en önemlilerinden biri olarak kabul görür.*

Miljacka nehri kıyısında sefer yapan tramvay
Miljacka nehri kıyısında sefer yapan tramvay

Tanıdık Bir Şehir Dokusu

Saraybosna’nın adı, Osmanlı Devleti tarafından alınmadan önce Vrhbosna idi. Osmanlı Devleti’nde Bosna-Saray denmesinin yanı sıra “Saray Ovası” olarak da adlandırdı. Bu yüzden günümüzde pek çok dilde bu ifadenin kısa hali olarak Sarajevo adı kullanılmaktadır. Kendi halkı da şehirlerine Sarajevo derler ki vadiye dik bakan saraydan görülen ova manzarasından esinlenerek Saray-Ova dendiği rivayet edilir.

Saraybosna'da Türk kahvesi cezve ile servis ediliyor
Saraybosna’da Türk kahvesi cezve ile servis ediliyor

Saraybosna, birçok açıdan Türkiye’ye benzer. Türk kahvesi, börek, tarih, mimari, sosyal yapı gibi yönlerden Türkiye’ye yakınlığı belli olan bir şehirdir. 1984 Kış Olimpiyatları Saraybosna’da yapılmıştır. Terkedilmiş yerler yazısında sözü geçen kızak pisti de burada bulunmaktadır. Katolik Başpsikoposluğu, Ortodoks Patrikliği ve Müslüman Cemaati Başkanlığının bulunduğu Saraybosna, aynı zamanda tıp, ticaret, müzik ve kültür kurumlarının merkezidir. Şehir, tarihsel yapıtları bakımından zengindir. Bosna-Hersek Müzesi’nde zengin arkeoloji ve etnoğrafya koleksiyonları vardır. Kaleleri ve camileriyle ünlü olan şehrin bu tarihsel yapıları, Bosna-Hersek’in diğer yerleşim birimlerinde de olduğu gibi savaş sırasında bilhassa tahrip edilmiş ve büyük zarar görmüşlerdir.*

Saraybosna Güzel Sanatlar Fakültesi
Saraybosna Modern Sanatlar Fakültesi

Saraybosna’ya Nasıl Ulaşılır?

Saraybosna’ya Türkiye’den direk uçuşla ya da çevre illerden / ülkelerden uçak, otobüs veya tren ile ulaşmak mümkün. Bosna Hersek seyahatim sırasında Belgrad‘tan otobüs ile Mostar’a ulaşıp günübirlik Mostar ziyaretimin ardından akşam treni ile kolayca Saraybosna’ya ulaştım. Saraybosna’da bulunan tren ve merkez otobüs terminalinden şehir merkezine ulaşmak için taksi veya 1 No’lu tramvayı kullanabilirsiniz. 4 km’lik yolu nehir kıyısından yürüyerek merkeze ulaşmak da mümkün.

Uçak ile Saraybosna’ya Ulaşım

Türk Hava Yolları İstanbul’dan Saraybosna’ya karşılıklı, düzenli olarak günde iki sefer düzenlemekte. Biletinizi erkenden alırsanız gidiş – dönüş 100 €’ya bilet bulmanız mümkün.

Saraybosna havalimanı (IATA: SJJ) şehrin Butmir mahallesinde bulunur. Şehir merkezine yaklaşık olarak 12 km uzakta bulunan havalimanı yılda 1 milyon ziyaretçiyi ağırlar. Pek yoğun olmayan havalimanında iç ve dış hat terminallerinde işlemler rahatlıkla yapılmaktadır. Havalimanı ile şehir merkezi arasında direk toplu taşıma bulunmadığı için genelde buraya gelen turistler taksi ile merkeze inmektedir. Taksi ile seyahat ederken taksimetrenin açıldığından emin olun. Saraybosnalı taksicilerin de İstanbullu meslektaşlarından pek aşağı kalır yanı yok. Eğer taksici ile fiyat konusunda tartışma yaşarsanız ve konuyu uzatmak istemezseniz istediği parayı ödedikten sonra taksiden ayrılınca taksi firmasının adını ve taksi plakasını alarak şikayette bulunmanız mümkün.

