Gezginlerin Sık Yaptığı Hatalar

Kafasında her gün dünyayı gezen ancak iş yola çıkmaya geldiğinde; “30 yaşıma geleyim gezerim.” “Önce şu kadar para biriktireyim, giderim.” “Emekli olunca gezerim.” tarzı engel üretenler çoğu zaman pişmanlık duyuyor. Ama şimdi konumuz bu değil. Diyelim ki tası tarağı topladınız, biletleriniz, sırt çantanız hazır ve yola koyuldunuz. Eğer bu ilk gezinizse, gezginlerin sık yaptığı hatalar ile birçoğunuzun karşılaşacağından neredeyse adım kadar eminim.

Neyse ki bugün keyfim yerinde. Hazır vaktim de varken, üşenmedim sizler için gezginlerin en çok yaptığı hataları sıraladım. Umarım birilerinin işine yarar.

Gezginlerin Sık Yaptığı Hatalar

Çok Fazla / Eksik Elektronik

Gezginlerin Sık Yaptığı Hatalar – Yolda Kal
Fotoğraf: Jeremy Keith

Hepimiz kabul edelim, akıllı telefonunuz varsa; profesyonel bir kameraya, müzik çalara, tablete, ya da bilgisayara çok ihtiyacınız olmayacaktır. Seyahat ederken aynı zamanda çalışan dijital göçebeler için elektronik eşyalar çok daha önemli. Yedek disk, hafıza kartı, farklı ülkelere uygun priz dönüştürücü, powerbank ve daha çok farklı cihazlara ihtiyaç duyabilirsiniz. Her cihaz ek ağırlık, kablo, şarj cihazı anlamına da geliyor. Burada önemli olan ihtiyaçlarınızı belirleyip dengeli davranmak. Seyahatinizin ortasında hafıza kartınızın dolu olduğunu görmek istemezsiniz.

Bu durumda planlı olmanız şart. ExpressVPN’in teknolojik kiti benim gibi dijital göçebelerin elektronik ihtiyaçlarını belirlemede yardımcı oluyor.

Planlara Takılıp Kalmak

Gezginlerin Sık Yaptığı Hatalar – Yolda Kal

 

Rotanız aşağı yukarı belli olsa bile, ileri tarihli otel, restoran ya da uçak bileti rezervasyonları yaparak tüm gezinizi planlı bir seyahate çevirmek en büyük hatalardan biridir. Belki de “Buraya 2 gün yeter” dediğiniz yere aşık olacak ve birkaç gün daha kalmak isteyeceksiniz. Ya da bir nedenle çok daha erken ayrılmak isteyeceksiniz. Merak etmeyin, bazen otostop, bazen yerel ulaşım ağları bazen de son dakika uygun fiyata denk getireceğiniz uçak biletleri sizi en hızlı şekilde A noktasından B noktasına taşıyabilir. Siz yeter ki planların arasında hapsolmayın, gezinizin her anının keyfini çıkarın.

Sağlık Kontrolleri

Gezginlerin Sık Yaptığı Hatalar – Yolda Kal

Gezginlerin sık yaptığı hataların belki de en çok zarar vereni. Sadece vize işlemleri sorunsuz ilerlesin diye yapacağınız alelade bir sağlık sigortası sizi tamamen güvence altına almayabilir. Yolculuğa çıkmadan önce, düzenli ve reçeteli kullandığınız ilaçları reçeteleriyle birlikte çantanıza atabilirsiniz. Yaptıracağınız sağlık sigortasının neleri kapsadığını da seyahatten önce güzelce okuduğunuzda, sağlık sorunlarına karşı tedbirinizi almış olursunuz. Bazı ülkelerde ilaç isimlerinin farklı olduğunu, bazı ilaçların eczanelerde bazılarının market raflarında yer alabildiğini, ilaç fiyatları neyse de doktor muayenelerinin oldukça maliyetli olabileceğini hatırlatayım.