Otobüs ile Saraybosna’ya Ulaşım

Saraybosna’da hizmet veren 2 adet otobüs terminali bulunur. Bunlardan Merkez Otobüs Terminali özellikle Hırvatistan ve diğer ülkeler ile yerel otobüslere hizmet verir. Tren garının hemen yanında yer alan merkez otobüs terminalinden 4 km mesafede bulunan şehir merkezine 1 no’lu tramvay veya taksi ile kolayca ulaşabilirsiniz.

Saraybosna - Belgrad otobüsü son derece konforluydu
Saraybosna – Belgrad otobüsü son derece konforluydu

Şehrin doğusunda bulunan Lukavica otobüs terminali Saraybosna havalimanına oldukça yakın ve şehir merkezinden 12 km uzakta bulunur. Belgrad, Sırbistan ve Karadağ yönünde hizmet veren otobüsler çoğunlukla Lukavica terminalinde bulunur.

Saraybosna - Belgrad otobüsünün konforu oldukça şaşırttı
Saraybosna – Belgrad otobüsünün konforu oldukça şaşırttı

Hırvatistan (Split, Dubrovnik, Zagreb, Rijeka, vb…) ile Saraybosna arasında otobüs seferleri oldukça sık yapılır. Bu hat üzerinde otobüs bileti bulmak oldukça kolaydır. Aynı şekilde Mostar, Banja Luka, Tuzla gibi Bosna Hersek şehirlerinden Saraybosna yönüne sürekli otobüs seferleri de mevcuttur.

Balkan ülkelerinde otobüs seferleri hakkında bilgi almak için Balkanviator sitesini kullanıyorum. Tüm seferler olmasa da en azından planlama yapmamda yardımcı oluyor. Yine de bu sitedeki veriler ile otobüs terminalindeki veriler birbirini tutmayabilir.

Tren ile Saraybosna’ya Ulaşım

Saraybosna trenleri Avrupa’daki trenler kadar hızlı ve konforlu olmasa da oldukça ucuz fiyatları ve kullandıkları rotaların güzellikleri ile avantajlıdır. Mostar’dan Saraybosna’ya gelmek için kullandığım tren 10 üzerinden 10 puanı haketmese de rahat koltukları, çalışan ısıtma sistemi ve dakikliği ile beğenimi kazandı.

Mostar - Saraybosna gece treni yaklaşık 15 TL
Mostar – Saraybosna gece treni yaklaşık 15 TL

Balkan ülkelerinde tren seferlerinin saatleri güvenilir değildir. Trenlerin rötar yapması veya seferlerin iptali gibi durumlar her zaman olasıdır.

Hırvatistan'dan Mostar üzerinden Saraybosna'ya gelen tren
Hırvatistan’dan Mostar üzerinden Saraybosna’ya gelen tren

Macaristan (Budapeşte), Hırvatistan (Zagreb) ve Sırbistan’dan (Belgrad) Saraybosna’ya günlük tren seferleri ile ulaşmak mümkün. Ayrıca Hırvatistan Ploče’den hareket ederek Mostar üzerinden Saraybosna’ya ulaşan günde 2 tren seferi de mevcut. Tren seferleri ile ilgili bilgiyi bulunduğunuz şehirde tren garına giderek alabilirsiniz.

Saraybosna Gezilecek, Görülecek Yerler

Saraybosna görece küçük bir şehir olmasına rağmen oldukça fazla gezilecek, görülecek yerleri mevcut. 2 gün geçirdiğim Saraybosna’da dikkatimi çeken en büyük özellik mimari açıdan sahip olduğu zenginlikti. Miljacka nehrinin Başçarşı tarafında ağırlıklı olarak Osmanlı mimarisine rastlamak mümkün iken diğer kıyısında ise Avusturya – Macaristan tarzı binalar bulunur. Tarihi binalar arasında yeni dönem modern mimariye sahip binaların varlığı ilginç görüntülere sahne oluyor. Yeni binaların sahip olduğu mimari ve tarz gerçekten de hoşuma gitti.

Enteresan bir lokanta
Enteresan bir lokanta

1992 – 1995 yılları arasında yaşanan Bosna savaşının izlerine Saraybosna’da da rastladım. Şehirdeki hemen hemen her binanın üstünde mermi izlerine, savaşta hayatını kaybedenlerin mezarlarına şehrin göbeğinde rastlamak mümkün. Savaş sonrası, Türkiye’nin de aralarında bulunduğu bir çok ülke tarafından şehrin yeniden kurma çalışmaları yürütülmüş.

Saraybosna ziyaretiniz sırasında ünlü Ferhadija caddesinde piyasa yapabilir, hediyelik eşyalar, yerel lezzetler ve zamanda ufak çaplı bir yolculuk için Başçarşı’yı dolaşabilir, Miljacka nehri kıyısında yürüyerek günün yorgunluğunu atabilirsiniz. Şehir merkezinin dört bir yanında bulunan birbirinden güzel Sinagog, Kilise ve Camileri de ziyaret etmenizi öneririm.

İsa’nın Kutsal Kalbi Katedrali

İsa'nın kalbi katedrali | Ferhadija, Saraybosna
İsa’nın kalbi katedrali | Ferhadija, Saraybosna

Saraybosna’nın alışveriş ve eğlence merkezi olan Ferhadija caddesinden Başçarşı yönüne doğru yürürken sol tarafınızda görkemli ve heybetli bir katedralle karşı karşıya gelirsiniz. Saraybosna Katedrali olarak da bilinen ve 1889 yılında neo-gotik mimariyle inşaa edilmiş olan katedral aynı zamanda Vrhbosna Başpiskoposluğu’na da evsahipliği yapmakta. Bosna Hersek’in en büyük katedrali olma özelliğini de taşır. Katedralin içi oldukça görkemli vitraylara ve heykellere sahiptir. Şehirde yaşayan katolikler için merkezi bir konuma sahiptir.

Katedral oldukça görkemli
Katedral oldukça görkemli
Katedralde bulunan vitraylar harika
Katedralde bulunan vitraylar harika

Katedral Saraybosna için de simgesel öneme sahip. Katedral kapısının üstünde bulunan şekil ile Roma mimarisine sahip kuleler aynı zamanda Saraybosna Kantonu armasında ve mühründe yer alır.

Başçarşı (Baščaršija)

Başçarşının bezistanı
Başçarşının bezistanı

Ferhadija caddesinin sonunda ulaşılan Başçarşı hemen sağ tarafta sizi tanıdık bir yapı, Bezistan ile karşılar. 1462 yılında yapımına başlanan Başçarşı 16. yy’da asıl değerine kavuşmuş. Başçarşı içinde dolaşmak, dar sokaklarında halen ayakta duran geleneksel sanatkar ve zanaatkarların varlığı, yerel lezzetlerin tadına bakılan salaş lokantalar adeta zamanda bir yolculuk yaptığımı hissettirdi.

Başçarşıda hediyelik dükkanları
Başçarşıda hediyelik eşya dükkanları
Zaman yolculuğu tadında
Zaman yolculuğu tadında

Dört tarafı İstanbul camilerinin mimari tarzında inşa edilmiş Osmanlı camileriyle çevrili olan Başçarşı’da Bosna Beylerbeyi Gazi Hüsrev Bey tarafından yaptırılmış bir han, medrese ve çok sayıda imaret bulunmaktadır. Meydanında Saraybosna’nın da simgesi haline gelmiş, Çek mimar Alexander Vitek tarafından inşa edilmiş çok güzel bir sebilin yer aldığı ve Türk bölgesi olarak anılan Başçarşı’daki pek çok eser, Gazi Hüsrev Bey Vakfı’nın mülküdür.