Güney Amerika, Uzak Doğu gibi bölgelere gidecek olanlar Seyahat Sağlığı merkezlerine uğrayacak gerekli aşılarını yaptırabilir ve uluslararası aşı kartı alabilir.

Çok Fazla İletişim

Geride bıraktığınız aileniz ya da sevdiklerinize, şu saatte ararım ya da şuraya geçince fotoğraf atarım gibi sözler vermekten kaçının. Saat farkıydı, yorgunluğuydu heyecanıydı derken bu verilen sözler uçup gidebilir. Geride sizin için endişelenen ve tabiri caizse ilk gecikmeli aramanızda hesap soracak bir kitle varken, seyahatinize odaklanmanız çok da kolay olmayacaktır. Her gezdiğiniz yerin fotoğrafını paylaşmak, her konakladığınız otelin adını duyurmak ya da her yaptığınızı saati saatine bildirmek zorunda değilsiniz. Elbette sevdiklerinizi habersiz bırakın demiyorum, sadece onlara saat ya da yer sözü vererek hareket etmeyin yeter.

Yetersiz Bütçe

Gezginlerin Sık Yaptığı Hatalar – Yolda Kal

Öyle ya da böyle, bu gezi için ayırdığınız bütçenin bir çerçevesi olacaktır. Bütçeniz ne olursa olsun, gezi planlarınızla örtüştüğünden ve bir kısmının zor zamanlar için ayrıldığından emin olmalısınız. Bütçenizi dengeleyebilmek için aşırılıklardan kaçınmalısınız. Sırf hostelde tanıştığınız arkadaşınız gece pahalı bir yemek söyledi diye siz de onunla yemek zorunda değilsiniz. Ya da kısa mesafelerde taksi kullanmak yerine biraz yürümeyi deneyebilirsiniz. Mümkünse her biten gün ile bankanızda ve cebinizde ne kaldığını kontrol ederek geziye devam etmeli ve gerçekten ihtiyaç olmadığı sürece acil durum paranıza dokunmayı aklınızdan bile geçirmemelisiniz. Gezginlerin sık yaptığı hatalar size ders olsun, gereksiz risk almayın.

Susuzluk – Dehidrasyon

Gezginlerin sık yaptığı hatalar
Doğa yürüyüşünde sürekli sıvı almaya özen gösterin.

Gezginlerin sık yaptığı hataların en başında su tüketmemek gelir. Çantamda ağırlık yapmasın diye doldurulmayan mataralar, kahveyle birayla geçirilen yolculuklar sizi çok ciddi rahatsızlıkların kapısına bırakabilir. Özellikle sıcak havalarda doğa yürüyüşü yapacaksanız, su, fotoğraf makinenizden de önce gelmelidir. Elbette kana kana içip sonra yürürken zorlanmanızdan bahsetmiyorum. Ancak kendinizi susuz bırakmamanız ve dudaklarınızı nemlendirebilmeniz için yanınızda mutlaka su bulundurmalısınız. Lüks ve pahalı caddelerde maddi kaygılarla susuzluk yaşamak istemeyenlere de en yakın markete uğramalarını tavsiye ederim.

1 Yorum

  1. 2. Plana bağlılık: Bizim gibi vize problemi olan, kolay deport edilen ülke vatandaşları için belli bir plan lazım. En azından ileri tarihte komşu ülkeden bir otel rezervasyonunuzun olması “ben çıkacağım ülkenizden” demenin bir yolu olabilir.

    4. Çok fazla iletişim: Benim gibi aşırı evhamlı yakınlarınız varsa (rahmetli annem 20’lerimdeyken bile 50 m ötede bulunan amcamın evine vardığımda aramamı isterdi, o kadar diyeyim) bunu yapmak zorunda kalıyorsunuz. Benim seyahatimde aile Whatsapp grubu açmıştık. GPS yükletmiştim hatta telefonlarına anlık takip için. Onda bile arada lokasyon paylaşımı durunca annem bir hayırdır yoklaması çekmişti

CEVAP VER

Yorumunuz
Adınız

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.