Gazi Hüsrev Bey Camii avlusu
Gazi Hüsrev Bey Camii avlusu

Avlusunda Gazi Hüsrev Bey’in türbesinin bulunduğu, 1531 yılında inşaa edilen Gazi Hüsrev Bey Camii‘nin de yer aldığı Başçarşı yine Saraybosna’nın en merkezi mevkilerinden olan modern Ferhadiye Caddesi‘ne bağlanmaktadır.

Gazi Hüsrev Bey türbesi
Gazi Hüsrev Bey türbesi

Gazi Hüsrev Bey Camii’nin türbe tarafında bulunan kapısından çıkar çıkmaz tam karşınızda yer alan ufak çay evini mutlaka ziyaret etmelisiniz. Otantik atmosferi ile birlikte cezvede sunulan lezzetli Türk kahvesi yorgunluk atmak ve biraz da keyif yapmak için harika bir yer.

Türbe kapısının hemen karşısında bulunan çay ocağı, mutluluk sebebi :)
Türbe kapısının hemen karşısında bulunan çay ocağı, mutluluk sebebi 🙂
Çay ocağında denk geldiğim amca beni aldı uzaklara götürdü
Çay ocağında denk geldiğim amca beni aldı uzaklara götürdü

Belediye Binası

Başçarşı’nın sonundan nehir kenarına ulaştığınız zaman hemen sol tarafta rengarenk ilginç bir binayla karşılaşırsınız. Saraybosna’nın sembollerinden birisi olan belediye binası Neo-Fas mimarisinin en güzel örnekleri arasında yer alır. İnşaa edildiği 1896 yıllarında şehir yöneticilerine ev sahipliği yapan bina 2. Dünya Savaşı sonrasında Milli Kütüphane olarak kullanıma açılmış. 1992 bombardımanı sırasında binada bulunan paha biçilemez kitap ve el yazması eserlerin % 90’ı yok edilmiş. Günümüzde ise binanın yenileme çalışmaları devam etmekte.

Belediye binası halen restore edilmekte
Belediye binası halen restore ediliyor

Belediye binasının önündeki köprüden karşıya geçerseniz hemen sol tarafınızda yükselen yokuşun başında yeşil – beyaz renkli İnat Kuca restoranda klasik Bosna tarzı dekorasyon eşliğinde yerel tadların lezzetine bakabilirsiniz.

İnat Kuca'da yerel lezzetleri tadabilirsiniz
İnat Kuca’da yerel lezzetleri tadabilirsiniz

Latin Köprüsü

İnat Kuca’dan batı yönünde ilerlediğinizde karşılaşacağınız 4 kemerli taş köprü Latin Köprüsü olarak anılmaktadır. 16. yüzyılda inşaa edilen köprü hepimizin tarih derslerinden hatırladığı ünlü Saraybosna suikasti ile ün yapmıştır. 1. Dünya Savaşı’nın başlamasına bahane olan, Avusturya – Macaristan Arşidükü Franz Ferdinand ile karısı Sophia’nın Gavrilo Princip tarafından vurularak öldürülmesi tam olarak bu köprüde gerçekleşmiş.

Ünlü Latin köprüsü
Ünlü Latin köprüsü

Mimari açıdan oldukça güzel, küçük ve zarif Latin Köprüsü’nün Dünya tarihinde bu denli etkili bir olaya evsahipliği yapması oldukça ilginç.

At Mejdan ve Müzik Köşkü

Latin köprüsünü geçtikten sonra sol tarafta yer alan büyükçe parka günümüzde At Mejdan (At Meydanı) denir. 17. yy’da burada bulunan hipodrom sebebiyle bu adı alan bölge 1878 yılında Filipovic meydanına dönüştürülmüş ve 1905 yılında ise Francis Joseph parkı olarak tekrar düzenlenip isimlendirilmiş. Yugoslavya döneminde Park Cara Dušana (İmparator Dušana Parkı) olarak adlandırıldıktan sonra günümüzde tekrar orjinal ismi olan At Meydan ile anılmaya başlanmış.

Müzik köşkü
Müzik köşkü

Şehirde daha önce yer alan dört müzik köşkü arasında günümüze kadar ayakta kalmayı başarabilmiş tek köşk At Meydan parkında yer alır. 2. Dünya savaşı sırasında ağır hasar alan köşk 2004 yılında Prof. Nedžad Kurto’nun döneminde yaptığı çizimlere sadık kalınarak restore edilmiş.

Aşkenaz Sinagogu

Aşkenaz Sinagogu
Aşkenaz Sinagogu

Aşkenaz; Ortaçağ İbranicesinde bugünkü Almanya için kullanılan sözcüktür*.  Avrupa’nın en büyük 3. sinagogu olan ve 1902 yılında Karl Parzik tarafından yapılan Aşkenaz Sinagog’u sonradan popülerleşen Neo-Fas mimarisi ile inşaa edilen ilk dini yapı olma özelliğini de taşır. Saraybosna’da günümüzde hizmet veren tek sinagog olma özelliğini de taşır.

Umut Tüneli (Tunnel of Hope)

Umut Tüneli | Fotoğraf: amberroadtours
Umut Tüneli | Fotoğraf: amberroadtours

Çok kısıtlı zamanım yüzünden maalesef ziyaret şansını bulamadığım ve buna gerçekten de çok üzüldüğüm bir yerdir Umut Tüneli. 1993 yılında Saraybosna havalimanı pistinin altında kazılan tünel 4 yıllık kuşatma sırasında şehrin dış Dünya ile tek bağlantı noktasıydı. Bir kısmı günümüzde ziyarete açık olan tünel ziyaretçilerini fazlasıyla etkilemekte. Tüneli ziyaret etmek için çevrede bulunan tur acentaları ile görüşebilirsiniz.

Nerede Kalınır?

Mostar’dan geç saatte geldiğim Saraybosna’dan 2 gece sonra çok erken saatte Belgrad’a otobüsle gideceğim için merkez otobüs terminaline ve tren garına 5 dakika yürüme mesafesinde bulunan Hostel Ferijalac’ta konakladım.  Adı hostel olsa da 6 kişilik odalarının yanında otel tarzı çift kişilik, banyolu odalara sahip Ferijalac son derece temiz, oldukça yardımsever ve güleryüzlü çalışanlara sahip, konum olarak merkeze 10-15 dakika yürüme mesafesinde bulunan bir yer. Fiyatları da oldukça uygun.

Şehir merkezinde ise neredeyse adım başı otel veya hostel var. Hostellerin çoğu oldukça temiz ve bakımlı. Merkezdeki hostellerde fiyatlar kişi başı 10 €’dan başlıyor. Trivago sitesinden şehirdeki otel ve hostelleri inceleyebilir, bütçenize en uygun olanını seçebilirsiniz.

 Savaştan Arda Kalanlar

1. Mezarlıkları şehrin çevresinde ve ana caddelerin yanındaki parklarda bile görmek sizi şaşırtmasın. Mezartaşlarının çoğunun üstünde ölüm tarihi 1992-1995 yılları yazmakta.

Ana caddede bulunan mezarlıklardan birisi
Ana caddede bulunan mezarlıklardan birisi

2. Saraybosna gülleri maalesef düşündüğünüz gibi çiçek değil. Savaş sırasında, ölüme sebep olan havan toplarının patladıkları yerlerde yarattığı oyukları kırmızı reçine ile doldurmuşlar. O noktada akan kanı temsil eden Saraybosna güllerini şehrin bir çok yerinde görmek mümkün.

Saraybosna gülleri savaşın gerçekliğini simgeliyor
Saraybosna gülleri savaşın gerçekliğini simgeliyor

3. Savaşta Öldürülen Çocuklar Anıtı kuşatma sırasında kullanılmış mermi, kovan, silah gibi malzemelerin eritilerek yapıldığı bronz çember içinde bulunur. Çemberin içine dikkatlice bakarsanız göreceğiniz ayak izleri ise savaşta ölen 1300 çocuğun arkadaşları tarafından yapılmış. İki cam heykel ise çocuğunu korumaya çalışan bir anneyi temsil ediyor. Heykelin yanıbaşında bulunan silindirlerde savaşta hayatını kaybetmiş çocukların isimleri, doğum ve ölüm yılları yazar. Silindirleri çevirdiğim zaman duyduğum hafif çan sesi ise beni fazlasıyla etkiledi.

Savaşta öldürülen çocuklar anıtı
Savaşta öldürülen çocuklar anıtı
Savaşta öldürülen çocukların isimlerinin bulunduğu silindirler
Savaşta öldürülen çocukların isimlerinin bulunduğu silindirler

4. Ebedi Ateş, Mareşal Tito caddesi ile Ferhadija caddesinin köşesinde bulunmakta. 6 Nisan 1946 yılında, 2. Dünya savaşında Saraybosna’da hayatını kaybetmiş asker ve sivillerin anısını yaşatmak amacıyla yapılmış. Sadece 2 Ocak 2011’de bir grup akşamcı tarafından söndürülen ateş çevrede olanları gören bir turistin 20 saniye içinde tekrar ateşlemesiyle yanmaya devam etmiştir.

Ebedi Ateş | Fotoğraf: WikiMedia
Ebedi Ateş | Fotoğraf: WikiMedia

41 YORUM

  1. Merhaba,

    Ocak ayında Saraybosnaya bir gezi planladık ardından Belgrad a otobüs ile geçeceğiz sınırda havalimanında vs saraybosnadan Istanbula dönüş biletimizin olmaması sıkıntı yaratır mı? Belgrad -Istanbul dönüş biletimiz mevcut.

    • Normal şartlarda bir sıkıntı yaratmaz. Bu ülkeler arasında vizesiz geçiş imkanı olduğu için Saraybosna’ya gelip Belgrad’tan döneceğinizi belirtebilirsiniz. Dönüş biletiniz yanınızda bulunsun mutlaka.

  2. Merhaba,

    Hayallerinizi gerçekleştirdiğiniz için sizi tebrik ederim ve yolunuza hep iyi insanlar çıksın.

    Bosna-Hersek için ortalama kaç gün yeterli olur? Haftalarca kalıp bir ülkeyi tamamen gezmek isterim ama modern köleler için zaman sıkıntısı var. 4 günlük bir tatil Saraybosna ve Mostar için yeterli midir? Mutlaka şu şehir de görülmeli dediğiniz bir yer var mı?

    İyi Yolculuklar

  3. Merhaba,
    Çok güzel bir yazı okuması cok keyıflı ve cok yardımcı olacak gıbı duruyor 🙂 haftaya Bosna seyahatımız var 2 gunlugune gıdıyoruz ve 1 günü Mostar ıcın ayırmak ıstedık. Mostar yolu uzerınde görulmeye deger yerler var mı? Araba kıralayıp gıtmeyı dusunuyoruz mantıklı mı yoksa trenle mı gıtmelıyız? Tesekkürler

    • Merhaba;
      Araba kiralarsanız daha esnek olursunuz. Sürenizin de kısa olduğunu düşününce araba kiralamak mantıklı görünüyor. Balkanlar’ın her yanında görülmeye değer yerler vardır. Yol üstünde köylere uğrayabilirsiniz.

  4. Saraybosna en beğendiğim yerlerin başında geliyor. Yeni açılan kafeleri ile Yeni Berlin deniliyor.

  5. geçen sene 10 gün makedonya’dan başlayıp 3 kişi arabayla ohrid,arnavutluk,karadağ en son belgrad yapmıştık.ancak bosna’ya zaman kalmamıştı,karadağ’ın güzelliğinden.bu sene 16 günlük planladık başka arkadaşlarla gene arabayla,kapı geçişlerinde sıkıntı olmuyor,birazcık sırpça çoğu yerde işe yarıyor.hayatımda ilk defa rüşvet verdim :).gidecek arkadaşlar hiç düşünmesinler.bizim ülkemizden yeme,içme,barınma kalitesi ve fiyatlar bakımından bütün balkanlar uygun fikrindeyim.
    Siteniz,yazılarınız ve videolarınız için teşekkürler.iyi çalışmalar,başarılar.

  6. Merhaba haziran ayında Sarajevo Mostar kotor Budva ve oradan Sarajevo ya tekrar dönüp İstanbul’a geleceğiz.. Bu rota için bize otobüs ya da tren önerilerinize ihtiyacımız var.. Teşekkürler..

  7. Güzel bir çalışma olmuş.elinize sağlık.bizde 3 arkadaş 20 agustos 2015 te
    gıdıcez.yazdıklarınızdan faydalanacağız:)

  8. Biz de ailecek Ağustos 2015 te 10 gün için plan yaptık. Önce arabayı düşündük, ama vize, yeşil sigorta, int. ehliyet derken maliyet 3 kişi için 1.800 TL yi buldu. Bundan vazgeçtik ve İstanbul-Belgrad gidiş dönüş uçak biletlerini THY dan 1600 TL ya aldık. Belgrad’dan Bosna’ya otobüsle geçeceğiz ve iç gezileri de trenle yapacağız. Böylece gereksiz yere yol yapmaktan kurtulduğumuzu da düşünüyorum. Belki de hepsinden önemlisi bizim ülkemize nüfus kağıdıyla istediği dakika giren şımarık Yunanlı veya arsız Bulgar konsolosluğuna vize için gitmek zorunda olmamamız. Gereksiz yere ödenecek 600 Euro da cebimde.

  9. selamlar.. biz balayı için balkan turu yapmak istiyoruz. büyük ihtimal Yunanistan’dan başlayacağız Bulgaristan dışında bütün Balkan şehirlerini ülkelerini gezmek istiyoruz. fakat arabayla mı yoksa otobüsle mi gezmek daha rahat olur yardımcı olursanız çok sevinirim.. yani iki kişi arabayla becerebilir miyiz bilemiyorum… bu arada ikimizinde ingilizcesi zayıf 🙁

    • Merhaba;
      Arabayla seyahat etmenin avantajı büyük fakat Karadağ, Arnavutluk gibi ülkelerde trafik pek iyi sayılmaz. Kış aylarında gitmeyi düşünüyorsanız eğer yollar kar ve buzlu olacaktır. Zorlu olabilir.
      Balkan ülkelerinde otobüs ağı iyi sayılır. Şehirler arası mesafeler çok uzun değil. Otobüslerde yer bulma sıkıntısı da olmuyor. Bazı yerlerde şöförler biraz deli gibi kullandıkları oluyor.
      Eğer çok eşyanız olmayacaksa otobüs ve trenle seyahat etmek daha kolay olabilir. Yol tabelalarının çoğunluğu kiril alfabesiyle yazılı. Yön bulmak zorlu olabilir.

    • Daha çıkmadıysanız yola aracınızı yanınıza alın. Balkanlarda yol durumu TRye benzemese de faydası çok olucaktır. Belgeler düzenlendikten sonra istenilen ülkeye girilebilir. Otopark ve benzin fiyatları da uygundur. Ana şehirler arası hariç otoban pek bulunmaz, çoğunlukla tek şerit olur ve yolların çoğu virajlıdır bilhassa BH, KAR ve MK. BHte Sırp federasyonun olduğu noktalar dikkatli seçilmeli, gece yolculuğu yapılmassa daha iyi olur.

  10. Merhaba, Gerçekten muhteşem bir paylaşım olmuş emeğinize sağlık benim bir iki sorum olacak.

    1. Belgrad – Saraybosna otobüs bileti fiyatı nedir kişi başı ve kaç saat sürüyor
    2. yollar nasıl uçurummu ? (eşim bu konuda biraz hassas :)) )
    teşekkürler

    • Merhaba, beğeniniz için teşekkürler. Bilet fiyatını hatırlamıyorum ama ciddi bir rakam değildi. 8 saat civarı sürüyor yol. Uçurum denilebilecek pek bir yer yok. Genelde ovalardan ilerliyor.

  11. Merhaba bizde saraybosnadan belgrada otobüsle gitmek istiyoruz ama otobüs fiyatları ve saatleri nasıldır nerden bilgi alabiliriz bir d panelvanvaei minübüslerle de gidiliyormuş bunlar hakkında yardımcı olabilir misiniz teşekkür ederim şimdiden

  12. Güzel iş çıkarmışsın. Ben de Saraybosna-Mostar-Belgrad gibi bir yol yapmayı düşünürken iyi karşılaştım bu yazınla. Sanırım bi’ de İtüsözlüktensin. bravo 🙂

  13. gezi notlarınız çok faydalı oldu sağolun yalnız vizesiz gidişlerde belgraddan bosna herseğe otobüsle giderken gümrük kapısında sorun olur mu?

  14. Sarajevo ufak ama anlatılacak çok hikayesi olan bir şehir… 2013 ağustos ayında oradaydım, fotoğraflar ve yazınız çok hoş hatta blogu okuyunca bir daha gidesim geldi 🙂 Bosna nehrinin kaynağı zamansızlık nedeniyle görülmemiş sanırım

  15. Öncelikle güzel fotoğraflar ve makale için çok teşekkürler. İnşallah Mayıs sonunda listemde olan bir şehir. gezi notunuzdan çok yararlanacağım kesin.

  16. Çok güzel bir yazı olmuş, tebrik ederim. Yakın gelecekte Belgrad ve Saraybosna’ya yapacağım seyahatim için bana çok yardımcı oldunuz. Size bir soru sormak istiyorum. Belgrad’dan Mostar’a olan otobüs seferleri düzenli mi? Saatlerine nereden ulaşabilirim? Bu konuda bilgi verebilirseniz çok sevinirim. Teşekkürler.

    • Belgrad – Mostar arası günlük bir otobüs seferi var. Biraz garip bir sefer direk bilet alınmıyor. Belgrad’tan Bosna’da bir yere kadar bilet alıyorsunuz. Oradan aynı otobüs Mostar’a devam ediyor. Otobüsün mola verdiği gardan bir bilet daha alıyorsunuz. Bosna’dan bileti Euro ile alabilirsiniz.
      Belgrad otobüs garında information bölümünden saati konusunda bilgi alabilirsiniz. İnatla Mostar’a gitmek istediğinizi belirtin 🙂 Anlaşmak biraz zorlu olabiliyor.

  17. Elinize Ayaklarınıza Sağlık 🙂 Fotoğraflarlarla yazı kompozisyonu harika olmuş ceketi giyip gidesim geldi.

  18. Yazı düzeniniz ve fotoğraflarla olan anlatımınız akıcı ve okuması çok keyifli. Önceden yapılan ziyaretler için bilgilendirici, farkındalığı arttırıcı ve yapılması düşünülen ziyaretler içinse heveslendirici olmuş. Emeğinize sağlık, çok güzel bir yazı.

CEVAP VER

Yorumunuz
Adınız

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.